Gennemgang af daginstitutioners brandsikkerhed viste, at »manglerne generelt har været større end forventet«

Efter dødsbrand på plejehjem iværksatte Norddjurs Kommune en gennemgang af brandsikkerheden i samtlige kommunale bygninger.

Artiklens øverste billede
Tre ældre kvinder omkom i 2018 i en tragisk brand på et plejecenter i Allingåbro. Det foranledigede en gennemgang af samtlige kommunale ejendomme i Norddjurs, og turen er nu nået til daginstitutionsområdet. Arkivfoto: Morten Lau-Nielsen.

Der skulle være en flugtvejsdør direkte til det fri fra alle værelser på døgn- og aflastningsinstitutionen Børne- og Ungecentret i Norddjurs. Men dørgrebene var taget af, da medarbejdere i kommunens ejendomscenter besøgte stedet i foråret 2020 for at vurdere brandsikkerheden.

»Det lyder jo vanvittigt. Man slog næsten korsets tegn,« siger vej- og ejendomschef Kim Jensen.

Efter tre ældre kvinder på tragisk vis omkom i en brand på Plejecenter Farsøhthus i Allingåbro i 2018, besluttede kommunalbestyrelsen i Norddjurs at iværksætte en gennemgang af brandsikkerheden i samtlige kommunale bygninger. Alle ældre- og plejeboliger er for hovedpartens vedkommende gennemgået og renoveret i dag, og turen er nu kommet til institutioner med overnattende børn og daginstitutioner. Mandag blev Miljø- og teknikudvalget i Norddjurs Kommune præsenteret for en rapport, der gennemgår brandsikkerheden på kommunens daginstitutioner – en rapport, som altså afslører ovenstående foruden flere steder, hvor der var eller er brandsikkerhedsmæssige problemstillinger – i form af f.eks. manglende eller ikke-fungerende branddøre, røgalarmer og redningsåbninger.

»Hvad og hvor det er gået galt, kan jeg ikke fortælle. Men jeg kan konstatere, at der har været et manglende fokus på den slags ting over en årrække, som gør, at det forsvinder ud af folks bevidsthed. Det er jo det smertelige ved plejehjemmet Farsøhthus – det har ikke fyldt, og det har krævet et wakeupcall og en professionalisering af folk,« siger Kim Jensen og forklarer, at brandsynene har været suppleret af uddannelse af pedeller og institutionsledere.

Jeg kan da godt få det dårligt over, at der har været børn de steder, som er så dårlige brandteknisk

Niels Basballe (S), næstformand, Miljø- og teknikudvalget

Alle akutte forhold er allerede blevet udbedret, betoner vej- og ejendomschefen, og forventningen er, at samtlige udfordringer med brandsikkerheden på steder med overnattende børn er udbedret inden sommeren, mens udbedringer på daginstitutionsområdet forventes færdiggjort inden udgangen af året. Et enigt miljø- og teknikudvalg afsatte således mandag en anlægsbevilling på 2,2 mio. kr. til forbedringer på kommunens daginstitutioner.

Større mangler

Formand i Børne- og ungdomsudvalget Mads Nikolajsen ønsker ikke at graduere, hvor slemt han vurderer, forholdene er eller har været, men begrænser sig til at sige, at han er glad for, at det nu er blevet undersøgt og kan blive udbedret.

»Det er noget, jeg har opfordret til længe,« siger han og forklarer, at det tydeligvis har været nødvendigt, og at det på bostederne »helt klart ikke har været godt nok«.

De afmonterede greb på døgn- og aflastningsinstitutionen synes at være det værste fund. Men rapporten, som gennemgår 19 steder, viser f.eks., at der i børnehaven Savværket manglede en redningsåbning i pude/soverummet og branddøre flere steder. På et andet bosted vurderes bygningen heller ikke i en god brandsikkerhedsmæssig stand, og manglende branddøre, redningsåbninger og sektionering af flugtvejstrappen defineres som »alvorlige mangler«.

Pavilloner i Landsbyen på Vester Hesseldal, som har været i brug som børnehave siden 1997 og er normeret til 88 børn, viste sig ved gennemgangen slet ikke at være godkendt til børnehave. Pavillonerne blev anvendt som asylcenter fra 1994 til 1997, hvor der blev givet midlertidige tilladelse til brug som børnehave. Men den tilladelse udløb den 1. januar 2000, hvor der blev udarbejdet en lokalplan, som gav mulighed for indretning af bl.a. daginstitution, men siden er der ikke fulgt op, og børnehaven har således været brugt uden tilladelse i 20 år.

Vej- og ejendomschef Kim Jensen forklarer, at der næsten altid vil være noget at komme efter i den slags tilsyn – også i nybyggeri.

»Men vi har oplevet, at manglerne generelt har været større end forventet. Heldigvis har der kun være få akutte ting – f.eks. den med de låste døre, hvor man tænker, hold op, hvordan kan det lade sig gøre?«

Forventer at finde mere

Niels Basballe (S), næstformand i Miljø- og teknikudvalget, har tidligere siddet i Børne- ungdomsudvalget og har fra den tid et kendskab til mange af kommunens daginstitutioner, som han for manges vedkommende betegner som »ældgamle«.

»Jeg kan da godt få det dårligt over, at der har været børn de steder, som er så dårlige brandteknisk. Lidt chokeret vil jeg da sige, jeg blev. Noget lyder alvorligt og kritisk, det er ikke for tidligt, vi får det lavet,« siger han og undrer sig over, at nogle af forholdene ikke er blevet opdaget tidligere.

Forklaringen på de aftagne greb på døgn- og aflastningsinstitutionen lød, at nogle af børnene har tendens til at stikke af om natten, og for at forhindre det havde man tyet til at låse dørene og afmontere grebene. Konsekvensen var desværre bare, at flugtvejen direkte til det fri var afskåret, samtidig med at vinduet i rummene ikke opfyldte kravene til et redningsvindue.

Men hvorfor det og en række andre forhold ikke er blevet opdaget eller udbedret tidligere, kan vej- og ejendomschefen altså ikke forklare.

»Vi har fået en erkendelse af, at det er godt at gennemgå de kommunale ejendomme. Jeg er overbevist om, at vi også finder noget i den resterende bygningsmasse – om det så er skoler eller rådhusbyggeri,« siger Kim Jensen, der forventer, at vi er tre-fire år fremme i tiden, før alt er gennemgået og udbedret.

I løbet af 2021 tager ejendomscentret fat på gennemgangen af skoler og siden den resterende bygningsmasse.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.