På havjagt i Kattegat

WWF Verdensnaturfonden sætter fokus på den danske havnatur i ny kampagne.

Artiklens øverste billede

Danmark har enestående og bevaringsværdig natur i rigt mål. Men når vi taler biodiversitet og natur, vandrer mange menneskers tanker mod skov og land, og havet bliver i mange tilfælde glemt. Det vil WWF Verdensnaturfonden forsøge at lave om på med ny kampagne med fokus på den danske havnatur.

Uanset hvor man befinder sig i Danmark, er der maksimum 50 km til det nærmeste hav. Alligevel kommer det bag på mange, at vi omgiver os med kyster i verdensarvsklasse, bevaringsværdige rev og et mangfoldigt dyreliv. Derfor har WWF Verdensnaturfonden besøgt en række unikke steder i Danmark og filmet i alt fem videoer, der har fokus på kysten, havet og ikke mindst alt livet i det.

»De fleste af os har prøvet at stå i en skov og blive overrumplet over alt det liv, den indeholder. Duften, farverne og lyden af noget, der pusler i skovbunden, giver os en instinktiv forståelse af, at skoven gør noget godt for os. Det er sværere at gå en tur på havbunden. Derfor ser vi kun i glimt havenes unikke rigdom i form af de dyr, vi fanger, og det, der skylles op på stranden,« siger Henrike Semmler Le, seniorrådgiver for Hav og Fiskeri hos WWF Verdensnaturfonden, i en pressemeddelelse.

Hjem for sømrokken

De fem videoer har først og fremmest til formål at fascinere, oplyse og begejstre. Én af destinationerne i serien er Kattegat, der er hjem for en gruppe af fisk, der har levet i havet før dinosaurerne; bruskfisk som omfatter hajer og rokker. Vi har 14 arter af rokker i de danske farvande, og i Kattegat kan man for eksempel finde sømrokken. WWF ønsker, at alle, der ser videoerne, vil gætte med om, hvor i landet og ved hvilket hav de præcis befinder sig. Derfor er stednavnet hemmeligt, indtil videoerne bliver offentliggjort, men holdet bag giver alligevel en lille forsmag.

»Stedet her er kendt som Jyllands østligste punkt, og havet foran er hjem for sømrokken. En voksen sømrokke kan blive op til halvanden meter i vingefang. Det ser utrolig smukt ud, når den nærmest flyver gennem vandet med sine store ’vinger’. Den har fået sit navn, fordi den har kraftige hudtorne på oversiden af kroppen og ned ad halen,« fortæller Maria Houen Andersen, redaktør hos WWF Verdensnaturfonden.

»Vi skulle selvfølgelig have Kattegat som levested for sømrokken med i ’Den Store Havjagt’. Hajer og rokker befinder sig ofte i toppen af fødekæden og spiller en afgørende rolle i forhold til at holde økosystemet i balance. Og det er måske de færreste, der ved, at man faktisk kan dykke rundt med hele 14 rokkearter og 14 hajarter i vores danske have. Desværre er antallet af hajer og rokker faldet med 70 procent på verdensplan på bare 50 år,« tilføjer Henrike Semmler Le.


Spis lokale fisk

WWF Verdensnaturfonden vil ud over at fascinere og give inspiration til sommerens besøg rundt i Danmark også sætte fokus på de trusler, der desværre truer havnaturen og livet under vandet. Derfor tager WWF også fat i nogle lidt mere alvorlige emner som overfisker og iltsvind. Hver video giver desuden konkrete råd til, hvad man som forbruger kan gøre for at være med til at passe på havet.

»Livet under vand er presset - både i Danmark og internationalt. Derfor benytter vi også kampagnen til at fortælle danskerne, at deres valg af fisk til middagsbordet faktisk har en konsekvens - ikke bare for hvordan vores danske have trives, men også for rigtig mange mennesker i udviklingslande i for eksempel Afrika og Asien,« fortæller Henrike Semmler Le.

Halvdelen af de fisk, vi spiser i Europa, kommer fra udviklingslandene, og på verdensplan er cirka 800 millioner mennesker afhængige af fisk som mad eller livsgrundlag. Men hvis fiskene forsvinder - fordi vi med vores madindkøbsvalg støtter fiskerier, som overfisker eller fisker med fiskeredskaber, som har en stor negativ påvirkning på havnaturen som for eksempel bundtrawl - forsvinder mange menneskers mulighed for at tjene til dagen og vejen og give deres børn mad på bordet.

Kampagnen, ’Den Store Havjagt’ er startet i uge 19, og alle er velkomne til at deltage i konkurrencen, hvor man kan vinde præmier fra WWF. Kampagnen kan ses på WWF’s facebookside: https://www.facebook.com/WWFdkgs

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.