Corona-test af spildevand kan være på plads til efteråret

Skanderborg-virksomheden Danva har siden corona-nedlukningen arbejdet for at anvende smitteopsporing gennem spildevand

Artiklens øverste billede
Danva i Skanderborg har siden nedlukningen i marts 2020 arbejdet intensivt for at anvende smitteopsporing via spildevandet. Pressefoto

Erhverv Test af spildevand skal fra efteråret udbredes til hele landet og understøtte en kontrolleret genåbning af samfundet. Det har regeringen besluttet. Skanderborg-virksomheden Danva har siden corona-nedlukningen i marts 2020 arbejdet for at anvende smitteopsporing gennem spildevand.

Danva fortæller ifølge en pressemeddelelse, at de er begejstret for, at regeringen har besluttet, at smitteopsporing via kloakvand for Covid-19 udbredes i Danmark. Dermed følger man EU-kommissionens anbefalinger om, at metoden skal være indført senest 1. oktober i de større byer i medlemslandene. Sundhedsminister, Magnus Heunicke, præsenterede planen for indførelse af spildevandstest under et samråd i Folketingets Epidemiudvalg 21. april.

”Vi har siden nedlukningen for et år siden arbejdet på at skabe interesse omkring metoden med smitteopsporing via spildevand. Men det er først nu her i forbindelse med genåbningen af samfundet, potentialet i metoden for alvor har vundet gehør,” siger direktør i Danva, Carl-Emil Larsen.

Vigtigt værktøj

Regeringens beslutning om at udbrede smitteopsporing via kloakken for blandt andet Covid-19 bygger på erfaringer fra bl.a. Hjørring, Hillerød og Hovedstaden med test af spildevandet der.

”Det er et vigtigt værktøj til at inddæmme smitte med. Det har vi set i enkelte kommuner, hvor man har anvendt metoden til at lokalisere særligt ramte områder, så man har kunnet målrette en indsats efterfølgende med humantests,” siger Carl-Emil Larsen.

Målinger i spildevand kan sammen med humane tests bruges som beslutningsredskab til f.eks. at informere om en lokal opblussen af Covid-19 og på længere sigt til overvågning af andre smitsomme sygdomme. Kloakvand afspejler sygdomsbilledet i befolkningen, og RNA fra Covid-19 kan måles i spildevand flere dage inden, symptomer bryder ud hos de smittede. Der arbejdes intenst for at udvikle metoder til også at kunne måle for mutationer.

Danva har oprettet en task force med henblik på at erfaringsudveksle samt optimere prøvetagning og analysearbejde. På den måde kan man assistere udrulningen af det bredere overvågningsprogram af Covid-19 i spildevand.

gs

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.