På sporet af Ry med et kærligt blik

Med 150 år som stationsby, må der være oceaner af stof til fængslende historier. Trille Skøtt-Jensen og Bjarne Jensen tager pulsen på byen, borgerne, historien, nutiden og fremtiden i jubilæums-podcast om Ry.

Artiklens øverste billede
Trille og Bjarne har fået mange henvendelser allerede fra folk, der glæder sig til at høre podcasten. Også fra folk, der aldrig nogensinde før har lyttet til en podcast. Foto: Grethe Bo Madsen

Med rødder solidt plantet i smørhullet Ry har to af byens garvede journalister sat sig for at tegne et portræt og sætte ord på det Ry, de begge kender som deres egne bukselommer og holder utroligt meget af.

De kunne, som de dygtige ordsnedkere, de begge er, have skrevet floromvundne jubilæumsskrifter og sat et punktum for længe siden, men i stedet har de valgt at bruge andres stemmer til at formidle historierne og optaget timevis af samtaler og interviews, redigeret og klippet og er nu klar med første afsnit af en jubilæums-podcast serie om Ry under titlen På sporet af Ry.

Ingen af os har prøvet at lave podcast før, men vi har haft en stærk fælles fornemmelse for, hvad det er, der skal frem i vores portræt af byen, borgerne, historien, vores fælles nutid og hvad der måske venter i fremtiden.

Trille Skøtt-Jensen

»At det lige blev en podcast har at gøre med, at det på mange måder er tidens medie. Mange bruger det til at fortælle om aktuelle ting og formidle viden om et emne på en levende og anderledes møde. Det har vi været meget inspireret af. Jeg er selv storforbruger af podcasts. Det tager længere tid, end at skrive en artikel, men det kan også noget andet og mere. Samtaler og interview kan fængsle på en helt særlig måde,« filosoferer Bjarne

Et fantastisk medie

»Og så er det et forholdsvist billigt medie i forhold til film. Og endelig er det et let tilgængeligt medie for alle, der har en computer, eller en mobiltelefon, og du kan høre det, lige når det passer dig. Så det er faktisk et ret fantastisk medie,« tilføjer han og bakkes op af Trille, der oprindeligt var den, der fik ideen til podcast-serien.

»Jeg havde brug for en, der var god til at formidle historien, og var mere rolig i forhold til mig, der hurtigt er videre til det næste,« forklarer hun grinende om det makkerskab, der har vist sig at være kilden til stor gensidig glæde og helt utrolig mange grin.

Vores opgave her er ikke at have de kritiske briller på og lave afdækkende graverjournalistik. Vi kigger kærligt på byen, og podcast-serien er blevet til med et kærligt blik i øjet

Bjarne Jensen

»Det er virkelig, VIRKELIG mange timers arbejde, vi har lagt i podcasten, men det har også været utrolig sjovt. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi bare kastede os ud i det. Ingen af os har prøvet at lave podcast før, men vi har haft en stærk fælles fornemmelse for, hvad det er, der skal frem i vores portræt af byen, borgerne, historien, vores fælles nutid og hvad der måske venter i fremtiden,« konstaterer hun.

Skulle man være i tvivl om, hvordan man lytter til en podcast, så opfordrer Trille og Bjarne til, at man slet og ret stopper dem på gaden i Ry, så vil de hellere end gerne vise, hvordan man gør. Foto: Grethe Bo Madsen


Vaskeægte feel good

Første afsnit har premiere på søndag 2. maj, i byens store jubilæums-weekend. Derefter er planen, at der skal udkomme et nyt afsnit hver torsdag og søndag i den kommende tid.

»Vi havde oprindeligt planlagt 10-12 afsnit, men vi ender nok på lidt færre. Det ligger ikke helt fast endnu,« fortæller de, uden at afsløre hverken storyboard eller godbidderne til lytterne. Men de vil gerne afslører, at podcast serien er en journalistisk bearbejdning af historien om Ry og i den genre, der bedst karakteriseres som feel good.

»Vores opgave her er ikke at have de kritiske briller på og lave afdækkende graverjournalistik.Vi kigger kærligt på byen, og podcastserien er blevet til med et kærligt blik i øjet,« understreger de begge.

Ry er for mig en rigtig dejlig by, fordi den har sådan en tilpas størrelse. Den er ikke større, end at man kan overskue den og komme til at kende en hal masse mennesker. Og samtidig er den stor nok til, at der er det her initiativrige fællesskab

Bjarne Jensen

»Hvis vi bare havde sat os ned og skrevet om Ry, så havde vi været hurtigt færdige. Det havde vi også været, hvis vi bare havde optaget vores egne samtaler om Ry. Men det, at vi har været rundt og optage interviews, gør, at vi har fået andre til at sætte ord på, hvad Ry, livet i Ry og Ry-borgerne er for dem. Og det har vi angrebet fra forskellige vinkler,« forklarer Trille og afslører, at de ikke altid har været helt enige om indholdet.

Mange frugtbare veje

»Vi har haft mange frugtbare diskussioner,« kommer det med et skævt grin fra Bjarne, der som uddannet hos Danmarks Radio og med flere års erfaring med at lave radio er den, der har været mest fortrolig med mediet.

»Ry er for mig en rigtig dejlig by, fordi den har sådan en tilpas størrelse. Den er ikke større, end at man kan overskue den og komme til at kende en hal masse mennesker. Og samtidig er den stor nok til, at der er det her initiativrige fællesskab med foreningsliv, butiksliv, højskole, flere lokale skoler og et kæmpestort idrætsliv, både ved hallerne og ude i naturen, hvor jeg jo selv er en glad vandrere.«

Ry er hjem, Ry er venner, Ry er her, hvor jeg selv og min datter har gået i skole og er vokset op

Trille Skøtt-Jensen

»Og så holder jeg af jernbanen og vejene, der giver god adgang til andre steder. Det giver en helt speciel ånd. Vi er for langt væk fra Aarhus til at være en forstad, men der er ikke længere derind, end at man hurtigt er derinde, hvis man får lyst til lidt storby,« fortæller Bjarne, der efter 23 år i Ry og omegn har skudt lange rødder.

Ry er følelsen af hjem

For Trille er Ry først og fremmest følelsen at at være hjemme.

»Ry er hjem, Ry er venner, Ry er her, hvor jeg selv og min datter har gået i skole og er vokset op. Ry er det sted, hvor min familier altid har boet. Da jeg flyttede tilbage til Ry efter at have boet 18 år andre steder, kunne jeg med det samme mærke, at det er her, mit netværk er.«

»Og når Bjarne og jeg sammen taler om Ry og Bjarne fortæller om et eller andet historisk, så kan jeg tage mig selv i at tænke: ”Hold da op, hvor spændende,” for når man er vokset op som en del af det, så tænker man slet ikke over den udvikling, man selv er en del af.«

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.