Børnene ellevilde: Dét hus kender jeg
Bytoften i Galten har fået en Fortællesten, som er værd at besøge. Den viser masser af kendte steder til glæde for unge som gamle.
»Dér er vores børnehave – og dér er kirken«.
Børnene fra Galten Børnehave var onsdag 12. maj med til at indvie den nye, store malede Fortællesten, som er blevet sat op ved legepladsen på Bytoften i Galten.
Kunstner Lene Munk Pedersen nød synet af børnenes hurtige genkendelse, for det er lige præcis det, som stenen er skabt til.
»Jeg har malet kendte bygninger fra Galten, der kan skabes historier ud fra. Kirken, Høver Kro, biblioteket og vores børnehave selvfølgelig. Det er jo også en gammel bygning,« fortæller Lene Munk, der ved siden af sit virke som kunstner har job i børnehaven som pædagogmedhjælper.
Guldsko til festen
Udvalgsformand Trine Frengler holdt talen iført guldsko, røde kinder og guldhat lige inden Lærkestuen løste den røde sløjfe op og trak dugen væk fra stenen.
»Hvor har jeg glædet mig til at feste sammen med jer i dag,« sagde Frengler, der selv bor i Herskind.
»Nogen børn har gættet på, at det er en kæmpe romkugle, en kæmpe is eller en rumraket,« lød det fra Trine Frengler, mens et par børn råbte: ’Det er en sten’.
»Ja, for vi har set billeder af den,« kunne Alma fra Lærkestuen afsløre overfor UgeBladets reporter.
Husene har fået numre på, måske kender man så nogen, som bor der, eller vi kan bare snakke om, hvem der måske lever i de huse.
Detaljer på plads
Ideen til fortællestenen er inspireret af en fortællesten, som de har i Give, siger Lene Munk.
»Kunstgruppen her i Galten kender stregen fra mine malerier, så jeg gik rundt i Galten og kiggede og fotograferede bygninger for at få detaljerne på plads. Husene har fået numre på, måske kender man så nogen, som bor der, eller vi kan bare snakke om, hvem der måske lever i de huse. Det gælder om at bruge fantasien.«
Tove Severinsen fra arbejdsgruppen Kunst i Galten fortalte, at der ligger 200 arbejdstimer bag Fortællestenen på Bytoften:
»Og som jeg sagde til Lene inden hun gik i gang: Alt det, jeg er blandet ind i, får man ikke noget for – andet end glæden.«
Den glæde var stor blandt voksne og børn ved dagens arrangement. Alle brugte lang tid på at studere stenen, der også lige har fået plads til Himmelbjergtårnet.
Stenen er med i kataloget SkulpturBy 2021, der åbner 21. maj i Galten. Men stenen bliver på sin plads, når udstillingen slutter i oktober. Den har fået lov at stå de næste 10 år - i hvert fald.