Sygeplejekonflikt kan betyde op til 50 pct. færre operationer på AUH

Kræftsyge og akutberedskabet på AUH bliver ikke berørt, hvis konflikten mellem Dansk Sygeplejeråd og Danske Regioner bryder ud i næste uge.

Artiklens øverste billede
Sygeplejersker på AUH er blandt frustrerede over, at der med overenskomstforliget ikke blev fundet en aftale om at gøre op med et historisk lønefterslæb. Foto: Casper Dalhoff, JP

Det ødelagte knæ eller den slidte hofte skal muligvis holde lidt længere end planlagt på en række patienter i Region Midtjylland, hvis de offentlige arbejdsgivere og Dansk Sygeplejeråd (DSR) ikke når til enighed om en overenskomstaftale i løbet af den kommende uge.

I hvert fald er der på bl.a. Aarhus Universitetshospital (AUH) varslet strejke på bl.a. det ortopædkirurgiske område fra den 21. maj i tilfælde af forhandlingssammenbrud. Sygeplejerskerne har krævet mere i løn i den kommende overenskomstperiode end de godt 5 pct., som de sagde nej tak til ved en urafstemning for godt halvanden måned siden.

Ledelsen og tillidsfolkene for Dansk Sygeplejeråd på AUH blev tirsdag enige om et nødberedskab under den lurende konflikt, oplyser Marianne Østerlund Madsen, fællestillidsrepræsentant for sygeplejersker og radiografer på AUH.

»Hele det dagkirurgiske område og ortopædkirurgien er udtaget til konflikt, hvilket betyder, at mange patienter desværre vil få deres operation udsat i tilfælde af konflikt. På nogle områder vil op mod 25 pct. af det vanlige antal patienter blive berørt. På andre vil det være op mod 50 pct.,« siger Marianne Østerlund Madsen.

Sygeplejerske på løbehjul på gang. Genrefotos fra Aarhus Universitetshospital i Skejby.

I tilfælde af konflikt vil nødberedskabet på AUH fortsat udføre alle akutte behandlinger, kræftbehandlinger, afhjælpe livstruende tilstande eller tilstande, hvor forsinket behandling kan medføre risiko for tab af patientens førlighed. Nyremedicinsk klinik, Klinikken for Lever-, Mave- og Tarmsygdomme og Infektionsmedicinsk Klinik, som bl.a. behandler patienter med senfølger efter coronavirus, er også blandt det områder, som er udtaget til konflikten.

»Vi håber selvfølgelig, at forhandlingerne i Forligsinstitutionen ender med en aftale. Vi ønsker ikke en konflikt, men vi ønsker en højere løn,« siger Marianne Østerlund Madsen, som understreger, at hun ikke kender resultatet af den aktuelle urafstemning om overenskomstresultatet blandt sygeplejerskerne og radiograferne på AUH.

Både hovedbestyrelsen og siden kongressen i Dansk Sygeplejeråd anbefalede medlemmerne at bakke op om overenskomstresultatet, som et snævert flertal bestående af 47,3 pct. af medlemmerne stemte nej til. Godt halvdelen af de stemmeberettigede sygeplejersker i DSR valgte at deltage i urafstemningen.

»Historisk efterslæb«

Ifølge Marianne Østerlund Madsen er sygeplejersker på AUH bl.a. frustrerede over, at der med overenskomstforliget ikke blev fundet en aftale om at gøre op med det, som DSR påpeger er et historisk lønefterslæb i forhold til sammenlignelige faggrupper som eksempelvis lærere. Synderen er ifølge DSR tjenestemandsreformen fra 1969, hvor sygeplejerskerne blev indplaceret i en lavere lønramme.

»Mange sygeplejersker er også frustrerede over den såkaldte reguleringsordning, som opleves som en dobbelt straf. Ordningen betyder bl.a., at vores lønudvikling skal følge lønudviklingen i den private sektor. Hovedprincippet er, at lønnen reguleres med 80 pct. af forskellen mellem de konstaterede lønstigninger i den private og den offentlige sektor. Derfor vil vi altid være 20 pct. bagud,« siger Marianne Østerlund Madsen.

Det har på grund af forhandlinger mellem parterne ikke været muligt at træffe regionsrådsformand Anders Kühnau (S), Region Midtjylland, for en kommentar. Anders Kühnau er chefforhandler for Danske Regioner, som også har aftalt forhandlinger med DSR onsdag den 12. maj.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.