Samarbejde mellem milliardær og Aarhus Kommune: Forsøgsprojekt skal få gang i unge aarhusianere

Nyt forsøgsprojekt skal få unge, som har stået udenfor job og uddannelse i over 10 måneder, på rette kurs.

Artiklens øverste billede
Milliardæren Henrik Lind står bag Projekt Ungebudgetter med Aarhus Kommune og Center for Social Nytænkning. Arkivfoto: Tobias Nicolai

Alt for mange unge står udenfor både job og uddannelse alt for længe. Det påvirker deres fysiske og mentale velvære. Vejen fra uddannelseshjælp til uddannelse eller job kan for nogen være kort, mens andre unge med komplekse problematikker oplever overgangen som lang, svær og uoverskuelig at løse alene. Det skriver Center for Social Nytænkning i en pressemeddelelse.

Et samarbejde mellem Aarhus Kommune, Lind Invest og Center for Social Nytænkning skal lave om på problemet. Med adgang til et borgerstyret budget på 25.000 kroner er det målet, at unge som har stået udenfor job og uddannelse i over et, skal få indflydelse på og ansvar for deres vej til job og uddannelse.

Der er tale om et forsøgsprojekt, som under navnet Ungebudgetter, skal give 20 unge og deres sagsbehandler adgang til 25.000 kroner per ung. Målet er at fremme de unges vej mod job og uddannelse. Projektet skal sætte de unges drømme og ønsker i fokus, hvor de i tæt dialog med deres sagsbehandler i højere grad kan forme deres indsats ud fra individuelle ønsker og behov.

Beskæftigelsesindsatsen bliver målrettet mod unge mellem 18 - 30 år på uddannelseshjælp, som har været uden job og/eller uddannelse i minimum 10 måneder.

Stor undersøgelse

Steffen Rasmussen fra Center for Social Nytænkning har taget initiativ til projektet.

»Ungebudgetter bygger på en stor undersøgelse af beskæftigelsesindsatsens historik, hvor evidensen peger på en præmis om, at de unge rigtigt gerne vil i job og uddannelse, og at relationer har stor betydning, hvor oplevelsen af at ens drømme kan opfyldes kan være enormt motiverende,« siger Steffen Rasmussen og fortsætter:

»I mit tidligere arbejde hos Fundamentet oplevede jeg ofte unge, som var klar til at tage vigtige skridt mod et andet slags liv, men manglede netop de muligheder, som det her projekt kan igangsætte. Jeg er enormt spændt på at følge projektet over de kommende år, og se hvad midlerne bruges på, og hvilke resultater vi får - og forhåbentlig opstarte projektet i andre kommuner senere.«

Det er Center for Social Nytænkning, der skal fungere som projektleder, mens Lind Invest evaluerer og måler effekten af projektet.

De unge indstiller forslag

Ungebudgetter tager udgangspunkt i den enkeltes ønsker og behov og arbejder ud fra en motiveret tilgang, hvor lov og krav ikke holder den unge tilbage. Pengene skal bruges til det, som de unge mener er nødvendigt for at hjælpe dem i job og/eller uddannelse. Budgettets anvendelighed er dermed ikke fastdefineret, og de unge skal indstille forslag til anvendelse af pengene, hvor kommunen godkender og disponerer, forklarer Kristian Würtz, der er Social- og Beskæftigelsesråd i Aarhus Kommune.

»Jeg tror på, at vi kan hjælpe flere unge bedre, hvis vi skaber muligheder for, at de unge selv kan være med til at bygge broen til drømmeuddannelsen eller drømmejobbet. Det glæder mig, at samarbejdet med Center for Social Nytænkning og Lind Invest giver os mulighed for at prøve ambitionen af i praksis,« siger Kristian Würtz i pressemeddelelsen.

Projektet skal udover støtten, det giver til de unge og deres sagsbehandlere, undersøge, hvilke effekter for borgeren, kommunen og samfundet, der kan måles på investeringer. Derudover skal det også undersøge, hvad de unge bruger borgerbudgettet på, og hvad der fremmer deres beskæftigelse og/eller uddannelse.

Henrik Lind, der står bag Lind Invest forklarer, at man vil følge med i projektet og undersøge, om det vil give mening at gøre Ungebudgetter til en fast del af beskæftigelsesindsatsen.

»Aarhus Kommune går forrest i at nytænke og skabe bedre uddannelses- og jobmuligheder for de unge. Såfremt indsatsen virker, er det kommunens hensigt at forelægge indsatsen til politisk overvejelse for en implementering af indsatsen og tilgangen i den ordinære beskæftigelsesindsats for de unge. Derfor evaluerer og måler vi indsatsens værdi for de unge, sagsbehandlerne, kommunen og samfundet. For os handler det om at skabe vedvarende forandringer, der skaber større værdi og målbar effekt ud fra de eksisterende rammer og økonomi i de offentlige indsatser,« siger Henrik Lind.jg

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.