Syv tiltag skal bekæmpe social kontrol i Aarhus

Rådmand foreslår styrket indsats mod social kontrol

Artiklens øverste billede
Onsdag skal byrådet behandle et forslag med initiativer til at bekæmpe social kontrol i parallelsamfund. Modelfoto: Adobe Stock

Aarhus Byråd vil social kontrol i parallelsamfund til livs, og onsdag skal politikerne behandle en indstilling, som skal styrke indsatsen.

Det er Social- og Beskæftigelsesrådmand, Kristian Würtz (S), som sammen med sin forvaltning fremlægger syv anbefalinger, som indeholder en række konkrete tiltag.

»Alle mennesker skal have mulighed for at leve det liv, de ønsker. Uanset om det betyder frit valg af job og uddannelse, valg af partner, af religiøse tilhørsforhold eller noget andet. Og det er vores opgave, gennem samfundets institutioner, at sikre retten til frit at vælge for hver enkelt. Desværre er der fortsat borgere i vores by, der lever en tilværelse præget af negativ social kontrol. Derfor er det vigtigt, at vi får sat ind med flere opsøgende og aktive indsatser,« siger Kristian Würtz i en pressemeddelelse.

Blandt anbefalingerne findes blandt andet forslag om at indarbejde viden om egne rettigheder og handlemuligheder i undervisningsmaterialer for børn og unge og om at opkvalificere frontpersonaler på tværs af social- undervisnings- og beskæftigelsesmyndigheder til i højere grad at oplyse om – og være opmærksomme på – potentielle udfordringer med social kontrol i deres møde med andre. Samtidig anbefales det at udvide indsatserne i det eksisterende Team for Æresrelaterede Konflikter.

I anbefalingerne lægges der desuden vægt på et tættere samarbejde med eksterne og civile aktører som sprogskoler, uddannelsesinstitutioner, private organisationer, trossamfund og foreninger med henblik på at opspore, forebygge og bekæmpe negativ social kontrol dér, hvor borgerne færdes og har relationer.

Ifølge Kristian Würtz er samarbejdet med de civile organisationer afgørende.

»Der er ingen tvivl om, at byens civile aktører skal spille en afgørende rolle, hvis vi for alvor skal have trykket den her problemstilling i bund. Derfor skal vi sikre inddragelse, netværk og samarbejde med de aktører, der er tæt på borgerne i deres liv uden for de kommunale rammer, og som derfor har muligheder for at spotte, forebygge og advare om eventuelle problemer. Jeg er meget taknemmelig for de mange gode tilsagn og inputs min forvaltning har fået fra eksterne aktører i arbejdet med anbefalingerne indtil videre. Sammen tror jeg, at vi med disse initiativer kan tage et vigtigt skridt fremad,« siger rådmanden.

De fleste af de foreslåede initiativer kan iværksættes inden for de nuværende økonomi, mens andre kræver yderligere finansiering.

Onsdag skal byrådet behandle indstillingen.

ddp

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.