Teltgrupper og bus skal løse flaskehalse på dagtilbudsområdet

Undervisnings- og Børneudvalget foreslår brug af telte og bus til at løse børnepasningsproblemerne i Galten-Skovby

Artiklens øverste billede
Undervisnings- og Børneudvalget håber at løse kapacitetsudfordringerne på daginstitutionsområdet I Galten og Skovby ved at oprette midlertidige teltgrupper ved Gyvelhøjskolen og Skovby Skolen og supplere med en bus, der kan tages i brug, når der er behov. Arkivfoto

Byrødderne i Undervisnings- og Børneudvalget har rullet ærmerne op og er gået i nærkamp med flaskehalsproblemerne på dagtilbudsområdet.

Mens der nogle steder i kommunen er ledig kapacitets på dagtilbudsområdet, er det i Galten og Skovby mere end svært for kommunen at leve op til sin egen politik om, at forældre skal tilbydes børnepasning enten i børnenes eget skoledistrikt eller i nabo-distriktet. Helt konkret mangler der i øjeblikket godt 40 pladser i området.

Det har sat gang i kreativiteten og på det seneste møde i udvalget har navnlig to ideer slået rod. Det handler om midlertidige telte til udflyttergrupper af børnehavebørn samt indkøb af en bus, der akut kan sættes ind, når der opstår flaskehalse på børnepasningsområdet i et lokalområde.

Til det må jeg bare sige, at det ikke bliver med mig som formand, at vi opretter institutionspladser steder, hvor det ikke er lovligt. Vi skal overholde gældende love og lokalplaner

Trine Frengler (A), formand for Undervisnings- og Børneudvalget

»Vi er i udvalget enige om, at der skal arbejdes videre med en form for teltløsning. Præcis hvor og hvordan har vi ikke besluttet endnu,« fortæller udvalgsformand Trine Frengler (A), der dog godt vil løfte sløret for, hvilke muligheder der er i spil.

Udflyttergrupper

»Der var blandt andet forslag om at sætte telte op ved spejderhytten i Skivholme. Spejderhytten i sig selv må ikke være base, men den må gerne være en del af en base, hvis ve har telte ved siden af. Der kan vi skabe midlertidige pladser til stort set alle de børn, der er behov for,« forklarer hun.

Selv om der er naturskønt og dejligt ved spejderhytten, lider forslaget af samtidig at byde forældrene på en længere køretur. Derfor går et andet og mere sandsynligt forslag ud på at sætte telte om ved Gyvelhøjskolen og Skovbyskolen og her samle udflyttergrupper af de ældste børnehavebørn - dem der skal i skole efter sommerferien.

»Kan det lade sig gøre, vil det være noget nær genialt at være tæt på de to skoler. Det er pædagogisk rigtigt at børnene er i det område, hvor de lige om lidt skal gå i skole, og samtidig bliver der masser af kvadratmeter og muligheder, når skolerne lukker i sommerferien. Så kan udflyttergrupperne bruge skolernes faciliteter - for eksempel gymnastiksalen, skolekøkkenet og legepladserne,« siger udvalgsformanden.

De midlertidige telt-pladser er kun en mulighed for gruppen af børnehavebørn. Med de krav, der er til faciliteter til pasning af vuggestuebørn, er det ikke realistisk at finde midlertidige pladser til dem. Men lykkes det at finde midlertidige pladser til børnehavebørnene, skabes der samtidig plads i daginstitutionerne til de yngste.

»Alle børn, der midlertidigt er del af en udflyttergruppe, skal være sammen med kendte voksne, de er trygge ved og andre børn, de plejer at lege med,« understreger Trine Frengler, og tilføjer at teltgrupper ved de to skoler stort set kan løse pladsproblemerne.

»Hvis vi samtidig kan lægge beslag på den plads, dagplejerne bruger til legestue ved børnehaven børnehuset Guldsmeden og naturbørnehaven Græshoppen i Skovby frem til oktober, hvor den midlertidige daginstitution ved Svaneparken er klar, så kan vi finde yderligere 12 vuggestuepladser.«

Bus til akut udrykning

En flaskhals-bus er også en af de løsninger, udvalget har bedt administrationen om at kigge nærmere på. Tanken er, at bussen skal kunne sættes ind her og nu på den korte bane, når der opstår pladsmangel.

»I bussen vil der være plads til cirka 20 børnehavebørn, og den skal sættes ind der, hvor der er akut behov for det. Og er der ikke et sted, hvor det brænder på, så kan daginstitutionerne skiftes til at booke bussen en uge ad gangen til udflugter, så vi får mest mulig glæde af bussen.«

Spørgsmålet om personale til at køre bussen er et åbent spørgsmål til at begynde med. Udvalgsformanden forestiller sig, at man til en start hyre en chauffør ind, og at man på længere sigt vil uddanne nogle blandt personalet, så de har stort kørekort og kan køre bussen.

Uanset hvilken løsning der vælges for at skabe de midlertidige pladser understreger Trine Frengler, at der skal ansættes ekstra personale.

Den midlertidige løsning på pladsproblemerne i Galten og Skovby med teltgrupper og en bus håber udvalget kan sættes i værk på relativt kort sigt.

Vil ikke til Hylke

I Virring findes en anden form for udfordring. Her er skoledistriktet stort, og det betyder, at kommunen lever op til sin egen pasningsgaranti, når forældre i Virring tilbydes pasning i Hylke, hvor der i øjeblikket er 20 ledige pladser. Den løsning falder bare ikke i forældrenes smag.

»Vi har i forbindelse med arbejdet med en ny skolestruktur hørt de lokale understrege, at Hylke Skole er en naturlig del af Virring skole, men det gælder åbenbart ikke, når vi taler pasning. Det, man kunne vælge at gøre, var at lave en udflytter gruppe på 20 børnehavebørn, der en måned ad gangen besøger Hylke, indtil der er en løsning klar i Virring omkring 1. november. På den måde får man skabt nogle vuggestuepladser lokalt i Virring og udnytter samtidig ledig kapacitet i Hylke,« lyder forslaget fra udvalgsformanden, der dog skynder sig at tilføje, at hun sagtens kan forstå de forældre, der synes, det er rigtig træls, de ikke kan få passet børnene i deres nærområde, hvor de de skal gå i skole og gerne skal have skabt nogle relationer.

Der er løbende kommet mange forslag til Undervisnings- og Børneudvalget om, hvordan de skulle løse pladsproblemerne på daginstitutionsområdet, blandt andet har nogle peget på tomme industribygninger og lignende, og udvalget er blevet beskyldt for ikke at have undersøgt de muligheder grundigt nok.

»Til det må jeg bare sige, at det ikke bliver med mig som formand, at vi opretter institutionspladser steder, hvor det ikke er lovligt. Vi skal overholde gældende love og lokalplaner. Vi skal overholde regler fra brandmyndigheder, regler om udluftning, regler i forhold til ansættelsesforhold for medarbejderne, og samtidig skal vi gøre det så godt som muligt for børnene. Og det gør alle de her hurtige løsninger meget svære,« konstaterer hun.Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.