»Vi er en supertanker, som har fået en lille vandpyt at sejle i«

Skanderborg Festival Klub er gået i tænkeboks efter aflysning af Smukfest. »Vi må finde på noget,« siger talsmand Søren Eskildsen.

Artiklens øverste billede
Talsmand Søren Eskildsen, Smukfest, ved bænkene foran den nye Bøgescene. Nu er det uvist, om der bliver noget musik i skoven den kommende sommer, men arrangøren er gået i tænkeboks. Foto: Joachim Ladefoged

Smukfest i den første uge af august er aflyst. Humøret hos Skanderborg Festival Klub og de tusindvis af frivillige, som var i gang med at forberede festivalen, er ifølge talsmand Søren Eskildsen langt nede i kulkælderen.

»Vi glæder os enormt meget over udviklingen i samfundet, og alt det, der genåbner og nu bliver muligt,« fastslår Søren Eskildsen.

Den kæmpe raket, vi skyder af på ganske få dage, kan ikke flyve lidt. Der skal fuld kraft på. Det kan den ikke få med de meget restriktive rammer, som er meldt ud.

Søren Eskildsen, talsmand, Skanderborg Festivalklub

»Men den festival, vi nu må aflyse, har vi arbejdet på i halvandet år. Nu er der 16 måneder til, at vi igen kan komme med det, vi allerhelst vil. Den kæmpe raket, vi skyder af på ganske få dage, kan ikke flyve lidt. Der skal fuld kraft på. Det kan den ikke få med de meget restriktive rammer, som er meldt ud. Det er det, som er så forfærdeligt.«

Et forsamlingsloft efter den 1. august på 5.000 personer og inddeling i publikumsafsnit harmonerer ikke med en ugelang campingfestival med omkring 50.000 gæster og medhjælpere i festivalområdet.

Håbede til det sidste

»Vi er en meget stor supertanker, som har fået en lille vandpyt at sejle i. Det kan ikke lade sig gøre – heller ikke i en anden form, så festivalen, som vi kender den, er aflyst,« fastslår talsmanden og tilføjer:

»Ikke engang de alternative scenarier, vi havde forestillet os, kan passe ind i de rammer.«

Klubmedlemmerne havde til det sidste håbet og forventet, at vaccinationer og en aftagende smittespredning hen over sommeren ville gøre det muligt at afholde festivaler efter den 1. august. Derfor var skuffelsen ifølge Søren Eskildsen så meget større, da det viste sig, at partierne bag aftalen vurderede alle større arrangementer under ét.

Vi har en klokkeklar vilje til at være til stede på en eller anden måde, men vi må tilbage i maskinrummet. Vi må finde på noget, der kan sejle i en vandpyt.

Søren Eskildsen, talsmand, Skanderborg Festivalklub

»Der er truffet en politisk beslutning om at hælde hele festivalsæsonen ned ad brættet. For os er det helt uforståeligt, at der ikke er nok politisk velvilje til at satse på, at nogle kunne fortsætte planlægningen, hvis det senere skulle vise sig muligt at gennemføre. Alt peger på, at smittetrykket stort set vil være væk i august. Det er en realistisk mulighed, at vi til den tid vil sige: »Så kunne vi godt have gennemført alligevel.«

»Nu får vi i stedet en sommer uden noget nævneværdigt festivalkulturelt at komme til, men hvor den generelle genåbning betyder, at folk kan forsamles lige så tosset, som de vil, i alle uregulerede sammenhænge. Men en festival eller stor musikoplevelse i regulerede rammer med coronapas er ikke tilladt,« siger han.

Selv om ærgrelsen stadig dominerer, er holdningen hos festivalarrangøren, at der måske kan laves noget andet med musik i august.

»Vi har en klokkeklar vilje til at være til stede på en eller anden måde, men vi må tilbage i maskinrummet. Vi må finde på noget, der kan sejle i en vandpyt. Men det skal som altid være noget fedt, festligt og med noget musik.«

Mageløs Smukfest i 2022

Festivalklubben har efter aflysningen i fjor skullet håndtere nogle uvante økonomiske udfordringer.

Derfor har klubben optaget nye lån i sine ejendomme og har fået mulighed for at låne 5 mio. kr. af Skanderborg Kommune. Likviditeten blev desuden reddet af, at gæsterne i høj grad overførte deres billetter til 2021. Det håber Søren Eskildsen bliver tilfældet igen i år.

»Til gengæld for den kæmpe støtte og opbakning lover vi, at der kommer en fuldstændig mageløs og fantastisk Smukfest i 2022,« siger talsmanden.

»Vi skal have glæden og festen tilbage i samfundet. Nu har vores politikere og myndigheder brugt milliarder af kroner på at skille os ad. Men der er ikke sat midler af til at bringe os sammen igen. Det er en virkelig ærgerlig politisk prioritering, at festivalbranchen ikke skal skubbe det i gang i denne sommer. Det er uambitiøst, at der ikke er politisk velvilje til at satse på, at alt, der kan gennemføres, skal gennemføres,« fastslår Søren Eskildsen.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.