Hop med på traditionen: Har du hørt om pinsefisk?

Den nyere madtradition med pinsefisken er knap så udbredt. Men serverer du den, kan du få mere end et måltid ud af det, lyder det fra sognepræsten.

Artiklens øverste billede
Foto: Rune Aastrup Pedersen

Mange spiser hveder op til store bededag, lam i påsken og and juleaften. Men har du nogensinde hørt om pinsefisken, der kan serveres pinsedag?

Må du svare nej til det, er du formentlig ikke den eneste.

»Jeg tror ikke, at madtraditionen er særlig udbredt, men det burde den måske være,« siger sognepræst Benjamin Rasmussen, der selv først stødte på pinsefisken for godt 10 år siden.

Vi skal dog lidt længere tilbage - helt præcist til år 1999 - for at ramme det tidspunkt, hvor pinsespisen opstod.

Her gik den daværende biskop over Roskilde Stift, Jan Lindhardt, nemlig sammen med Foreningen Fiskebranchen om at markedsføre fisken som den foretrukne spise i pinsen.

Jeg tror, det er værdifuldt at gøre nogle ting, der er båret af betydning, og som vi kan folde ud. Når man gør det, bliver det lettere at tilgå betydningen.

Benjamin Rasmussen, præst og fisker

Ifølge Folkekirken.dk var den nu afdøde biskops argument, at danskerne tror og tænker med maven, og at der var risiko for, at højtiden blev glemt, hvis den ikke fik en madtradition koblet på sig. Og derfor opstod pinsefisken.

Hvorfor det lige var fisken og pinsen, der skulle kombineres, ved Benjamin Rasmussen ikke. Men fisken er et urgammelt kristent symbol, hvor det græske ord for fisk danner forbogstaverne i bekendelsen ”Jesus Kristus, Guds søn, Frelser”.

Mens du i dag kan se de to buer, der danner fisken, på eksempelvis nogle biler, så brugte de tidlige kristne symbolet til at pejle sig ind på, om de var på samme side.

Og måske burde vi til at spise pinsefisk, for budskabet er godt, mener sognepræsten.

»Jeg tror, det er værdifuldt at gøre nogle ting, der er båret af betydning, og som vi kan folde ud. Når man gør det, bliver det lettere at tilgå betydningen,«siger Benjamin Rasmussen.

»Hvis man spiser pinsefisk, kan man eksempelvis fortælle sine børn, hvorfor vi spiser fisk, man kan fortælle om pinseunder og så videre,« fortsætter han.

Skulle han selv kaste sig over madtraditionen, ville han servere en hel laks eller ørred, så man bibeholder det visuelle billede af fisken.

»Læg den på stanniol, fyld den med krydderurter, masser af smør, salt og peber. Luk den til, og læg den i ovnen i godt en halv time ved 200 grader,« siger Benjamin Rasmussen, der ud over at være sognepræst også er fisker.

Herefter anbefaler han, at du serverer den på pinsedag, der er pinsens hoveddag.

Som et led i at udbrede madtraditionen bliver der hvert år kåret Årets pinsefisk. Det er alt fra skærisingen til blåmuslinger og jomfruhummer, der gennem tiden er løbet med prisen.

»Når pinsefisken er kåret, plejer vi at sælge den som det i butikken. Den plejer at gå rigtig godt, fordi der som regel følger en opskrift med,« siger Niels Aage Johannesen, der i 19 år har været filetskærer i Fiskehuset i Thisted.

Ifølge ham skal pinsefisken tilberedes forskelligt, alt efter hvilken type du går med.

»Er det en fladfisk som skærisingen, vil jeg enten dampe den i ovnen eller stege den på panden. Man kan gøre begge dele, når der er tale om en fladfisk,« siger Niels Aage Johannesen.

Ifølge ham skal du vælge en pinsefisk, der er i sæson. Sidst i maj, først i juni er rødspætterne eksempelvis allerbedst, forklarer han.

Andre fisk i sæson i maj og juni er eksempelvis kulmule, kuller, blåmuslinger, lyssej, sild og ising.


/ritzau fokus/

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.