16 mio. kr. til klimavenligt lavbundsprojektet i Bendstrup Enge

Syddjurs kommune har modtaget tilsagn om 16 mio. kr. fra Den europæiske landbrugsfond til realisering af et 160 hektar stort lavbundsprojekt i Bendstrup Enge ved Andi/Bendstrup.

Artiklens øverste billede
Projektet vil stoppe dræning af området og genskabe den naturlige afvanding. Derved reduceres CO2- og nitratudledningen fra området markant og der genskabes artsrig våd natur langs Skørring Å. Foto: Presse

Syddjurs kommune har fået godt 16 mio. kr. i støtte fra Den europæiske landbrugsfond til realisering af et 160 hektar stort lavbundsprojekt i Bendstrup Enge ved Andi/Bendstrup. Lavbundprojektet har til formål at reducere udledningen af CO2 og samtidig forbedre naturen og biodiversiteten i området.

En fuld realisering af projektet vil betyde en CO2 reduktion på ca. 2.563 tons/år og en nitratreduktion på ca. 9.970 kg/år i forhold til Natura 2000 området ved Randers Fjord.

Projektet vil indebære, at dræn og grøfter i området stoppes, så den naturlige afvanding i området genskabes. Samtidig må jorderne fremadrettet ikke gødes eller jordbehandles. Denne ekstensivering af jorden vil give plads til, at nye arter kan indvandre.

Jorden i projektområdet er fordelt på 31 lodsejere og ud fra en forundersøgelse, der blev afviklet i 2019 og 2020, er der generelt en positiv holdning til projektet. Alle lodsejere er blevet kontaktet, og der afholdes et informationsmøde om den kommende proces. Arbejdet med jordfordelingen foretages af landbrugsstyrelsen.

Alle tiltag udføres i tæt dialog med lodsejerne, da hele processen bygger på frivillighed, og det er gennem ejerskab og forankring, at projektet skal gennemføres.

Formanden for udvalget for natur, teknik og miljø Kim Lykke Jensen udtaler:

»Det er fantastisk, at vi nu får mulighed for at realisere det nye lavbundsprojekt ved Bendstrup. Udover at give en markant klima- og miljøgevinst kan vi samtidig skabe et større sammenhængende naturområde i forlængelse af det allerede etablerede projekt langs Skørring Å ved Termestrup. Det er en maggiterning af gode tiltag. Jeg håber meget, at alle lodsejere har lyst til at deltage i projektet, som vi har mulighed for at gennemføre i kraft af støtten fra Den Europæiske Landbrugsfond.«

Projektet vil blive påbegyndt i år, og skal som udgangspunkt være færdigt senest 2024.

Regeringen gjorde det i 2015 muligt at udtage landbrugsjorder med et højt indhold af kulstof for at reducere landbrugets udledning af drivhusgasser. Ekstensivering af landbrugsjorderne vil medføre en reduktion i udledningen af kvælstof samt have en naturforbedrende effekt ved at fremme naturens gang i området, samt skabe større biodiversitet.

Projektet gennemføres med tilskud fra EU og Miljø- og Fødevareministeriet via Den europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i Landdistrikterne.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.