Hilda Heick fylder 75: »Jeg har været en virkelig, virkelig heldig pige«

Den folkekære fødselar Hilda Heick mødte i 2. klasse Keld Heick, som siden blev hendes livsledsager privat og professionelt.

Artiklens øverste billede
Foto Ritzau/Scanpix.

Det krævede mange, lange overvejelser, men til sidst blev Hilda Heick overtalt. Hendes husbond, Keld Heick, manglede et musikalsk sidestykke til at indsynge omkvædet på nummeret ”Do You Speak English”, og til sidst fik han sin hustru med. Sangen strøg direkte til tops, og siden da har Hilda Heick befundet sig på - dansk - toppen.

Den 19. maj fylder hun 75 år.

- Når jeg kigger tilbage på mit liv, synes jeg, at jeg har været en virkelig, virkelig heldig pige. Jeg er dybt taknemmelig over at få lov til at nå den alder og være så glad for mit liv, siger den folkekære fødselar.

- Det er slet ikke til at forstå, at jeg fylder 75. Indeni føler jeg mig stadigvæk ikke mere end 45-50 år. Men nogle gange når jeg står op om morgenen og kigger mig selv i spejlet, tænker jeg: ”Gud, er den gamle kone virkelig mig?”.

Hilda Jytte Heick kom til verden i 1946 og boede de første år af sit liv i Nyrup på Midtsjælland.

Som barn flyttede hun og familien til Valby.

På den første skoledag 12. august 1954 fulgte hendes mor hende afsted. De stod ude i skolegården og spurgte en lille dreng om vej til 2.u.

- De kan bare følge efter mig, for der skal jeg selv gå, svarede han.

Den lille purk hed Keld, og han faldt fuldstændig pladask for Hilda. Hun syntes derimod, at han var drønirriterende, når han jagtede hende til tagfat.

I teenageårene flyttede familien Heick, men Hilda forblev i hans tanker.

Til en 15-års fødselsdagsfest blev de genforenet, og siden har de ikke sluppet hinanden.

Det er præcis 60 år siden i år.

- Det er utroligt, at jeg har været så heldig at finde nålen i høstakken. Jeg har fået en mand, som i den grad har støttet mig. Og jeg mener også, at jeg har støttet ham, siger Hilda Heick.

- Vi har virkelig støttet hinanden, når der har været svære ting, og det gør man kun, når man har så meget respekt og kærlighed til det menneske, man deler livet med.

Keld Heick fyldte 75 år i februar, og de to har været hinandens livsledsagere i mere end 60 år.

- Man ved, at man har den korte ende tilbage, når man fylder 75 år. Det er det værste at tænke på. At den ene af os en dag skal undvære den anden, siger Hilda Heick.

- Det snakker vi også om indbyrdes. Så vi ved godt, at vi skal huske at nyde den tid, vi har.

I år kan Hilda Heick foruden sin 75-års fødselsdag også fejre 40-års jubilæum for sin første optræden - sammen med Keld.

Hilda Heick var 35 år, før hun sprang ud som sangerinde.

Keld Heick var blevet ramt af sangerens værste mareridt. Han mistede stemmen forårsaget af en knude på stemmebåndet.

Lægen forsikrede ham, at han ville komme til at synge igen. Men han skulle minimere det.

Det var uforeneligt som forsanger i et rockorkester.

Men skulle Keld Heick fortsætte med musikken, skulle det ikke være som solist, men i en duo - med sin Hilda.

Først nægtede hun kategorisk, men blev siden overtalt til at bruge nogle af sine fridage og weekender fra jobbet som programmør hos medicinalvirksomheden Lundbeck for at tage med ud at synge.

Hilda Heick er uddannet programmør og har en merkonom i data og havde hidtil ellers kun gået til korsang efter skoletid og sunget lidt hjemme i privaten foruden sin medvirken på ”Do You Speak English”.

I 1981 stod hun på Pejsegården i Brændstrup og skulle første gang stå foran et publikum.

- Selv om vi havde øvet som gale, tænkte jeg, at der ikke ville komme så mange. Der kom 700 mennesker! Jeg begyndte at græde. ”Jeg kan ikke klare det! Jeg vil ikke være med!”, fortæller Hilda Heick.

- Så sagde Keld: ”Nu tager du dig sammen og går ind”. Og det gjorde jeg så. Jeg havde jo også en fuldstændig fantastisk støtte til at komme igennem det, siger hun om Keld.

Der var meningen, at Hilda skulle med ud nu og da, men bookingerne blev bare ved.

- Til sidst kunne jeg ikke længere holde til det. Jeg syntes, jeg var en dårlig mor, for jeg var der ikke ret meget for mit barn, og det kunne jeg ikke byde hende, siger Hilda Heick.

- Hun havde været vant til at være hovedpunktet i mit liv, så Keld og jeg blev enige om, at jeg skulle holde op med at arbejde som programmør i en periode og vende tilbage på et senere tidspunkt.

Det er endnu ikke sket, for siden har den kunstneriske karriere taget fart.


Ritzau

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen