Konsulentfirma i fredet bygning: Søren kan kigge på det gamle rådhus hver dag

Søren Garde Rådgivning får 'byens bedste udsigt' efter at have budt på Torvet 9 lige over for Ebeltoft gamle rådhus.

Artiklens øverste billede
Søren Garde med sin nye udsigt fra hjørnebygningen på torvet i Ebeltoft. Foto: Kian Johansen

Et rent tilfælde betyder nu at Søren Garde har fået ’byens bedste udsigt’.

Han har fornylig købt Torvet 9 i Ebeltoft, hvor han vil indrette kontor til sig selv og sit konsulentfirma. Resten af de mindre lokaler vil han forsøge at leje ud i et kontorfællesskab.

Bygningen på hjørnet af torvet har indtil for få år siden huset administrationslokalerne til Østjyllands Museum i Ebeltoft, og blev sat til salg af Syddjurs Kommune tidligere på året. Der var tale om en budrunde, hvor højeste bud fik den gennemrenoverede ejendom, der kun må bruges til erhvervsformål. Mindstebuddet lå på 1.400.000 kroner.

»Jeg så annoncen om budrunden og gav et bud. Jeg havde egentlig troet, at andre ville byde over, så jeg blev lidt overrasket over, at det var mig der fik det,« smiler 64-årige Søren Garde, der selv bor længere nede af gaden på Juulsbakke. Her flyttede han og konen til sidste år, efter en årrække i Hammel, hvor hans konsulentfirma tidligere har haft kontor og adresse. Men nu skal hans eget arbejde foregå fra Torvet 9 og ikke i hjemmet på Juulsbakke.

Søren Gardes konsulentfirma får snart kontor i den fredede bygning på torvet i Ebeltoft. Bemærk højden på vinduerne. Det viser, at bygningen på et tidspunkt er bygget sammen. Foto: Kian Johansen

Niche og jura

Det var naturen og området der trak ham til Ebeltoft, som parret i forvejen kender særdeles godt fra sommerhuset ved Fuglsø.

Hans otte ansatte er spredt ud over det meste af Jylland og arbejdet består i juridisk rådgivning, tilsynspligt og miljøkortlægning af nedrivningsegnede eller bevaringsværdige huse. Det er en niche som ikke mange kan tilbyde kommunerne.

»Jeg har beskæftiget mig med rådgivningen og juraen omkring det her i 40 år og vi har en stor specialviden på området,« fortæller Søren Garde der begyndte karrieren med at arbejde med fredning af gamle bygninger for flere byfornyelsesselskaber i København i 1980’erne. Da Landsbyggepuljen blev indført i 2010, skiftede han gradvist spor og blev selvstændig konsulent.

Dørhåndtagene er med al sandsynlighed fra forrige århundrede. Foto: Kian Johansen

Restaureret og fredet

Han viser rundt på de 107 fredede kvadratmeter, hvor alt er renoveret eller udskiftet i respekt for de gamle detaljer i bygningen, der oprindelig har været to huse der er bygget sammen. Det kan blandt andet ses på størrelsen af vinduerne langs torvet. Dem tættest på hjørnet er højere end vinduerne tættest på Tinghuset.

Ejendommen må kun bruges til erhvervsformål og kan ikke udskilles til beboelse. Og at lave det om til spisested vil være utrolig dyrt. En væsentlig grund til det, er det lille køkken, hvor firkanten til skorstenen stadig viser hvor ildstedet var. For bag den næste dør finder du det lille toilet. Og man må ikke have køkken og toilet i sammenhæng, hvis du skal tilberede mad.

De frilagte bjælker er ikke originale. "De revner, det tyder på, at egebjælkerne ikke har vokset længe nok, som i gamle dage, men jeg kan godt lide det" lyder det fra Søren Garde. Foto: Kian Johansen

Skoene klaprer mod plankegulvet og når du kigger op, kan du se de frilagte bjælker. Dørhåndtagene er blankslidte af utallige års brug og træet i vinduerne kan genbruges næsten uendeligt, bare du frisker dem op med sandpapir og knofedt.

»Du må gerne skrive, at jeg ikke er flyttet ind endnu, jeg venter på at gulvmanden giver gulvene en overhaling,« siger Søren Garde og peger på trægulvet, der har lyse firkanter de steder hvor et tæppe, eller et skrivebord har forhindret solens blegende stråler i at give patina.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.