Kirkestrid: Folk spørger mig hvorfor vi ikke kan samarbejde

Birthe Jensen er eneste tilbageværende medlem fra Liste 2 i Grenaa Menighedsråd.

Artiklens øverste billede
Birthe Jensen er eneste tilbageværende medlem fra Liste 2 i menighedsrådet i Grenaa Sogn. Foto: Søren Andersen

Seks medlemmer fra Liste 2 blev valgt ind i det nye menighedsråd i Grenaa Sogn ved valget i november. Siden har fem medlemmer sagt farvel af forskellige grunde - så nu er kun det mangeårige menighedsrådsmedlem Birthe Jensen, der har siddet i formandsstolen i otte år, tilbage til at repræsentere de mange vælgere, der stemte på listen.

Så status er nu - et halvt år efter valget - at der kun er ti menighedsrådsmedlemmer tilbage ud af de 15, der blev valgt efter en noget kaotisk valgprocedure, hvor valgets matematik gjorde det muligt for flertalsgruppen at sætte sig på alle vigtige pladser på det konstituerende møde, hvor stemningen kunne beskrives som iskold hen over bordene i Sognegården i Nørregade.

Jeg er nødt til at blive af hensyn til de mennesker, der har stemt på mig. Mange stopper mig op på gaden og spørger hvorfor vi ikke kan få et samarbejde til at fungere i det nye menighedsråd - og de giver udtryk for, at de bakker mig op.

Birthe Jensen, Liste 2 i Grenaa Menighedsråd og formand gennem otte år

Forinden havde man været igennem to valghandlinger før det nye menighedsråd var på plads. Først blev der gennemført en valgforsamling i Grenaa Kirke, hvor især en stor gruppe samlet omkring Grenaa Gospelkor mødte op i så stort tal, at de kunne sætte sig på langt de fleste pladser.

Det kaldte formand og næstformand i det tidligere menighedsråd for et kup, mens Åge Dragsted, der stod frem som talsmand og formandskandidat for ”gospelgruppen” kaldte det rettidig omhu. Provst Lars Seeberg blev beskyldt for at have været for aktiv med at orkestrere valgforsamlingen, så der kom nyt blod ind i menighedsrådet. Han beklagede siden sine gerninger og fortrød at være gået for langt - og den beklagelse delte biskop Henrik Wigh-Poulsen.

Respekt for vælgerne

Spørger man Birthe Jensen hvorfor hun har valgt at blive siddende som den eneste fra Liste 2 med udsigt til tre og et halvt år, hvor hun kun kan se frem til den indflydelse, som flertalsgruppen på ni vil give hende, så lyder svaret, at det gør hun i respekt for det stemmetal, som hun opnåede.

Valgets topscorer, Mette Kirk, der opnåede 111 stemmer ved valget for Liste 2, har sagt farvel i utilfredshed med den behandling, som hun blev udsat for i det nyvalgte menighedsråd, så nu nummer to på topscorerlisten Birthe Jensen, der fik 109 stemmer ved valget i november.

»Jeg er nødt til at blive af hensyn til de mennesker, der har stemt på mig. Mange stopper mig op på gaden og spørger hvorfor vi ikke kan få et samarbejde til at fungere i det nye menighedsråd - og de giver udtryk for, at de bakker mig op. Dem kan jeg da ikke svigte,« siger Birthe Jensen.

Ikke koordineret

Hun fortæller, at der ikke er tale om et koordineret farvel fra de fem fra Liste 2, som har valgt at trække sig fra menighedsrådet.

»De har fem forskellige forklaringer på, hvorfor de ikke vil være med, og jeg bliver da oprørt, når jeg ser biskop Henrik Wigh-Poulsen i avisen blot konstaterer, at det er demokratiets vilkår, når fem ud af femten siger farvel,« siger Birthe Jensen.

Hun konstaterede da også med en vis tilfredshed, at der på det første fysiske menighedsrådsmøde i et halvt år, ikke var total opbakning til formand Åge Dragsteds forslag om at køre videre med ti menighedsrådsmedlemmer - og dermed ikke bruge muligheden for at holde et suppleringsvalg, som loven giver mulighed for. Det skulle i så fald ske med et nyt valgforsamlingsmøde for at finde kandidater til at gå ind i menighedsrådsarbejdet.

Af referatet fra mødet fremgår, at ikke alene Birthe Jensen ønskede at supplere op med flere nye menighedsrådsmedlemmer. Det samme gjorde Jan Sørensen, Heidi Amstrup og Hanne Juul fra Liste 1. Provst Lars Seeberg er i referatet citeret for at sige, at der med et suppleringsvalg var risiko for, at der blev åbnet op for ”posen” fra efteråret.

Beslutningen blev, at man nu udsætter forslaget til menighedsrådet atter konstituerer sig til november. Imod dette stemte Birthe Jensen, mens Jan Sørensen, Hanne Juul og Heidi Amstrup ikke stemte.

Magten koncentreres

Birthe Jensen frygter, at magten nu koncentreres unødigt - især fordi den nye formand Åge Dragsted ikke ønsker så mange aktivitetsudvalg som tidligere. For eksempel er hun nervøs over et såkaldt gudstjenesteudvalg, hvor der efter hendes mening er for mange præster med. Hun ser det som et tegn på, at man ikke ønsker så mange frivillige involveret i det kirkelige arbejde længere.

»Jeg er blevet skudt i skoene, at vi ønsker hvad der betegnes som mere avisskriveri og at balladen helst skal ties ihjel, men jeg kan ikke se, hvorfor man ikke kan have en ordentlig debat. Vi er nødt til at få klinket skårene og ikke hele tiden blive mindet om, at hvad vi gjorde i det tidligere menighedsråd, altid skal nedgøres. Men i mine to formandsperioder var der også forskellige lister repræsenteret, og alligevel grupperede vi os ikke til møderne, men kunne sagtens samarbejde om stort og småt i det daglige,” siger Birthe Jensen, der er ked af, at det hele efter valget handlede om en flertalsgruppe, som satte sig på det hele og hele tiden mindede om, hvem der var i flertal.

Ikke en virksomhed

Hun kan godt se, at det kan ende med at blive lange tre og et halvt år, der venter hende i menighedsrådet.

»Jeg bliver provokeret, når Åge Dragsted i avisen siger, at man sagtens kan køre menighedsrådet videre med ti medlemmer - og at store danske virksomheder ledes af bestyrelser med færre medlemmer. Men Folkekirken er da ikke en virksomhed, og der skal også bruges nogle til at bage kage til arrangementerne og til at lave maden til spaghettigudstjenesterne. Jeg synes det er ærgerligt, at vi ikke er bedre til at acceptere hinanden om den fælles opgave at drive det kirkelige arbejde i Grenaa Sogn,« siger Birthe Jensen.


Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.