LAG Djursland: God melding fra indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek

Regeringen vil fastholde den årlige støtte til de lokale aktionsgrupper på 93 millioner kroner frem til 2027

Artiklens øverste billede
Kaare Dybvad og regeringen indstillet på at sikre de lokale aktionsgrupper frem til 2027 Photo: Rasmus Flindt Pedersen, (+45) 41604460, rasmus@flindtpedersen.com, www.flindtpedersen.com --

Regeringen vil fastholde støtten på 93 millioner årligt til landets 26 lokale aktionsgrupper. Sådan lød meldingen i sidste uge fra indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S).

»Mange års centralisering har desværre skubbet landdistrikterne ud på et sidespor. Hvis vi skal vende den udvikling, skal vi lytte til dem, som kender lokalområdet og dets udfordringer allerbedst. Derfor er det meget vigtigt for mig, at vi fastholder den højere støtte, så aktionsgrupperne har en tryg økonomisk ramme helt frem til 2027,« lød det fra Kaare Dybvad Bek i en pressemeddelelse.

Vi er i LAG Djursland stadig kendt i vores lokalområde og tiltrækker mange kvalificerede ansøgninger, der er med til at skabe det gode liv på landet

Marianne Als Nielsen, formand for LAG Djursland

Optimisme hos LAG Djursland

Det er vand på LAG Djurslands mølle.

Det er imidlertid tvivlsomt, om Kaare Dybvad Beks udmelding var kendt inden afviklingen af sidste uges generalforsamling, der blev holdt ved Bålhytten ved Jagtens Hus ved Kalø, hvor formand Marianne Als Nielsen kunne fortælle om et 2020 i Coronaens tegn.

Men trods alt et år, hvor LAG Djursland har delt godt 1 million ud til FLAG projekter og godt 2,4 millioner ud til LAG projekter i 2020.

Mange års centralisering har desværre skubbet landdistrikterne ud på et sidespor. Hvis vi skal vende den udvikling, skal vi lytte til dem, som kender lokalområdet og dets udfordringer allerbedst.

Kaare Dybvad Bek

Tilskudsordningerne for LAG og FLAG er udmøntet igennem Landdistriktsprogrammet og det danske Hav- og Fiskeriudviklingsprogram. Programperioden er for begge 2014-2020.

Formålet med ordningerne er for både LAG og FLAG-ordningen at fremme vækst og etablering af nye arbejdspladser i de udpegede landdistriktsområder og fiskeriområder. For LAG-ordningen er formålet desuden at styrke rammevilkårene i udpegede landdistriktsområder,særligt med henblik på at fremme bosætning.

»Vi er i LAG Djursland stadig kendt i vores lokalområde og tiltrækker mange kvalificerede ansøgninger, der er med til at skabe det gode liv på landet,« konstaterede formand Marianne Als Nielsen.

I 2020 fik LAG Djursland tilskud til driften fra både Norddjurs og Syddjurs Kommune. Det var med til at sikre, at LAG koordinator Helle Breindahl kunne fortsætte på fuld tid.

Ny strategi

Den nuværende programperiode og den nuværende strategi går fra 2014 til 2020 for LAG Djursland, men i 2020 fik de lokale aktionsgrupper forlænget programperioden endeligt, så de nu med sikkerhed kan sige, at de deler midler ud i både 2021 og 2022.

Der arbejdes på, at også FLAG midlerne bliver udbetalt i overgangsårene.

»Vores nye programperiode starter først i 2023 og det betyder, at vi har både 2021 og 2022 til at udarbejde den nye strategi i LAG Djursland,« lovede formanden på generalforsamlingen.

Ros fra Landdistrikternes Fællesråd

Kaare Dybvad Beks udmelding får ikke overraskende ros fra Formanden for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard:

»Regeringen sender et virkelig vigtigt signal til landets 26 lokale aktionsgrupper om, at deres arbejde er værdsat og centralt for landdistrikternes udvikling. Med forslaget lægger regeringen op til at sikre økonomien i en årrække frem, og det er fantastisk.«

»Jeg håber, at resten af Folketingets partier vil bakke op om regeringens forslag. Det vil give arbejdsro til LAG’ere over hele landet, som dermed kan koncentrere sig om deres kerneopgave: at skabe nye erhverv og ny udvikling i landdistrikterne.«

Forslaget er en del af regeringens landbrugsudspil, der skal forhandles sammen med resten af Folketingets partier i tiden, der kommer.

Formanden for Landdistrikternes Fællesråd opfordrer til, at man i de kommende landbrugsforhandlinger også tænker på, hvordan finansieringen af de lokale aktionsgrupper kan udvides i lyset af EU’s genopretningsmidler.
Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.