Fortryllende torsdage

»I det smukke, enkle kirkerum, der giver mindelser om kristendommens indførelse tilbage i vikingetiden, kan man få en kort, smuk og personlig højtidelighed med et lille dåbsfølge, alt efter reglerne på det pågældende tidspunkt.«

Artiklens øverste billede

Vi er kommet bagud med festerne!

Corona har udskudt runde fødselsdage, konfirmationer, bryllupper og dåb. Og pludselig skal alle feste på én gang – og så er det svært at få plads på en restaurant. Eller i en kirke.

Men så må man jo tænke ud af boksen. Det har en gruppe præster i Århus Søndre Provsti gjort: De har endda tænkt ud af kirken – og tilbyder dåb hver torsdag eftermiddag hele sommeren, fra Kristi Himmelfartsdag. I Stavkirken ved Moesgaard Museum.

I det smukke, enkle kirkerum, der giver mindelser om kristendommens indførelse tilbage i vikingetiden, kan man få en kort, smuk og personlig højtidelighed med et lille dåbsfølge, alt efter reglerne på det pågældende tidspunkt. Der er ovenikøbet blevet fremstillet et dåbsfad specielt til lejligheden og Stavkirken, tegnet og udført at keramiker Ginette Wien.

Er der én ting, denne her pandemi har lært os, så er det, at vores ritualer står stærkt, ja måske endnu stærkere i sig selv – uden al den sædvanlige indpakning og staffage. Det underlige år, der er gået, med alle mulige irriterende restriktioner – det har også givet os blik for, hvad der er væsentligt, og hvad der ikke er.

De smukke omgivelser, nær skov og strand, giver desuden mulighed for at holde en lidt alternativ fest, hvor dåbsbarnet, der måske efterhånden er blevet en tumling – kan kravle, løbe og lege på de grønne enge. Man kan arrangere en skattejagt i skoven - eller, hvis vejret tillader det, kan man tage til stranden og gøre det til et beach-party. Og traktementet kan være alt fra en hjemmesmurt sandwich, en Hot-Dog fra strandkiosken – eller en madkurv, bestilt i Moesgaard Museumscafé.

Dåbstiderne administreres af Ravnsbjerg kirkekontor.

Man er også velkommen, selvom man er blevet lidt større end en tumling, måske endda voksen, og har lyst til en dåb under lidt andre former. Er der én ting, denne her pandemi har lært os, så er det, at vores ritualer står stærkt, ja måske endnu stærkere i sig selv – uden al den sædvanlige indpakning og staffage. Det underlige år, der er gået, med alle mulige irriterende restriktioner – det har også givet os blik for, hvad der er væsentligt, og hvad der ikke er.

Og dåbens tilsagn om at vi har del i den evighed, der hvælver sig som himlen selv, rundt om vores livs tid – det bliver ikke mindre af, at blive fejret på en lidt anden måde. Måske tværtimod: Det kunne godt blive en fest, man aldrig glemmer: en fortryllende torsdag i livets kalender

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen