Forslag: Ebeltoft bør føre en mere aktiv byrumspolitik

Byrum i Ebeltoft bør få en særegen karakter og atmosfære og komme til at sprudle af aktiviteter, og så alle vil kunne deltage og føle sig velkomne, mener Koordineringsgruppen for Ebeltoft i Udvikling

Artiklens øverste billede

Fokus på byliv og byrum er i centrum for de forslag til nye byrum, som borgergrupperne i Ebeltoft i Udvikling arbejder med.

Det er vigtigt at føre en aktiv byrumspolitik, så de enkelte byrum får en særegen karakter og atmosfære og kommer til at sprudle af aktiviteter, og så alle vil kunne deltage og føle sig velkomne.

De nye byrum langs havnefronten er placeret som perler på en snor og giver hver af de enkelte delstrækninger en særlig karakter, der giver plads til bylivet. Derudover er gode stiforbindelser på tværs af byen nye trafikale løsninger er et vigtigt element i arbejdet.

Stier og smøger skal forbinde de nye byrum på havnen med købstadens handelsgader og med hverdagsbyens skoler og institutioner i øst.

Desuden skal bylivet understøttes af trafikale løsninger, som giver mindre trafik og parkering langs Strandvejen, bedre parkeringsmuligheder langs Nørreallé og Østerallé og give de bløde trafikanter sikre krydsningsmuligheder ved de større veje.

Langs havnefronter og kyst i har byrummene forskellige funktioner.

Kyststien er rygraden og udgør en sammenhængende struktur, der forbinder de mange forskelligartede anlæg og er med til at sikre, at disse er let tilgængelige, og samtidig betyder de tværgående stier, at den bagvedliggende by har let og sikker adgang til disse byrum.

Byrum med stemning og karakter

De mange forslag fra Ebeltoft i Udvikling består af tre typer byrum, der repræsenterer hver sin stemning og karakter:

  • Maritime rum orienteret mod vandet (blå). Du finder ´Bystranden´ ved det gamle posthus, ´Bølgetorvet´ ved Fregathavnen og´Trappetorvet´ på Den Kommunale Halvø. På Fiskerihavnen finder du ’Solnedgangspladsen’, ’Fiskerihavnspladsen’, ’Beddingspladsen’ og ’Bådtorvet’. De maritime rum er aktive rum, som orienterer sig mod havet. Her er det muligt at iagttage folk der arbejder, eller man kan selv være aktiv - som sportsudøver, fritidsfisker eller lignende.
  • Rekreative anlæg med stort naturindhold (grønne). De rekreative anlæg lægger op til leg og læring, men også stille aktiviteter, afslapning, kunstoplevelser, muligheder for rekreation, for badning m.m. De er karakteriseret ved en rolig stemning, et stort naturindhold eller intimitet for æstetisk nydelse. Det drejer sig om ´Galleriparken´ vest for Maltfabrikken, ´Byparken` ud for Jernbanegade, ’Udsigten´ med legepladser og vandaktivitet på Den Kommunale Halvø, og det åbne ’Kultorv’ (navn efter det kullager der tidligere var her) ved Trafikhavnen.
  • Urbane rum med bymæssig karakter (lilla). De urbane rum mimer købstadens tætte byrum og afgrænsede torvemiljøer med café-liv, torvedage, en stille øl på en solbeskinnet bænk i solen m.m. Her er der kort afstand mellem dem der gør ophold og dem der går forbi. I Jernbanegade finder du nye sammenhængende urbane byrum, som vi har kaldt ’Jernbanegadetorvet’.
  • Ved Glasmuseet finder du et mere intimt ’Museumstorv’ med mindre pavilloner, og endelig foreslås etableret to nye pladser fyldt med byliv og aktiviteter på den gamle Stark-grund: ’Det Maritime Torv’ og ’Torvehallerne’.

Respekt for forskellighed

Offentlige byrum og grønne anlæg er meget væsentlige rammer om et godt byliv. De nye rum langs havnefronten bør være demokratiske rum, hvor man lærer af hinanden og respekterer hinandens forskellige behov. Derfor er det vigtigt, at byrummet eller anlægget opfylder flere forskellige behov og funktionelle krav således, at flere forskellige grupper kan finde sig til rette.

Endelig er det vigtigt, at et byrum har et navn, som afspejler dets kommende karakter. Navnes skal fungere en indikator for rummets primære funktion rummets særlige atmosfære. Det kan være vigtigt, når vi skal udfolde ideen i det videre arbejde med udvikling og design af byrummet.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.