Byrådet vil ikke ændre omstridt madordning her og nu

Byrådet vil have ny frokostordning undersøgt nærmere, før man eventuelt ændrer den.

Artiklens øverste billede
Smørrebrødspakke med tre halve stykker rugbrød, pålæg og smør. Foto: Favrskov Kommune

Et flertal af politikerne i byrådet i Favrskov vil have den nye frokostordning til kommunens mest svækkede borgere undersøgt nærmere, før man eventuelt ændrer den eller går tilbage til den gamle ordning. Det er konklusionen efter tirsdagens byrådsmøde, hvor sagen var på dagsordenen.

Den nye ordning, der blev indført fra årsskiftet, har været voldsomt debateret i medierne og mødt kritik fra både Ældresagen og Ældrerådet i Favrskov. Kritikken går på, at de borgere, der er visiteret til at få hjælp til anretning af frokost, fremover skal købe en af kommunens smørrebrødspakker for at få hjælp til anretning. De kan ikke som hidtil få hjælp af hjemmehjælperen til at anrette deres egen mad.

Vi havde de bedste intentioner om at sikre en god kost, men vi gjorde regning uden vært

Lone Glarbo, Venstre

Den nye frokostordning blev vedtaget sidste år af et enigt byråd på baggrund af oplysninger om, at hjemmehjælperne indimellem kom ud til et tomt køleskab eller fordærvet mad, og at den kommunale madpakke generelt ville give et ernæringsmæssigt kvalitetsløft i forhold til borgernes egen mad.

Det frie valg er vigtigt

Partiet Venstre, der altså var med til at vedtage den nye madordning, havde på baggrund af debatten og kritikken fremsat et forslag i byrådet om, at de ældre fortsat skal kunne få hjælp til anretning af deres egen indkøbte mad

.

»Det handlede ikke om besparelser, for vi havde de bedste intentioner om at sikre en god kost, men vi gjorde regning uden vært, og der har været en heftig debat om sagen. Vi har lyttet til Ældrerådet og Ældresagen og må sande, at friheden til at vælge er meget vigtig, og derfor ønsker vi 100 procent frivillighed. Voksne mennesker skal selv kunne vælge, og det frie valg er vigtigt for Venstre og de ældre,« sagde Venstres Lone Glarbo, da hun fremsatte forslaget til byrådsmødet.

Inden årsskiftet var 42 personer visiteret til at få anrettet deres frokost, og de kan som en overgangsordning fortsat få anrettet deres egen mad, mens fem nyvisiterede personer automatisk er kommet på den nye ordning, hvor de skal købe en af smørrebrødspakkerne for at få hjælp til anretning. Kun seks af de 42 personer, der kan vælge, har benyttet sig af tilbuddet om at købe kommunens mad.

»Vi er informeret om, at de ældre, der får smørrebrødspakkerne, er meget tilfredse, og så er det vores opgave at gøre den nye ordning så attraktiv, at de ældre frivilligt vælger den« sagde Lone Glarbo.

Tilbage i udvalget

De fleste andre partier i byrådet var ikke afvisende overfor idéen om, at de ældre fortsat skal kunne få anrettet deres egen mad, med de ville ikke stemme ja til Venstres forslag om at ændre ordningen her og nu.

»Vi synes, sagen skal tilbage i Social- og Sundhedsudvalget, så vi kan se på flere valgmuligheder og på økonomien. Vi skal også have en løsning på, hvad hjemmehjælperen skal gøre, når de kommer ud til den ældre, og der ikke er brugbar mad,« sagde Socialdemokratiets Grethe Villadsen, som er formand for Social- og Sundhedsudvalget.

Charlotte Green fra Det Konservative Folkeparti gjorde opmærksom på, at Ældrerådet også var kritisk i forhold til begrænsningen i valgfrihed i den nye frokostordning, da politikerne vedtog den, men at de konservative stadigvæk ser mange gode perspektiver i den nye ordning.

»Men den har fået en noget blandet modtagelse, så der er grund til at stoppe op se, om beslutningen var rigtig. Vi ser gerne fuld valgfrihed, så man kan visiteres til den gamle ordning, og vi må finde en model for mest mulig valgfrihed, som skal diskuteres i udvalget. Det er en kompleks sag, og der er ingen grund til panik,« sagde Charlotte Green.

For dyrt

Socialdemokratiets Niels Flade Nielsen blandede sig også i byrådsdebatten. Han mener, at det er prisen på smørrebrødspakkerne, som skræmmer de ældre. En smørrebrødspakke med to halve skiver rugbrød og pålæg koster 20 kroner, og en pakke med tre halve skiver koster 30 kroner.

»Der er ikke noget i vejen med ordningen. Jeg tror, alle havde valgt den, hvis den var lidt billigere, og vi skal undersøge, om det er for dyrt,« sagde Niels Flade Nielsen.

Byrådets behandling af sagen sluttede med en afstemning, om den skulle sendes tilbage til Social- og Sundhedsudvalget, som flere partier undervejs i debatten havde udtrykt ønske om. Det stemte Venstre og Dansk Folkeparti imod, men de blev nedstemt af de øvrige partier.

Derefter stemte byrådet om Venstres forslag, som Venstre og DF stemte for og de andre partier imod, så nu skal sagen altså behandles af Social- og Sundhedsudvalget.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.