»Jeg vil hellere tage chokket end at gå og bekymre mig på forhånd«

Nikolas Helbo Konggaard, elevrådsformand på Aarhus Gymnasium, Tilst, kan ikke forestille sig, at gymnasiet gør alvor af sine lukningstrusler.

Artiklens øverste billede
»Gymnasiet gør noget godt for området, og det er også en god skole at gå på,« siger Nikolas Helbo Konggaard, elevrådsformand på Aarhus Gymnasium, Tilst. Foto: Morten Lau-Nielsen

Mens eleverne fokuserer på eksamenslæsning og opgaveskrivning, har bestyrelsen på Aarhus Gymnasium, Tilst andet at tænke på. På et bestyrelsesmøde tirsdag den 11. maj skal den beslutte, om skolen skal fortsætte i sin nuværende form, eller om skolen skal lukke.

19-årige Nikolas Helbo Konggaard er elevrådsformand på skolen. Han går på anden årgang på skolens IB-linje, det der hedder 1.IB. Han har derfor yderligere et år tilbage af sin gymnasieuddannelse og er en af dem, det vil gå ud over, hvis gymnasiet i Tilst gør alvor af sine lukningstrusler.

For ham er det dog ikke noget, der fylder.

»Det er stadigvæk megasurrealistisk. Derfor bekymrer jeg mig heller ikke om det. Jeg ser ingen grund til at gå og være nervøs over det, når jeg i forvejen har så meget andet at tænke på. Jeg har en del store opgaver lige for tiden. Jeg ved selvfølgelig ikke, om den lukker, men det virker bare så usandsynligt for mig. Og hvis det så rent faktisk sker, vil jeg hellere bare tage chokket end at gå og bekymre mig på forhånd,« siger Nikolas Helbo Konggaard.

Ekstremt

Ifølge ham har skolen ikke meldt noget officielt ud til eleverne. Han kendte derfor ikke selv til lukningstruslerne indtil for ganske nylig, og det er heller ikke noget, han har hørt meget snakken i krogene om.

Kan du godt forstå, at skolen agerer, som den gør?

»På nogle måder. Det er lidt ekstremt at lukke skolen. Men jeg kan godt se, hvorfor det kan være nødvendigt at bruge det trumfkort. Én ting er at melde det ud, noget andet er rent faktisk at gøre det. Jeg kan læse mig frem til, hvorfor de melder ud, som de gør. Men jeg har svært ved at se det blive en realitet.«

Nikolas Helbo Konggaard, som er elevrådsformand på gymnasiet i Tilst. Gymnasiet truer netop nu med at lukke. Beslutningen om eventuel lukning tages i uge 19. Vi taler om, hvordan hele situationen opleves som elev. Nikolas har et år tilbage af sin skolegang, og det skal jo måske / måske ikke foregå på et helt andet gymnasium. Desuden går han på IB-linjen, som kun findes i Tilst.

Hvis gymnasiet alligevel vælger at lukke, mener Nikolas Helbo Konggaard, at det er en dårlig beslutning. Blandt andet på grund af den linje, han selv går på, IB-linjen. Aarhus Gymnasium, Tilst er det eneste gymnasium i Aarhus, som udbyder linjen.

»Stor skandale«

IB står for International Baccalaureate og er betegnelsen for en toårig engelsksproget gymnasieuddannelse svarende til det danske 2.g og 3. g. Forud skal man dog bestå en etårig forberedelseslinje, kaldet pre-IB, svarende til 1.g. I Danmark er der 17 gymnasier, som udbyder en IB-linje. Hvis linjen i Aarhus nedlægges, vil de nærmeste gymnasier med IB-linjer ligge i Grenaa, Kolding, Viborg og Ikast.

»Hvis vi mister IB-linjen, er det jo en stor skandale. Det er et problem,« siger Nikolas Helbo Konggaard.

Til dagligt bor han i Skanderborg og har primært valgt gymnasiet i Tilst på grund af dets IB-linje. Hvis linjen ikke videreføres i Aarhus, vil han derfor overveje at tage på IB-gymnasium i Kolding eller måske tage springet til udlandet. I det hypotetiske tilfælde at linjen lukker, håber han, at et andet Aarhus-gymnasium kan videreføre den. Noget som han dog erkender kan tage lang tid og måske kan føre til, at Aarhus må gå et år uden en IB-linje.

Derfor er det største håb, at Aarhus Gymnasium, Tilst fortsætter.

»Herude har vi lærere, som er godkendt til at undervise på IB. Vi har det hele sat op. Vi har lige haft en evaluering af IB her på skolen, hvor vi har fået ros, fordi det går rigtig godt,« siger han.

Nikolas Helbo Konggaard, som er elevrådsformand på gymnasiet i Tilst. Gymnasiet truer netop nu med at lukke. Beslutningen om eventuel lukning tages i uge 19. Vi taler om, hvordan hele situationen opleves som elev. Nikolas har et år tilbage af sin skolegang, og det skal jo måske / måske ikke foregå på et helt andet gymnasium. Desuden går han på IB-linjen, som kun findes i Tilst.

Ikke sikkert

Over for JP Aarhus har rektor på Aarhus Katedralskole tidligere åbnet for idéen om at give en hjælpende hånd, hvis IB-linjen ikke kan videreføres. Katedralskolen var selv med i kapløbet om en IB-linje i sin tid.

I et høringssvar fra Aarhus Tech til Børne- og Undervisningsministeriet, som JP Aarhus har fået aktindsigt i, fremgår det dog, at man umiddelbart ikke påtænker at nedlægge IB-linjen. Såfremt gymnasiet i Tilst lukkes, er Aarhus Techs eget forslag at flytte IB-linjen permanent til lokationen på Aarhus Gymnasium, Dollerupvej.

Aarhus Tech skriver yderligere, at man også vil flytte de nuværende stx-elever til Dollerupvej, hvor de kan færdiggøre deres uddannelse, mens de nuværende hf-elever helt er nødt til at skifte til andre gymnasier.

Overfor JP Aarhus har uddannelsesdirektør på Aarhus Tech Peter Grønlykke dog tidligere fortalt, at man endnu ikke er sikker på, hvad der skal ske med eleverne, hvis gymnasiet i Tilst lukker. Den endelige beslutning træffes den 11. maj.

Problemer for fremtiden

Nikolas Helbo Konggaard tror dog fortsat på, at skolen ikke gør alvor af truslerne. Han kan næsten ikke forestille sig andet.

»En lukning ville også give problemer for Tilst i fremtiden. Tilst vokser, og der bliver bygget meget. Der er også mange studieboliger. Det er oplagt at have et gymnasium her. Der er brug for det. Gymnasiet gør noget godt for området, og det er også en god skole at gå på. Hvis de lukker skolen, så tror jeg, der åbner en ny i fremtiden,« siger Nikolas Helbo Konggaard.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen