Magtkrig i Voice of Pets: Medlemmer kræver bestyrelsen afsat

Økonomisk trængte Voice of Pets martres af intern krig midt under en kamp for overlevelse af intern krig

Artiklens øverste billede
En stor gruppe medlemmer vil den 14. maj forsøge at få afsat bestyrelsen i Voice of Pets. »De har kørt foreningen i sænk, siger tidligere leder. Arkivfoto

Der er nok at se til hos Voice of Pets i Tranbjerg for øjeblikket.

Med den nuværende kassebeholdning står dyrevennerne med et månedligt driftsunderskud på en halv million kroner til at lukke og slukke senest i september, hvis der ikke kommer en redningskrans i form af hjælp fra kommunen, tilskud fra donorer eller noget helt tredje.

Men der er kamp på to fronter hos dyreinternatet, der er drevet af foreningen, som fortsat bærer navnet Dansk Dyreværn Århus. En stor gruppe medlemmer af foreningen har nemlig kaldt til ekstraordinær generalforsamling den 14. maj, hvor der skal stemmes om, hvorvidt der er tillid til den nuværende bestyrelse.

Fald i arv og donationer er ikke en undskyldning, for man ved, at det er en svingende størrelse

Anne Trane, medlem og tidligere leder af Dansk Dyreværn Århus

»Vi kan ikke se andre muligheder. De har kørt foreningen i sænk og brugt hele formuen. Medlemmerne er sat uden for indflydelse, og så er vi jo nødt til at reagere. Bestyrelsen har med al tydelighed vist, at de ikke er værdige til at stå i spidsen for den forening, og jeg tror, at nye folk er det sidste skud i bøssen,« lyder den kontante melding fra Anne Trane, en af initiativtagerne til protestgruppen samt medlem og leder af Dansk Dyreværn Århus i 22 år.

Tæring efter næring

For tre år siden havde Dansk Dyreværn Århus - der senere brandede sig som Voice of Pets - millioner på bankbogen. De er nu forduftet på grund af et stort byggeri og færre donationer fra private og fonde.

»Da jeg startede i 1995 var der syv mio. kr. på bundlinjen, og da jeg forlod stedet i 2017, var der 38. 25 i likvider og resten i bygninger og inventar. Og i den periode byggede vi altså også for 15 mio. kr., så det passer ikke, når de siger, at de overtog et nedslidt internat. Man må sætte tæring efter næring, og udover at formøble 25 mio. på tre år, har de også lånt seks millioner, og vi aner ikke engang, hvilken type lån det er,« siger Anne Trane, som nu har sin egen dyrepension i Skødstrup.

»Det er donerede penge fra medlemmer såvel som folk, der gerne vil støtte et godt dyreformål. Det er man nødt til at have større respekt for end det, de har udvist med store armbevægelser og byggerier. Fald i arv og donationer er ikke en undskyldning, for man ved, at det er en svingende størrelse.«

Formand: »Vi har gjort, hvad vi kunne«

At der bliver stillet en mistillidsdagsorden til en hel bestyrelse er ikke hverdagskost, og det ærgrer da også siddende formand, Kalle Fisker, at det er endt sådan.

»Det er en hård dagsorden. Vi har haft dialog med dem og forklaret sammenhængene i tingene, men de fastholder deres beskyldninger. Jeg er af den overbevisning, at jeg og bestyrelsen har gjort alt, vi kunne for at føre foreningen videre. Da vi var færdige med at modernisere, var der til to års drift. Det, syntes vi, var en rigtig god buffer, men så udeblev vores indtægter i form af arv og donation pludselig, og så er det jo håbløst,« bedyrer han og afviser, at lånet på seks mio. kr. er sket i det fordækte.

Man kan heller ikke indkalde til en generalforsamling om ethvert lille spørgsmål

Kalle Fisker, formand for bestyrelsen i Dansk Dyreværn Århus

»Det har sammen med regnskabet været præsenteret flere gange for medlemmerne, og der har ikke været ytret utilfredshed med det.«

Bør man ikke inddrage dem i at optage så stort et lån?

»Nej, det synes jeg egentlig ikke. Bestyrelsen skal prøve at køre driften så godt, vi kan, og da vi optog lånet, var det gunstigt. Men man kan heller ikke indkalde til en generalforsamling om ethvert lille spørgsmål. Jeg erkender, at vi ikke har været gode nok til at informere om vores beslutninger, men det her ligger inden for de rammer, som vores vedtægter giver os.«

Anne Trane var en del af Dansk Dyreværn Århus fra 1995 til 2017. Hun er fortørnet over, at foreningen er nu truet af konkurs. Arkivfoto

»Fuldstændig uacceptabelt«

Protestgruppen har en lang række kritikpunkter, som omhandler økonomien, rebrandingen til Voice of Pets, sammenlægning med servicehundeforeningen Trinitas, store byggerier, afskedigelse af medarbejdere og meget andet.

Men det altoverskyggende problem er, at medlemmerne ikke er blevet inddraget og eks. måtte høre om konkursrisikoen gennem medierne.

»Man kan i princippet gøre hvad som helst, hvis man har opbakning fra medlemmerne, men det har bestyrelsen ikke søgt. Hverken til sammenlægningen eller måden, man har forvaltet midlerne på. Det er fuldstændig uacceptabelt, at man ikke lægger sådan noget ud til en beslutning på en generalforsamling,» siger Anne Trane.

Hun og en række andre personer fra gruppen er klar til at stille op til en ny bestyrelse, og ender det med en sådan, vil første punkt på dagsordenen være en kulegravning af de økonomiske dispositioner.

»Er der foregået noget strafbart, eller er det bare inkompetent ledelse? Jeg kan ikke forstå, hvordan det her kan ske, når der sidder folk med forstand på økonomi i bestyrelsen. Det kan ikke nytte, at man først træder på bremsen få måneder før, man går konkurs,« siger den tidligere leder, som ydermere vil ændre navnet tilbage og separere Trinitas og Dansk Dyreværn Århus i håb om, at det vil give ekstra donationer, at folk ved, om de donerer til et servicehunde-program eller kæledyr-hjælp.

Derudover vil protestgruppen have ændret foreningens vedtægter, så en bestyrelse ikke kan tiltuske sig for meget magt. Det mener man, at Kalle Fisker og kompagni har gjort ved at lave en forretningsorden, der giver bestyrelsen ret til bl.a. at optage lån samt sælge virksomhed, ejendom og jord.

”Og den redigerede de sjovt nok i juni sidste år efter en generalforsamling, hvor de ikke lykkedes med at komme igennem med de ting via vedtægtsændringer. Det er skræmmende læsning. De har givet sig selv nogle beføjelser, som er direkte vedtægtsstridige. Når man kan lave en forretningsorden, hvor få mennesker egenhændigt kan køre en stor forening i sænk, så er vedtægterne ikke gode nok til at beskytte foreningen,« konstaterer Anne Trane.

Har en plan

Foreningsformand Kalle Fisker er ikke enig.

»Det er at køre en ting op, hvor det slet ikke hører hjemme, når man siger, at vi kan afhænde foreningen uden at inddrage medlemmer. Det vil aldrig kunne komme på tale og vedtægterne forhindrer det,« siger Kalle Fisker, som frygter, at mistillidsdagsordenen kan blive foreningens endeligt.

»Det er et meget dårligt valgt tidspunkt at skifte bestyrelse, når vi står i en krise. Den siddende bestyrelse har faktisk en fornuftig redningsplan, som kan redde internatet, og min bekymring er, om de, som vil overtage, har en fornuftig redningsplan. Det har vi i hvert fald ikke hørt noget til. En ny bestyrelse vil i den grad skulle hoppe på en løbende hest.«

Vil du løfte sløret for den redningsplan?

»Ikke lige nu, men vi er godt på vej med en form for samarbejde med en anden stor dyreværnsforening. På den ekstraordinære generalforsamling kan jeg løfte sløret for, hvem det konkret er.«

»Hvorfor først nu?«

Anne Trane, det må gøre dig glad at høre, at Kalle Fisker er klar med en redningsplan den 14. maj?

»Jeg kan kun bifalde, at de overhovedet kommer med en plan, men jeg bliver også lidt vred. Hvorfor kom den ikke for et år siden, hvor det var begyndt at køre helt af sporet? Hvorfor først nu i 11. time, og hvorfor vil de ikke dele den plan? Det virker lidt letkøbt at sige.«

Kalle Fisker frygter, at I giver foreningen dødsstødet, hvis I ikke kommer med en redningsplan. Har I en?

»Vores plan er en tilbagerulning og separering af foreningerne, da vi mener, at det kan skaffe mulighed for fondsmidler og indbringe flere donationer, når folk ved, hvad de giver penge til. Og så skal vi have klarlagt, hvad der er sket og derefter kan ske. Men et samarbejde med en anden dyreværnsforening, som hans plan lyder til at være, er slet ikke en fremmed tanke, men noget vi allerede har talt om. Hvis det er, hvad de har i posen, og der er tale om et meningsfuldt samarbejde, så ser jeg ingen grund til, at en ny bestyrelse ikke kan videreføre den plan.«

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.