Helleanlæg i Hadbjerg bliver påkørt igen og igen

Beboere i Hadbjerg har i årevis prøvet at råbe kommunen op

Artiklens øverste billede
Helleanlæg på Bavnehøjvej i Hadbjerg blev påkørt så sent som for et par uger siden, hvor sten blev kørt op og skiltet væltet. Foto: Pernille Lystbæk Facius

For et par uger siden blev det ene helleanlæg på Bavnehøjvej i Hadbjerg påkørt, så hastighedsskiltet væltede, og flere af brostenene blev kørt op og lå løse.

Det er dog langtfra første gang, helleanlægget er blevet påkørt. Det sker faktisk adskillige gange om året, fortæller genboerne Brian Jensen og Pernille Lystbæk Facius, der bor udfor helleanlægget på Bavnehøjvej 131 og 132.

Brian Jensen har siden 2015 været i dialog med Favrskov Kommune om helleanlægget, som han gerne så hen, hvor peberet gror.

»Det er helt vanvittigt, at der ikke sker noget med helleanlægget, for det er til stor fare. Det er jo en skolevej, og vi opfordrer børnene til at cykle i skole, så sikkerheden skal bare være i orden,« siger Brian Jensen.

Kræver politianmeldelse

Brian Jensen og Pernille Lystbæk Facius var for nylig til møde med kommunen, hvor det til deres store overraskelse gik op for dem, at helleanlægget end ikke er på kommunens prioriteringsliste over farlige trafikpunkter, som man vil se på og eventuelt gøre noget ved.

Det skyldes angiveligt, at kommunen kun tager udgangspunkt i politianmeldte uheld, og uheldene ved helleanlægget bliver ifølge beboerne næppe meldt til politiet. Ved mødet med kommunen fik beboerne sat helleanlægget på prioriteringslisten, men det vil angiveligt komme nederst på listen, fordi der er få eller ingen politianmeldte uheld på stedet.

»Jeg har ikke hørt om, at der er sket egentlige sammenstød ved helleanlægget. Det er solouheld med biler og knallerter, og de bliver typisk ikke politianmeldt. Det er trist, at der skal egentlige sammenstød til, før kommunen vil prioritere stedet højere,« siger Pernille Lystbæk Facius.

Kan nå at bremse

Brian Jensen og Pernille Lystbæk Facius har nu sendt et brev til byrådet i håb om, at politikerne vil få øjnene op for helleanlægget i Hadbjerg og gøre noget ved det.

Formand for Teknik- og Miljøudvalget i Favrskov Kommune, Anders G. Christensen, havde ikke set brevet, da lokalavisen kontaktede ham, men han ved godt, at helleanlægget jævnligt påkøres.

»Jeg har selv set flere gange, at det er blevet påkørt, men jeg har svært ved at se, hvad vi skal gøre ved det. Helleanlæg er det bedste hastighedsnedsættende element, man kan lave ved en skole, men hvis folk kører for stærkt, som vi oplever det gennem Hadbjerg, kan det gå galt. Der er mindst 300 meter fra byskiltet til helleanlægget, og hvis folk kører efter reglerne, kan de nå at bremse, hvis der kommer en modkørende,« siger udvalgsformanden.

Det er trist, at der skal egentlige sammenstød til, før kommunen vil prioritere stedet højere

Pernille Lystbæk Facius

Blændet af solen

Beboerne mener ikke, det er hastigheden, der er skyld i de mange uheld, men at det er placeringen af helleanlægget, den er gal med. Vejen svinger lidt på stedet, og i foråret og efteråret får bilisterne solen lige i ansigtet på bestemte tidspunkter,« fortæller Brian Jensen og Pernille Lystbæk Facius.

»Der er altid nogen, der kører for hurtigt, men selv de lokale, der bor i byen, har kørt på helleanlægget. Man får morgensolen lige i hovedet om foråret og efteråret« fortæller Brian Jensen.

Udover henvendelsen til byrådet har beboerne fået landsbyrådets trafiksikkerhedsudvalg til at tage sagen op, ligesom den lokale skolebestyrelse og Hadbjerg Borgerforening er blevet gjort opmærksom på sagen og vil tage den op.

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.