SF: Dagpengene skal op, og boligejerne skal betale gildet

Det skal ske ved at begrænse de forgyldte boligejeres rentefradrag.

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: Jens Dige Ritzau/Scanpix.

På 1. maj går SF til kamp for dagpengene. Partiet vil sænke rentefradraget for boligejerne og til gengæld hæve dagpengene og investere i erhvervsuddannelser, siger SF’s formand Pia Olsen Dyhr til Ritzau.

»Det er på tide med en reel lighedsreform, som skal styrke vores sociale sikkerhedsnet og løfte uddannelserne,« siger Pia Olsen Dyhr i en skriftlig kommentar.

SF vil konkret hæve dagpengene med op til 4000 kroner per måned de første tre måneder. Det forudsætter dog, at man har været i beskæftigelse to ud af de seneste tre år, samt at man har været medlem af en A-kasse i fire år. Har man kun været medlem i to år, er løftet op til 2000 kroner.

Samtidig skal uddannelserne, herunder særligt erhvervsuddannelserne, løftes med 1 milliard kroner årligt, når forslaget er fuldt indfaset.

»I årevis er der blevet sparet på vores uddannelser, samtidig med at dagpengene er blevet mindre værd. Den udvikling skal vi vende. Vi vil øge trygheden og bekæmpe uligheden ved at investere i vores velfærd,« siger Pia Olsen Dyhr.

Den mest kontroversielle del af SF’s forslag er finansieringen. Partiet mener, at boligejerne skal betale for forbedringerne for de arbejdsløse. Det skal ske ved at sænke det fradrag for renter, som boligejere i dag har adgang til.

SF ønsker at sænke rentefradraget med fem procentpoint over fem år. For de fleste boligejere vil det ifølge SF betyde, at værdien af fradraget falder fra cirka 33 procent til cirka 28 procent af renteudgiften, skriver Ritzau.



kb

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen