Dansk Idrætsforbund: Lovændringer skal forhindre krænkelser

Artiklens øverste billede
Det kommende lovforslag om styrket kontrol med børneattester i foreningslivet vækker begejstring hos Danmarks Idrætsforbund. Stramningerne har længe stået højt på ønskesedlen og kommer til at øge trygheden for børn og unge samt deres forældre. Foto: Pressefoto

Alle idrætsforeninger er forpligtet til at indhente børneattester på alle frivillige og ansatte, der har kontakt med børn og unge under 15 år. Børneattesten viser, om vedkommende tidligere er dømt for en seksualkrænkelse.

Heldigvis er det de færreste foreninger, som får en plettet børneattest retur, men når det sker, så skal idrættens hovedorganisationer fremover have besked. Samtidig skal domme efter den såkaldte ’skolelærerparagraf’ inkluderes i børneattesten, således at domme mod børn fra 15-17 år er med.

Sådan lyder budskabet i et lovforslag, som Kulturministeriet er på vej med. Og tiltaget vækker stor glæde hos DIF.

»Det skal være trygt og givende at gå til idræt i foreningslivet. Med stramningerne får vi nogle vigtige værktøjer, så vi i de – heldigvis få – tilfælde, hvor personer med en krænkende fortid forsøger at blive frivillige idrætsledere, får mulighed for at sætte ind,« siger Morten Mølholm Hansen, adm. direktør i DIF.

Han understreger, at DIF gennem flere år har arbejdet på at få ”positive” børneattester i idrætten tilsendt direkte.

»Når der foreligger en dom for seksuelle krænkelser eller overgreb, så har vi ønsket at få direkte besked, så vi ikke er afhængige af, at foreningerne melder ind til os. På den måde får vi bedre betingelser for at følge op og sikre os, at den pågældende person rent faktisk bliver udelukket fra idrætten,« fastslår han.

I tilfælde med en plettet børneattest sker det, at nogle frivillige foreningsledere for eksempel er usikre på reglerne eller på konsekvenserne.

»I de tilfælde får vi fremadrettet mulighed for at kontakte den pågældende forening direkte og tilbyde dem støtte og rådgivning – alt sammen for at beskytte vores børn og unge bedst muligt,« konstaterer Morten Mølholm Hansen.

I DIF har arbejdet for at minimere krænkelser i idrætten længe været et fokusområde. Tidligere på året lancerede DIF sammen med blandt andre Red Barnet, DUF og Dansk Skoleidræt kampagnen ’Når grænser brydes’. På hjemmesiden graenser-brydes.dk kan trænere og ledere i foreningslivet blandt andet finde værktøjer til at arbejde målrettet på at forebygge og handle på seksuelle krænkelser.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.