Barejer raser: »Det gør ondt på os«
Barejer Philip Hulgaard oplevede en aften, at 50 gæster med bordbestilling aldrig mødte op. Han giver forhadt regel skylden.

Smilet var stort hos Philip Hulgaard for kort tid siden.
Endelig kunne han genåbne sin bar, Åben i Rosensgade. Og han gjorde det klokken syv en onsdag morgen med en lang kundekø udenfor, opbud fra adskillige medier og en fuld bookingbog.
Men en uge senere er smilet stivnet en smule hos den glade koldingenser, der også står bag Årets Bryggeri 2019.
Den tossede regel forhindrer, at vi kan tage imod folk fra gaden
En aften forleden oplevede han, at cirka 50 kunder, som havde bestilt bord hos Åben, udeblev eller aflyste i sidste øjeblik.
»Det er virkelig mange for en lille bar som vores. Jeg stod med en halvtom bar, som jeg ikke kunne fylde. Og vi har den slags ’no shows’ hver dag,” forklarer Philip Hulgaard som efterfølgende skrev en bøn til kunderne på Facebook, hvor han opfordrede dem til at have respekt for, at restaurationerne står i en svær tid.

»Vi er mange, der har og har haft det hårdt, og som kæmper for overlevelse. Det er værd at minde om, når vi i forvejen kun kan tjene et par håndører på at have åbent med de nuværende restriktioner.«
Ølbryggeren har forståelse for, at folks planer kan blive ændret, og at ting som manglende svar på en coronatest kan komme på tværs, men han har også oplevet, at tre borde, som var booket til ti personer hver, stod tomme.
»Og det er jo ikke, fordi de alle har besluttet at blive hjemme. De har nok fundet et andet sted at sidde,« ræsonnerer han.
Men han er ikke sur på kunderne. Tværtimod. Han er sur på politikerne og deres regel om, at man skal booke et bord 30 minutter før ankomst. Den tordnede han allerede mod på åbningsdagen.
Den ekstreme overforsigtighed koster os altså dyrt
»Den tossede regel forhindrer, at vi kan tage imod folk fra gaden og afsætte de ubrugte borde. I så fald skal vi sende dem udenfor og vente en halv time, og det er så himmelråbende dumt. Barer lever af spontanitet, men den regel har jo dræbt, at du spontant kigger ind på en bar, så vi må bare stå og glo på tomme stole, fordi nogen har vurderet, at man bliver vildt farlig for folkesundheden, hvis man træder ind ad en dør.«
»Men det er jo nonsens. Man går med livrem og seler gange to. Hvorfor skal en person med en negativ test i sit coronapas vente 30 minutter udenfor? Den ekstreme overforsigtighed koster os altså dyrt,« tordner Philip Hulgaard
Han begynder så småt at forstå, hvorfor andre barer, caféer og restauranter har ventet med at åbne.
»Restriktionerne gør allerede, at det er småt med indtjeningen, så jeg begynder da også at overveje, om det var det værd. Nu har vi åbnet, så det bliver vi selvfølgelig ved med, men hvis man var dovent anlagt, så skulle man da have ventet og holdt ferie indtil 6. maj. Men sådan er vi selvfølgelig ikke,« slår han fast og glæder sig bare til 6. maj, hvor det forventes, at 30 minutters-reglen sløjfes.
Indtil da håber han bare, at kunderne vil aflyse i god tid.