Rågerne reguleres i Grenaa

Jægerne opruster i år i kampen mod rågerne - redernes antal er i vækst

Artiklens øverste billede
Så er årets regulering af råger indledt i Anlægget i Grenaa. Pressebillede

1. maj er ikke alene arbejdernes internationale kampdag - i år igen i en temmelig forkølet udgave på grund af corona - men samme dag begynder også reguleringen af rågeunger i Anlægget i Grenaa. Det er atter i år Grenaa Jagtforening, der efter anmodning fra Norddjurs Kommune forestår arbejdet. Reguleringen løber frem til 15. juni.

Anlægget i Grenaa er et dejligt sted, og det synes rågerne tilsyneladende også.

Erik Bjørnlund Grenaa Jagtforening

»Anlægget i Grenaa er et dejligt sted, og det synes rågerne tilsyneladende også,« fortæller Erik Bjørnlund fra Grenaa Jagtforening, »for rågernes lyst til at opholde sig der har de senere år været stigende.«

Stigende problem

»Indtil for tre år siden er det lykkedes os at holde rågebestanden nede på et acceptabelt niveau. Men på trods af en ihærdig indsats i reguleringsarbejdet er bestanden steget de seneste år,« fortæller Erik Bjørnlund.

»Sidste år nedlagte vi over 1500 rågeunger, det største antal nogensinde, hvor Grenaa Jagtforening har stået for reguleringen. Til trods for denne indsats må vi alligevel konstatere, at bestanden er steget betragteligt fra 693 reder sidste år til 858 reder i år.«

At redernes antal i år er større kan man sagtens se, hvis man går eller cykler i området. Årsagen hertil er ikke helt klar, men tidligere kolonier ved både Enslevgården, Østre Skole og Frejasvej er forladte, og den tidligere meget store koloni ved Hessel med op til 500 reder er stort set væk. Så noget tyder på, at en stor del af rågerne fra andre dele af byen er flyttet til Anlægget. Hertil kommer, at rågerne har nydt godt af den meget milde vinter, hvor der har været føde nok.

Flere jægere på opgaven

Derfor øges reguleringskorpset i år med yderligere seks mand, så der i alt er 48 jægere, som fra 1. maj på skift kan ses i Anlægget iført gule sikkerhedsveste med salonriflen over skulderen på udkig efter de rågeunger, der hopper ud af reden. Det er nemlig kun ungerne, der må nedlægges. De voksne fugle er fredet.

»Vi vil fortsat gøre vort yderste for at lægge et hårdt pres på kolonien. Vi håber, at vi kan reducere bestanden, så det bliver mere tåleligt for de nærmeste beboere at udholde et så tæt naboskab med de larmende fugle. Vi satser på i år at nedlægge omkring 2000 rågeunger inden 15. juni, hvor reguleringsperioden slutter. Så ud over at deltage i en krævende og spændende jagt, kan jægerne se frem til et par gode middage med stegte rågeunger i flødesovs,« siger Erik Bjørnlund.

Hvis nogle af Grenaa Bladets læsere kunne tænke sig at prøve kræfter hjemme i køkkenet med stegte rågeunger, opfordrer Erik Bjørnlund i øvrigt til at møde op i Anlægget, når der reguleres og spørge, om en af jægerne kan undvære en ”håndfuld” unger. Der reguleres fra klokken 19 alle ugens dage.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.