Mangel på frivillige truer det aarhusianske foreningsliv

Rekordmange er frivillige i det aarhusianske foreningsliv, men kommunens massive vækst betyder, at foreningerne forventer, at det bliver svært at finde frivillige nok de kommende år. Det fremgår af en ny undersøgelse

Artiklens øverste billede
De fleste foreninger vurderer, at de i dag har det samme antal eller flere frivillige, end de havde for fem år siden. Kun otte procent svarer, at de har færre frivillige nu end for fem år siden. Men mere end hver tredje forening oplever, at det er svært at finde frivillige, og endnu værre er det, når foreningerne skal finde frivillige bestyrelsesmedlemmer, viser ny undersøgelse.

Frivilligheden står stærkt i Aarhus Kommune. Mere end hver tredje aarhusianer, der er medlem af en forening, er også aktiv som frivillig i foreningen. På landsplan ligger Aarhus Kommune over gennemsnittet for, hvor mange der er frivillige. Alligevel er det netop det af finde frivillige til foreningerne, der bliver den største udfordring for de aarhusianske foreninger i de kommende år.

Det fremgår af en ny undersøgelse 'Foreningslivet i Aarhus Kommune', hvor foreningerne blandt andet er blevet spurgt om, hvad de ser som den største udfordring i de kommende år. Undersøgelsen er gennemført af Idrættens Analyseinstitut og Videncenter for Folkeoplysning på vegne af Aarhus Kommune.

De fleste foreninger vurderer, at de i dag har det samme antal eller flere frivillige, end de havde for fem år siden. Kun otte procent svarer, at de har færre frivillige nu end for fem år siden. Men mere end hver tredje forening oplever, at det er svært at finde frivillige, og endnu værre er det, når foreningerne skal finde frivillige bestyrelsesmedlemmer.

Kan ikke følge med

Foreningerne forventer, at den vækst som Aarhus Kommune oplever i disse år med stigende indbyggertal, vil fortsætte og, at antallet af frivillige i foreninger ikke kan følge med.

"Vi har et rigtigt velfungerende foreningsliv i Aarhus Kommune, hvor der er mange, som gerne vil være frivillige, og der er mange forskellige foreninger. Det giver værdi for den enkelte at være med i de gode fællesskaber, og det giver værdi for Aarhus, at vi har en stærk sammenhængskraft. Det er vigtigt, at vi kan bevare det samtidig med, at kommunen vokser," siger rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad (R) i en pressemeddelelse.

Rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad (R).

Undersøgelsen viser samtidig, at der er potentiale for foreningerne til at rekruttere flere frivillige. Ifølge undersøgelsen er det kun 16 procent af dem, der ikke er frivillige nu, som slet ikke ønsker at være frivillige, og 22 procent siger, at de gerne vil arbejde frivilligt i deres forening, hvis de bliver spurgt.

"En mulig løsning på udfordringen med at finde frivillige kan være, at flere foreninger formulerer en strategi for at rekruttere og fastholde frivillige. Kun seks procent af foreningerne i undersøgelsen havde sådan en strategi, men disse foreninger angav til gengæld, at de havde lettere ved at finde frivillige til opgaverne uden for bestyrelsen og så mere positivt på muligheden for at tiltrække flere frivillige i fremtiden," siger analytiker Steffen Rask fra Idrættens Analyseinstitut og Videncenter for Folkeoplysning.

Rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad vil derfor benytte det igangværende arbejde med den kommende Sport- og Fritidspolitik til at undersøge, hvordan flere foreninger kan få en strategi for frivillighed.

I den forgangne uge inviterede Aarhus Kommune til digitalt Kick-off møde for den kommende sport- og fritidspolitik.

ksa

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen