Præsteklumme: Grøn kirke

Artiklens øverste billede

Verdens bedste nyheder hedder det nyhedsbrev, der ugentligt tikker ind i min indboks. I denne uge gode nyheder om vores natur. For mens alle de andre nyhedsflader fortæller mig om Amazonasregnskoven, verdens største regnskov der pga. skovrydning og rovdrift ikke længere suger mere CO2 ud af luften, end den udleder, så fortælles der i verdens bedste nyheder om en natur der kan hele sig selv: ”Naturen kan hele sig selv, hvis vi mennesker giver den et skub i den rigtige retning. Og så skal vi ellers passe os selv og lade naturen klare sig selv,” siger Rasmus Ejrnæs, der er seniorforsker på Aarhus Universitet ved institut for bioscience og forsker i biodiversitet og naturbeskyttelse.

Men vi har som mennesker et ansvar, og det har vi også som kirke. Flere og flere kirker melder sig ind i fællesskabet af ’grønne kirker’.

Plant håb

Grøn Kirke opfordrer alle kirker og trossamfund til at plante træer lokalt og ude i verden. Og det har man taget seriøst i området ved Ejer Bjerge. Her har Ovsted-Tåning-Hylke menighedsråd nemlig som en udvidelse af præstegårdsstien i løbet af 2021 besluttet at bruge noget af kirkens jord til at plante 16000 træer. I efteråret plantede de lokale børn hver deres træ på området og var med til at sætte det første spadestik for en grøn fremtid.

Ved at plante træer, er vi med til at sætte synlige og varige håbstegn. En anekdote fortæller, at Martin Luther engang blev spurgt: ’Hvad ville du gøre, hvis du fik at vide, at verden gik under i morgen?’ Han svarede: ’Så ville jeg plante et træ i dag’.

Vi ser alt det herlige på jorden, som vi sammen har fået og har fået medansvar for. Men vi ser også de kæmpestore udfordringer med menneskeskabte ændringer i klima, miljø og livsvilkår. Det er nemt at miste modet. Men som kristne kan vi gøre som Luther og vælge håbet og kærlighed til skaberværket – og plante et træ!

Måske er det verdens bedste dåbsgave at give næste gang, du skal til dåb? – giv et træ, et træ, der kan følge barnet gennem hele livet og skabe glæde og liv i haven og naturen omkring os.

Og måske kan vi også med tiden give plads til det vilde og frodige, vi skal passe på vores klode ikke ved at bruge og opbruge dens ressourcer, men ved med den forstand og evne til at kende forskel på godt og ondt, der blev givet os da vi spiste af frugten på kundskabens træ, at forvalte og passe på vores fælles klode.

Jeg glæder mig til, at vi som kirke også tager det med i vores fortsatte arbejde både ved gudstjenester, men også i undervisning og når vi planter nyt og giver mere plads liv til børn og gamle tanter, til dyr, fugle og insekter i gravhaver og på kirkens jorde.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.