Helt på toppen med Danmarks bedste dronninger

Bidronninger fra Honninghuset Ejer Bavnehøj er af Danmarks Biavlerforening kåret som landets bedste

Artiklens øverste billede
Jakob Germundsson producerer over 1000 bidronninger på en sæson. En del af dem eksporteres, blandt andet har han faste kunder i England og på Sicilien. De flerste sælges dog herhjemme typisk til danske biavlere og til private. Foto: Grethe Bo Madsen 

Der er ikke nogen beskyttende hvid dragt mellem Jakob Germundsson og hans lidenskab: Bidronninger og deres familier. Til gengæld er hans bevægelser rolige, og selv en normalt bi-hysterisk journalist ender i hans nærvær med at stå med hånden nede blandt de summende, honningproducerende insekter.

Vi vil gerne have fredelige bier, der kan give en masse honning, ikke ret let bliver syge, og som ikke er tilbøjelige til at sværme.

»Det handler om at være have rolige bevægelser og ikke have for travlt,« betror han, mens han tager den ene bifyldte vokstavle efter den anden ud med de bare næver, indtil han finder et eksemplar af sine bidronninger, der netop af Danmarks Biavlerforening er kåret som Danmarks bedste i en uvildig forbrugertest.

Når sæsonen er på sit højeste kan der være ca. 70.000 arbejderbier i hver familie. Når temperaturen falder, skrumper familien ind til omkring 15.000, som overvintre sammen med dronningen. Foto: Grethe Bo Madsen

Blindtestet hos bi-værter

Bidronningerne er blevet testet af 10 forskellige biværter rundt omkring i Danmark, der hver især har modtaget en dronning fra 15 forskellige biavlere og observeret dem gennem sæsonen 2020. Biværterne har blandt andet holdt øje med faktorer som fredelighed, honningudbytte, sygdomsresistens og sværmtræghed, og givet deres observationer videre til Danmarks Biavlerforening, der har samlet testresultaterne i en rapport.

»Vi vil gerne have fredelige bier, der kan give en masse honning, ikke ret let bliver syge, og som ikke er tilbøjelige til at sværme,« konstaterer han storsmilende, for netop på de parametre scorer hans bidronningerne topkarakterer, og han kan se frem til et ekstra godt salg i år.

Der findes ingen steder, hvor man kan tage en uddannelse som biavler og lære at producere bidronninger. Det er et selvstudie, og meget viden må man opsøge hos andre avlere. Foto: Grethe Bo Madsen

Knap 1 million bier

Interessen for bier fik han tilbage i midten af 90’erne, hvor det var noget af et særsyn, at en ung gut holdt bier. Bidronninger har han avlet siden 2007, først på hobbyplan og siden 2015 som fuldtidsbeskæftigelse i virksomheden Honninghuset Ejer Bavnehøj. I dag har han godt 20 bigårde fordelt rundt i Søhøjlandet med 10-12 bifamilier i hver og cirka 60-70.000 bier i hver familie.

»Nogle af bigårdene er kun til avl, mens hovedformålet med andre er at observere bierne. Altså se, hvordan de er og om de også er gode til at producere honning.«

Jakob Germundsson producerer og sælger klækkeklare bidronninger, uparrede dronninger og parrede dronninger. Bidronningerne sendes med posten - kun PostNord er villige til at tage dem med i tasken - sammen med en håndfuld arbejderbier og en madpakke. Foto: Grethe Bo Madsen

Bier i villakvarteret

Jakob Germundsson kan godt mærke, at der de seneste år har været en voksende interesse for at holde bier. Blandt andet i villahaver i parcelhuskvarterer.

»Der er kommet en ny kundegruppe til. Det er især kvinder, og dem har der ikke traditionelt været ret mange af i biavlerkredse. Mit salg til den gruppe er gradvis steget og jeg får en del forudbestillinger,« siger han og peger på, at der faktisk kan være rigtig meget nektar i haverne i et villakvarter.

Med en gang røg aktiveres biernes urinstinkt. De fylder maven med honning og gør klar til at flygte. Med en fyldt mave er de mere rolige - og kan heller ikke krumme sig sammen og stikke. Foto: Grethe Bo Madsen

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen