Er Norddjurs virkelig blevet en tilflytningskommune?

Borgmester ser flere forklaringer på, at befolkningsudviklingen i Norddjurs Kommune muligvis er på vej til at vende.

Artiklens øverste billede
Befolkningstallet i Norddjurs er fortsat faldende, men slet ikke i samme omfang, som prognoserne fra sidste år spåede. Sammen med en positiv nettotilflytning i 2020 giver det anledning til optimisme. Tabel: Norddjurs Kommune

Det gamle ordsprog er stadig sandt. En enlig svale gør ingen sommer. Man kan dog med rette forvente sig, at de mørke tider er ved at være passé, når svalen indfinder sig, og for Norddjurs Kommune er der et håb om, at det seneste år har været den svale, der for alvor varsler en lysere fremtid.

På det seneste møde i kommunalbestyrelsen kunne politikerne kigge ned over et regnskab for Norddjurs Kommune i 2020, som blandt andet viste en gennemsnitlig kassebeholdning på 327 millioner kroner, og det optimistiske billede fortsætter ved et kig i befolkningstallene.

Norddjurs Kommune er ganske vist stadig i fødselsunderskud - færre fødes, end der der dør - men faldet i befolkningstallet har det seneste år slet ikke været så markant som forventet.

Grund til optimisme?

Ifølge prognoserne forventede kommunen sidste år, at befolkningstallet ville falde med 388 borgere. Det faktiske tal viste sig imidlertid blot at være et fald på 146 borgere.

Interessant bliver det for alvor i tilflytningen til kommunen. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at Norddjurs er én af blot 18 kommuner, som har vendt en negativ nettotilflytning til kommunen til en positiv nettotilflytning.

Selve antallet af nye borgere, der er flyttet til Norddjurs er ganske vist temmelig undseeligt, da det drejer sig om blot syv nye personer, som i 2020 fandt deres nye adresse i Norddjurs, men det skal samtidig ses i lyset af, at der ifølge Norddjurs Kommune i tidligere år har været en fraflytning på næsten 340 personer.

Borgmester Jan Petersen vurderer således, at der er grundlag for en spirende optimisme på kommunens vegne efter flere træge år.

»Syv personer er jo ikke meget, men når jeg kigger på prognoserne for den aldersgruppe, som får børn, så falder den ikke så meget som forventet. Når man sammenholder det med, at vi heller ikke har haft en nettofraflytning, så indikerer det for mig, at der er nogle børnefamilier på vej til kommunen, men nogle også har valgt at blive her,« noterer borgmesteren.

Uden jeg kan bevise det, tror jeg sagtens det kan være, at nogen vil springe Hornslet over og flytte til Auning i stedet.

Jan Petersen (S), borgmester Norddjurs Kommune

I det scenario fremhæver han Auning, som det øjeblikkelige eksempel på optimismen.

»Vi har 11 nye grunde i Auning, som netop er underskrevet af købere. Når fem af dem, altså næsten halvdelen, kommer fra andre kommuner, så er det for mig en indikation på, at vi ikke bare er i gang med at flytte rundt på vores nuværende borgere,« vurderer Jan Petersen.

Hopper over Hornslet

Tilbage i 2015 oplevede Norddjurs Kommune også en nettotilflytning, og dengang troede borgmesteren på, at befolkningstilvæksten til kommunen ville fortsætte som et resultat af, at folk søgte ud af byerne efter finanskrisen.

Sådan blev det imidlertid ikke. I de efterfølgende år stoppede udflytterne, fra eksempelvis Aarhus, i enten Syddjurs eller Favrskov, og i dag erkender Jan Petersen, at han undervurderede effekten af den nærmeste omegn til Aarhus.

Norddjurs Kommune fik i 2020 115 flere borgere i aldersgruppen 26-42 år. Der bliver fortsat født færre, end der dør, men udviklingen for aldersgruppen, der traditionelt stifter familier giver håb om, at det snart kan vendes til et fødselsoverskud. Tabel Norddjurs Kommune

Alligevel tror Jan Petersen på, at 2020 ikke var den enlige svale i forhold til tilflytning. Det skyldes en blanding af, at huspriserne i Norddjurs ligger markant lavere end i eksempelvis Syddjurs, og desuden har der på landsplan i det seneste år under covid-19-pandemien været tendenser, der viser, at folk er søgt ud af byerne. De tendenser håber borgmesteren naturligvis, at Norddjurs kan få fordel af.

»Vi har hørt fra både forskere og konkrete mennesker, at covid-19 har fået dem til at tage springet og sige, at nu vil de ikke længere bo i storbyen. Uden jeg kan bevise det, tror jeg sagtens det kan være, at nogen nu vil springe Hornslet over og flytte til Auning i stedet. Man får godt nok 10-15 minutters kørsel mere til for eksempel Aarhus, men men de får også en prisforskel, og de får et lokalsamfund, som kan mindst det, Hornslet kan, bortset fra letbanen,« mener Jan Petersen.

Norddjurs på banen igen

Noget tyder da også på, at borgmesteren har grund til en gryende optimisme. Det vurderer Jesper Bo Jensen, der er direktør i Center for Fremtidsforskning.

Han fortæller således, at en endnu ikke offentliggjort undersøgelse blandt udflyttere fra de store byer viser, at blot 10 procent af dem, er flyttet på grund af arbejde, og det kan have en stor betydning for netop en kommune som Norddjurs.

»Det betyder, at når folk flytter til Norddjurs, så er det faktisk, fordi de får noget der, som de gerne vil have. Det er jo ikke en vildt fantastisk udvikling, der har været i kommunen, men det er meget bedre end før. Her spiller blandt andet udviklingen i prisniveauet ind. Norddjurs har en kæmpe fordel på prisparameteret, og det er en kommune med masser af natur og luft. De ting har ført til, at Norddjurs er kommet på banen igen,« siger Jesper Bo Jensen.

Nye børnefamilier

Når man kigger i befolkningstallene for Norddjurs Kommune er der en bestemt aldersgruppe, der giver yderligere grund til optimisme.

Syddjurs er ved at være for dyrt og mange vil faktisk også noget andet end den mange steder velplejede natur, der er i Syddjurs. Her er Norddjurs i stedet et af de bedste bud på en mere vild natur, så jeg tror, det vender for Norddjurs nu

Jesper Bo Jensen, direktør i Center for Fremtidsforskning

Sidste år fik Norddjurs 115 flere borgere end forventet i alderen 26-42 år, altså i den aldersgruppe som traditionelt stifter familier. Sammenholdt med det faktum, at der i 1990’erne var store fødselsårgange, så mener Jesper Bo Jensen fra Center for Fremtidsforskning, at Norddjurs har grund til at forvente yderligere vind i sejlene i de kommende år.

»De børn, der blev født i 90’erne, de er nu ved at være færdige med studierne. De begynder at få familier, og så flytter de ud af byerne for at være forældre. Syddjurs er ved at være for dyrt og mange vil faktisk også noget andet end den mange steder velplejede natur, der er i Syddjurs. Her er Norddjurs i stedet et af de bedste bud på en mere vild natur, så jeg tror, det vender for Norddjurs nu,« vurderer Jesper Bo Jensen.

»Vi skal blive ved«

Det er også udgangspunktet for borgmester Jan Petersen. Som tidligere nævnt er der fortsat et fødselsunderskud i Norddjurs, og hvis den udvikling også skal vendes, er det op til kommunen at bygge videre på de igangværende strømninger.

»Den eneste måde at få et fødselsoverskud er jo en tilflytning af familier, der har børn eller får børn, så politisk skal der tages initiativ til, at vi ikke stopper for grundsalg. Det er vores opgave at være synlige på vores attraktionsværdier og priserne, og at livet lidt mere end en halv time fra Aarhus faktisk er rigtig godt. Vi skal have flere attraktive områder, hvor man kan bygge nyt. Nu skal vi blive ved med at bygge ud og gå til den,« fastslår Jan Petersen.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.