Da Norddjurs gik i sort

På ganske få dage eksploderede coronasmitten i Norddjurs og sendte smittetallene på himmelflugt.

Artiklens øverste billede
På ganske kort tid siden gik Norddjurs Kommune fra at være blandt duksene til at gå i sort på kortet, som viser udbredelsen af corona i Danmark. Grafik: Mads Bech Madsen/slagsiden.dk

Hvad var det dog, der skete?

Ingen ved det rigtigt. Men pludselig eksploderede smittetallene i Norddjurs i sidste uge.

Corona-tallene i Norddjurs tog lige med et en temmelig kedelig retning - og det var desværre op ad.

På anden gang inden for en måneds tid så man en eksplosiv stigning i smittetallet i Norddjurs, der ellers har tilhørt duksene blandt kommunerne i Østjylland.

Samfundet er i gang med at genåbne, og det er forventeligt, at der sker opblussen af smitte lokalt, som vi ser det netop nu.

Jan Petersen, (S), borgmester i Norddjurs

Efter en længere periode med stabile, relativt lave tal, steg Covid19-smitten markant i Norddjurs onsdag 12. maj. Der blev der derfor sat ind med en række tiltag, og borgmester Jan Petersen, (S) opfordrede i sidste uge i en pressemeddelelse fra kommunen borgere, turister og erhvervsliv om at følge anbefalingerne og passe på hinanden.

41 smittede på en uge

Med 41 nye Covid19-tilfælde set henover den seneste uge oplevede Norddjurs Kommune helt uden varsel en stigende smitte. Og det blev værre og værre som dagene gik. Godt nok faldt tallene dag for dag efter onsdag, men da incidenstallet opgøres over en periode på syv dage, blev de små tal fra første del af perioden afløst af langt større værdier for de enkelte dage.

Situationen blev og bliver stadig fulgt tæt af kommunens sundhedskrisestab og med løbende dialog og samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed.

Mest smittespredning var der i kommunens største by Grenaa. Mange af de smittede er yngre mennesker. Smittespredningen er især set omkring skoler og uddannelsesinstitutioner.

Norddjurs Kommune iværksatte straks en række tiltag for at bremse udviklingen. Der samarbejdes med boligforeningerne om information, der vises infospots på dansk og engelsk på flere digitale infostandere i Grenaa, og der var dialog med turistorganisationer og andre aktører om at være opmærksomme i forbindelse med Kristi Himmelfartsferien.

Samfundet åbner igen

»Samfundet er i gang med at genåbne, og det er forventeligt, at der sker opblussen af smitte lokalt, som vi ser det netop nu. Der er stor viden og rutine i at håndtere Covid-19 til stede i Norddjurs Kommune. Den bruger vi til at bremse udviklingen, så vi igen kommer tilbage på sporet med lave, stabile smittetal, som har været kendetegnende for kommunen undervejs i epidemien,« sagde borgmester Jan Petersen.

Han opfordrer fortsat alle til skærpet opmærksomhed på at følge anbefalingerne, spritte af, holde afstand, lade sig teste og isolere sig ved en positiv test, så smittekæderne brydes.

»Vi er i løbende dialog med regionen om testkapacitet. Godt 30 procent af borgerne i Norddjurs er nu vaccinerede første gang og en del af dem også anden gang. Sammen med foråret hjælper det os, men vi skal knække kurven og blive ved med at holde fast, så den aktuelle tendens til stigning stoppes,« siger Jan Petersen.

Den store stigning i smittetallene, som man så i Norddjurs Kommune de seneste dage, betød, at politikerne i økonomiudvalget lørdag formiddag måtte afbryde Kristi Himmelfartsferien. De blev indkaldt til et ekstraordinært møde for blandt andet at drøfte, om man skulle iværksætte foranstaltninger mod coronasmitten.

»Vi har jo lige nu en incidens over 100, som er grænsen for, om en kommune må tage initiativer i håb om at reducere smitten, og derfor har jeg indkaldt økonomiudvalget,« sagde borgmester Jan Petersen.

Politikerne fik på mødet forskellige vurderinger af den stigende smitte i kommunen - herunder om der er nogle sammenhænge.

Der er sammenhæng

»Uden at gå for meget i detaljer, kan jeg afsløre, at det er der. Der er sammenhæng i nogle af de smitteudbrud, som vi har set på det seneste. Det gælder især i de største byer, Grenaa og Auning,” siger Jan Petersen.

Han gik torsdag i medierne med et budskab til borgerne i Norddjurs om at passe på hinanden - først og fremmest ved at holde afstand, spritte af - og ikke mindst lade sig teste ofte.

Men fredag formiddag viste det sig at være en del sværere end ventet i hvert fald i kommunens største by Grenaa. Ved kviktestcentret i Pavillonen var der lang kø og lang ventetid - ligesom det viste sig svært at booke tid til pcr-test i det tidligere Netto.

Flere skal kunne testes

»Det er jo Region Midtjylland, der regulerer det, men jeg har gjort opmærksom på, at det er utilfredsstillende, at vi i en situation med stigende smitte står og mangler testkapacitet for vore borgere. Så jeg har bedt om, at vi vil have forøget mulighederne for at lade sig teste. Måske er problemet for regionen at skaffe tilstrækkeligt med podere, men det er jo ofte folks arbejdstid, der går til spilde, fordi de venter på at blive testet,« siger Jan Petersen.

Fredag viste det sig, at der de seneste syv dage er 66 smittede med corona i kommunen. Og borgmesterens appel om mere testkapacitet blev der lyttet til - og ønsket blev opfyldt.

Og da Økonomiudvalget i Norddjurs Kommune lørdag formiddag ekstraordinært var indkaldt for at forholde sig til den bekymrende stigning i coronasmitten i kommunen var der stadig risiko for en nedlukning, hvis der ikke kommer bedre styr på smittespredningen.

»Vi traf ingen beslutninger på mødet, men fik en orientering om de tiltag, der allerede er sat i værk. Lørdagens tal viser, at vi har set færre smittede pr. dag siden onsdag, men stadig en høj incidens. Populært sagt kan man sige, at vi indtil nu lader coronahammeren med skrappere restriktioner blive i skuffen indtil videre,« sagde borgmester Jan Petersen efter mødet - hvorfra han selv tog en pcr-test i Grenaa.

Skruet op

Borgmesteren fortæller, at der fra lørdag er skruet op for rundering i Grenaas gader, hvor der vejledes med gode råd om, hvordan coronasmitte kan reduceres ved at huske at holde afstand til andre, spritte af og lade sig teste ofte.

»Og så skrues der yderligere op for smitteopsporingen, hvor der etableres en tættere og hurtigere kontakt til hver enkelt smittede. Vi har især fokus på Grenaa, fordi det er her vi har set smitten stige mest. Fortrinsvis blandt yngre i skoler og uddannelsessteder. Vi har besluttet at lukke sprogskolen i Grenaa for at vurdere udviklingen her, for her er der set smittespredning og sproglige udfordringer med at forstå, hvad der skal til,« sagde Jan Petersen.

Der er også øget opmærksomhed inden for idrætsområdet, hvor der nu er lukket op for mere træning og dermed kontakt mellem udøverne.

Knække kurven sammen

»Lad os nu vise, at vi sammen kan knække kurven igen,« lyder opfordringen fra borgmesteren.

Lørdagens smittetal i Norddjurs: 197,2 (73) mod 151,3 (56) fredag. Positivprocenten er steget til 1,70 mod 1,35 fredag.

Og havde man håbet på en mere positiv udvikling, da tallene kom fra Statens Serum Institut mandag, blev man skuffet.

Incidenstallet var steget til 208,0 (77) mod 205,3 (76) søndag. Positivprocenten var dog faldet til 1,59 mod 1,66 søndag.

Men kursen er stadig gal - og en lokalnedlukning truer.
Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.