Kræftens Bekæmpelse Genbrug Aarhus fejrer 30 års jubilæum

Artiklens øverste billede
Fire lokale kendisser, blandt andet Flemming Bamse Jørgensen, klipper snoren over til butikken åbning. Arkivfoto

På Åbogade 36 er frivillige fra Kræftens Bekæmpelse Genbrug ved at lægge sidste hånd på forberedelserne. Nogle står for planlægning af konkurrencer og auktioner, mens andre står for at pynte festligt op til en hel uges fejring af butikkens 30 års jubilæum.

»Det er en stor dag og vi glæder os alle sammen,« siger 89-årige Karen Thomsen i en pressemeddelelse. Hun har arbejdet for sagen i 25 år, og er i dag stadig en af de 70 frivillige kræfter, der sammen driver butikken.

71 mio. kroner

Det hele startede 14. maj 1991. I Aarhus stod foreningens nye genbrugsbutik klar bugnende af varer. I butikken stod en flok frivillige spændt klar til at åbne døren for byens borgere, så snart fire lokale kendisser, blandt andet Flemming Bamse Jørgensen, havde klippet snoren over. For Kræftens Bekæmpelse var det en ny måde at skaffe indtægter til sagen på.

Det var en af de største genbrugsbutikker i Danmark på det tidspunkt, men idéen var ikke ny. Flere andre danske foreninger drev genbrugsbutikker, men Kræftens Bekæmpelse gik til opgaven på en ny måde. Ambitionen var, at der skulle sælges kvalitetsgenbrug. Tøj og møbler blev derfor vasket og repareret og elektroniske varer afprøvet, før det blev sat frem i butikken.

Lige siden har genbrugseventyret fortsat på samme måde. Gennem årene har Kræftens Bekæmpelse Genbrug i Aarhus solgt kvalitetsgenbrug for hele 71 mio. kr. Det er penge, som blandt andet er gået til forskning, forebyggelse og støtte til patienter og alle deres pårørende.

Frivillige er hjertet i butikken

Kenneth Johansson, distriktschef for Kræftens Bekæmpelse Genbrug i Aarhus, er både stolt og ydmyg. Foruden danskernes genbrugsbidrag, er det en indsats, som udelukkende har kunnet lade sig gøre med de frivilliges mangeårige opbakning, understreger han:

»Vores genbrugsfrivillige er et særligt folk. Uden dem ville vi hverken kunne fejre 30 års jubilæum eller fortsat holde gang i hjulene. Særligt ikke efter det seneste halvandet år med corona, hvor butikken har været lukket flere måneder. De er så dedikerede. For de fleste bliver det en livsstil og et fast holdepunkt, som de helst ikke vil undvære. Her i butikken har de et sammenhold ud over det sædvanlige. Det er meget imponerende,« siger han.

Grundet Kristi himmelfartsferien vil fejringen af jubilæet ikke foregå på selve dagen, men i stedet strække sig over hele uge 20 – altså den efterfølgende uge. Her vil de små kunne deltage i en Lego-konkurrence, mens de voksne kan dyste om det hidtil bedste genbrugsfund, de har gjort.

sas

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.