Tyr sluppet løs i stor dansk by: »Vend ikke ryggen til hvis du møder den«

Der kan gå dage, før tyren igen er fundet og bragt tilbage, lyder meldingen.

Artiklens øverste billede
Støder man på en tyr, skal man huske at gå stille og roligt væk uden at vende ryggen til den. Derefter skal man ringe til Østjyllands Politi. Foto: Jesper Stormly Hansen

En ung tyr er sluppet ud af en indhegning i Moesgaard Skov i det sydlige Aarhus, hvor den er løbet væk fra sin flok. Det drejer sig om en 14 måneder ung tyrekalv, der vejer omkring 200 kilo.

Sara Jensen, der arbejder på Moesgaard Museum, og som blandt andet kigger efter køerne fortæller, at man ikke skal være bange, men blot påpasselig.

»Det er ikke et dyr, der er vant til at være i hænder. Den vil sandsynligvis heller ikke opsøge mennesker eller lade sig lokke. Men man skal holde sig fra den,« fortæller hun til Lokalavisen Aarhus.

Sara Jensen fortæller, at hegnet, som tyren er sluppet ud af, er et elektrisk hegn, som stadig er intakt.

»Vi har tjekket hegnet, og alt er som det skal være, og der er strøm på. Så det er simpelthen bare fordi, der har været en situation, hvor den enten er blevet stresset eller presset, at den er brudt ud af hegnet,« siger hun.

»Vend ikke ryggen til«

Sara Jensen forklarer, at tyren godt kan komme til at løbe langt, hvis den går i panik, og at det derfor godt kan tage dagevis, før man igen har fundet tyren og kan bringe den tilbage til flokken igen.

»Der kan gå dagevis, før vi finder den igen. Det er en stor skov, og den kan nå at løbe længe. Den kan være i Mariendal, og den kan være i Mindeparken,« siger Sara Jensen.

Selvom det kan blive svært at finde tyren igen, er det ikke usandsynligt for mennesker på gåtur at støde på tyren. Skulle det ske, opfordrer Sara Jensen til, at man hverken skal gå i panik eller gå hen til den.

»Hvis man møder den, skal man gå væk, men man skal lade være med at vende ryggen til. Det gælder for de fleste vilde dyr. Når man er kommet lidt væk, må man meget gerne kontakte Østjyllands Politi. De har kontakt til mig. Så man må gerne fortælle dem, hvor man har set tyren. Så er vi en gruppe mennesker herude, som så tager ud og får den fanget,« forklarer hun.

Ikke første gang

Selvom det for mange kan virke som en vild oplevelse, så forklarer Sara Jensen, at det er noget, der sker med jævne mellemrum.

»Det sker nogle gange på det her tidspunkt af året, hvor dyrene kommer på græs. Så kan der godt være nogle ungdyr, der er født i stalde, som ikke helt har forstået konceptet med hegn. Men for det meste søger de tilbage til deres flok, og man får dem gelejdet ind til de andre.«

Det skete ikke i dag, og tyren er altså desværre løbet væk. Sara Jensen forklarer, at det mest sandsynlige er, at tyren vil trække op mod folde, hvor der er andre dyr. Det kan være heste eller køer. Derfor opfordrer hun folk, der bor i det sydlige Aarhus, som har folde med heste eller køer om at holde ekstra øje.

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.