Lastbiler ignorer kørselsforbud på skolevej i Hadsten

Masser af lastbiler benytter stadigvæk skolevej, selvom der i et halvt år har været kørselsforbud

Artiklens øverste billede
Ægteparret René Franz Henschel og Britt Torp Henschel har i årevis kæmpet for at komme af med den tunge trafik på Hammelvej i Hadsten. Foto: Jeppe Rafn

I november 2020 blev den nye omfartsvej sydvest om Hadsten etableret, og det blev gjort forbudt for lastbiler uden ærinde at benytte Hammelvej mellem Skanderborgvej og rundkørslen ved Vestre Ringvej.

Mange chauffører er begyndt at køre ad omfartsvejen, men her et halvt år senere stadigvæk kører der stadigvæk mange lastbiler på vejen, hvor Østervangskolen ligger. Beboerne har lavet tællinger og vurderer, at der dagligt kører op mod 100 lastbiler på strækningen.

»Det er 100 for mange. Nogle kan være ærindekørsel, men det er et fåtal. Vi kan se, det er de samme selskaber og chauffører, der kører her for at spare tid og penge - de gider ikke køre rundt om,« siger René Franz Henschel.

Han har stiftet Trafikgruppe Hammelvej, der i årevis har kæmpet for trafiksikkerheden på vejen, hvor hans tre børn har gået i den lokale folkeskole.

Lastbil på Hammelvej. Privatfoto

Hvor er politiet?

»Vi har været heldige, der ikke er sket alvorlige uheld, men huerne står om ørerne på børnene, når lastbilerne kører forbi, og det sidste, jeg ønsker at se fra mit hus, er et barn blive kørt over. Det er det mest forfærdelige, man kan forestille sig,« siger René Franz Henschel.

Beboerne har været i kontakt med kommunen for at få lavet mere tydelig skiltning for lastbilchaufførerne. Det er der kommet for nylig, men det har ikke hjulpet, og henvendelser til Østjyllands Politi har øjensynligt heller ikke båret frugt. Beboerne har i hvert fald ikke set færdselspolitiet på Hammelvej.

»Vi har kontaktet færdselspolitiet flere gange, men de har foreløbig ikke prioriteret os,« siger René Franz Henschel og tilføjer:

»Der SKAL gøres noget mere, måske chikaner eller maling på vejen, ellers har det været spild af skatteydernes penge at lave omfartsvejen, og der kan ske ulykker.«

Lastbil på Hammelvej. Privatfoto


Omfartsvejen, der har været på tegnebrættet i årtier, blev indviet i november af Anders G. Christensen, formand for Teknik- og Miljøudvalget i Favrskov Kommune.

»Vi er opmærksomme på, at der stadig kører lastbiler på vejen, og har fået lavet bedre skiltning. Jeg har selv kørt bag en lastbil, der lige stoppede op, da chaufføren så skiltet, men bare fortsatte. Skiltene står i chaufførhøjde, så jeg tror, de åbenlyst ignorerer det,« siger Anders G. Christensen.

Han er åben overfor yderligere tiltag for at komme lastbilkørslen til livs, ligesom det kan blive aktuelt, at kommunen kontakter politiet for at få dem ud og lave kontrol.

Udvalgsformanden oplever til gengæld, at der kører færre traktorer på Hammelvej, selvom traktorer fortsat gerne må benytte skolevejen - til beboernes frustration:

»Hvis man tænker skoler, børn og sikkerhed, er der ingen grund til at skelne mellem lastbiler og traktorer. Traktorerne er endda ofte større, og vi ser dem på fortovene, når børn er på vej til og fra skole. Det er ikke hensigtsmæssigt. Der bær spærres for AL tung trafik,« siger René Franz Henschel.

Traktorer må fortsat gerne køre på Hammelvej. Privatfoto

Politiet er opmærksom

Lokalavisen har spurgt Østjyllands Politi, om politiet har foretaget sig noget med hensyn til henvendelserne om lastbiltrafik på vejen, og om politiet vil gøre noget ved det.

»Vi kan ikke svare mere konkret, end at vi er opmærksomme på problemstillingen, og at det indgår som et af færdselsafdelingens mange indsatsområder i politikredsen,« skriver Østjyllands Politi i et skriftligt svar og tilføjer, at det udløser en bøde, hvis politiet standser en lastbil, der kører ind på vejen uden ærinde.


Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.