Konsulentfirma i fredet bygning: Søren kan kigge på det gamle rådhus hver dag
Søren Garde Rådgivning får 'byens bedste udsigt' efter at have budt på Torvet 9 lige over for Ebeltoft gamle rådhus.

Et rent tilfælde betyder nu at Søren Garde har fået ’byens bedste udsigt’.
Han har fornylig købt Torvet 9 i Ebeltoft, hvor han vil indrette kontor til sig selv og sit konsulentfirma. Resten af de mindre lokaler vil han forsøge at leje ud i et kontorfællesskab.
Bygningen på hjørnet af torvet har indtil for få år siden huset administrationslokalerne til Østjyllands Museum i Ebeltoft, og blev sat til salg af Syddjurs Kommune tidligere på året. Der var tale om en budrunde, hvor højeste bud fik den gennemrenoverede ejendom, der kun må bruges til erhvervsformål. Mindstebuddet lå på 1.400.000 kroner.
»Jeg så annoncen om budrunden og gav et bud. Jeg havde egentlig troet, at andre ville byde over, så jeg blev lidt overrasket over, at det var mig der fik det,« smiler 64-årige Søren Garde, der selv bor længere nede af gaden på Juulsbakke. Her flyttede han og konen til sidste år, efter en årrække i Hammel, hvor hans konsulentfirma tidligere har haft kontor og adresse. Men nu skal hans eget arbejde foregå fra Torvet 9 og ikke i hjemmet på Juulsbakke.

Niche og jura
Det var naturen og området der trak ham til Ebeltoft, som parret i forvejen kender særdeles godt fra sommerhuset ved Fuglsø.
Hans otte ansatte er spredt ud over det meste af Jylland og arbejdet består i juridisk rådgivning, tilsynspligt og miljøkortlægning af nedrivningsegnede eller bevaringsværdige huse. Det er en niche som ikke mange kan tilbyde kommunerne.
»Jeg har beskæftiget mig med rådgivningen og juraen omkring det her i 40 år og vi har en stor specialviden på området,« fortæller Søren Garde der begyndte karrieren med at arbejde med fredning af gamle bygninger for flere byfornyelsesselskaber i København i 1980’erne. Da Landsbyggepuljen blev indført i 2010, skiftede han gradvist spor og blev selvstændig konsulent.

Restaureret og fredet
Han viser rundt på de 107 fredede kvadratmeter, hvor alt er renoveret eller udskiftet i respekt for de gamle detaljer i bygningen, der oprindelig har været to huse der er bygget sammen. Det kan blandt andet ses på størrelsen af vinduerne langs torvet. Dem tættest på hjørnet er højere end vinduerne tættest på Tinghuset.
Ejendommen må kun bruges til erhvervsformål og kan ikke udskilles til beboelse. Og at lave det om til spisested vil være utrolig dyrt. En væsentlig grund til det, er det lille køkken, hvor firkanten til skorstenen stadig viser hvor ildstedet var. For bag den næste dør finder du det lille toilet. Og man må ikke have køkken og toilet i sammenhæng, hvis du skal tilberede mad.

Skoene klaprer mod plankegulvet og når du kigger op, kan du se de frilagte bjælker. Dørhåndtagene er blankslidte af utallige års brug og træet i vinduerne kan genbruges næsten uendeligt, bare du frisker dem op med sandpapir og knofedt.
»Du må gerne skrive, at jeg ikke er flyttet ind endnu, jeg venter på at gulvmanden giver gulvene en overhaling,« siger Søren Garde og peger på trægulvet, der har lyse firkanter de steder hvor et tæppe, eller et skrivebord har forhindret solens blegende stråler i at give patina.