Truende Voice of Pets-konkurs overrasker og undrer tidligere formand

»Det vil gøre ondt, hvis det stopper her,« siger tidligere formand Povl Erik Gedde om konkurstruslen, der hænger som en mørk sky over Voice of Pets.

Artiklens øverste billede
Voice of Pets havde i 2017 en egenkapital på 36 mio. kr. Nu er dyreinternatet truet af konkurs. Foto: Camilla Kjærgaard Olesen

Pengene er fosset ud af kassen hos internatet Voice of Pets og foreningen bag, Dansk Dyreværn Århus, de seneste år, og således befinder dyreinternatet og foreningen sig nu i overhængende fare for konkurs.

Det er angiveligt penge nok til at holde dyrehellet i Tranbjerg oven vande til september, hvis ikke man finder en løsning.

At det er situationen her i 2021 overrasker foreningens tidligere formand Povl Erik Gedde.

»Jeg har med stor beklagelse set, hvilke vanskeligheder de er kommet i - hvilket også godt kan undre mig lidt,« siger han til Lokalavisen Aarhus.

Fra 36 til 9 millioner

Da han sad i spidsen for foreningen i 2014 og 2015 steg egenkapitalen fra 28 mio. kr. til 31 mio. kr. fremgår det af foreningens regnskaber, og den steg også de følgende to år under hans efterfølger Charlotte Hummel til 36,5 mio. kr.

Jeg er jo også dyreelsker, og det vil gøre ondt på mig, hvis de går konkurs

Povl Erik Gedde, tidl. formand i Dansk Dyreværn Århus

Men herefter faldt kassebeholdningen drastisk - blandt andet på grund af et stort byggeri til 14 mio. kr. - og i det seneste offentliggjorte regnskab for 2019 havde foreningen blot 9,6 mio. kr. på bunden.

Povl Erik Gedde slår overfor avisen fast, at han intet kendskab har til den nuværende situation i Dansk Dyreværn Århus, og det overrasker ham, da han får at vide, at en af årsagerne til den slunkne kassebeholdning er det store byggeri.

»At bygge for 14 mio. kr. uden anden sikkerhed for indtjening end arv og donationer, virker på mig som en stor satsning. Jeg har dog ingen kendskab til motivation eller baggrund for beslutningen om at bygge for det beløb.«

Ifølge regnskaberne er udgifterne hos Voice of Pets steget år for år. Indtægterne, der ikke indebærer arv og donationer, er også steget, men ikke nok til at sikre sig mod udsving i arv og donationer.

Foreningen giver fald i arv og donationer skylden for den nuværende situation, men ifølge den tidligere formand har netop den indtægtskilde altid været behæftet med stor usikkerhed.

»De fleste år var det et pænt stort fast beløb, der kom ind, men samtidig var udgiftssiden afpasset til det. Man kan jo sige sig selv, at det er en flygtig størrelse. Det vidste vi også dengang. Nogle ganske få mennesker havde fortalt os, at vi skulle arve efter dem, men langt de fleste arve eller donationer fik vi først besked om, når personen var kommet afsted,« fortæller Povl Erik Gedde.

Stor medarbejdermagt

Da han tiltrådte som formand i 2014, gjorde han det efter opfordring fra medarbejderne, som ville af med den siddende formand. Og han gik ind i projektet med sine forretningsudvikler-briller på.

»Det var ikke professionelt drevet. Man ville gøre en masse godt for dyrene, og det er jo ædelt og vigtigt, men man er også nødt til at se på, at det er en forretning med 20-25 ansatte og mange løntunge udgifter. Jeg havde en forretningsmæssig tilgang, og det var ikke lige velset alle steder.«

»Jeg forsøgte at sige, at vi skulle passe på vores formue. Der var ikke megen indtægt fra forretningsmæssige ting, så jeg kunne jo godt se, at hvis vi kom ind i to-tre år, hvor der ikke helt tilfældigt dumpede en stor arv ind, så kunne det hurtigt gå galt.«

Men efter to år på posten endte det også med at være medarbejderne, der afsatte ham som formand.

Det er helt håbløst

Povl Erik Gedde, tidl. formand i Dansk Dyreværn Århus

»Alle medarbejderne er jo medlemmer af foreningen og har stemmeret til generalforsamlingen. På en normal generalforsamling var der højest 50 mennesker, og de 25 var medarbejdere, så når medarbejderne havde sat sig for noget, så blev det sådan. Så kan man ikke agere, som jeg forsøgte med at kigge forretningsmæssigt på en omkostningstung forening,« forklarer Povl Erik Gedde og spekulerer i, om det kan have ført til den svære situation, internatet i dag befinder sig i.

»Det er svært at sammensætte en stærk bestyrelse, når 25 medarbejdere, som, med al respekt for deres menneskelige egenskaber og dyreforkærlighed, ikke nødvendigvis har forståelse for at drive en forretning, kan bestemme, hvem der skal ud og ind af bestyrelsen. Det er helt håbløst.«

Konkurs vil gøre ondt

Den siddende bestyrelsesformand, Kalle Fisker, oplyser til Lokalavisen Aarhus, at han ikke har følt, at medarbejderne har hæmmet bestyrelsen i dens beslutninger, men at der har været stor opbakning. Han er dog bekendt med, at der har været »noget« i fortiden.

Men det er alt sammen vand under broen, og Povl Erik Gedde håber på foreningens overlevelse.

»Jeg er jo også dyreelsker, og det vil gøre ondt på mig, hvis de går konkurs. De har haft en god formålsparagraf og gjort rigtig meget godt for dyr og menneskene bag dyrene, så det vil gøre ondt, hvis det stopper her. Også fordi jeg havde stor respekt for de mennesker, som var på internatet den tid, jeg var der.«

Fredag aften er der ekstraordinær generalforsamling i Dansk Dyreværn Århus, hvor en gruppe utilfredse medlemmer vil forsøge at vælte den siddende bestyrelse.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.