Bygningspuljen tømt på rekordtid: Styrelse halter efter med at godkende ansøgninger

Bygningspuljen blev tømt på en dag, men tre uger senere er det langt fra alle, der har fået tilsagn om tilskud til energirenovering.

Artiklens øverste billede
Hvis det skulle glippe med at få tilsagn om tilskud fra bygningspuljen til tiden, understreger fagekspert Henrik Bisp, at du har andre muligheder for at opnå økonomisk støtte. Eksempelvis er håndværkerfradraget oplagt i forbindelse med isolering. Foto: Adobe Stock

Bygningspuljen, der giver tilskud til energiforbedringer, blev tømt på ét døgn, da Energistyrelsen åbnede for sluserne onsdag 7. april 2021. Tre uger senere er Energistyrelsen stadig i gang med at nå til bunds i ansøgningerne.

Det kan ifølge Henrik Bisp, fagekspert i Videncentret Bolius, kaste grus i maskineriet for de boligejere, der har søgt tilskud til større energiforbedringer, hvor der kan være betydelig ventetid på håndværkere og materialer.

»Den gode nyhed er, at interessen for Bygningspuljen og tilskud til energioptimering har været enorm. Den dårlige nyhed er, at man ikke må gå i gang med sit projekt, før man har fået tilskuddet. Og det forsinker både håndværkere og producenter, når sagsbehandlingen trækker ud,« siger Henrik Bisp.

Problematisk for større projekter

Henrik Bisp nævner vinduesprojekter som et konkret eksempel, hvor der typisk kan være så lang ventetid, at du ikke bare kan regne med, at håndværkeren kan gå i gang ugen efter, at der er bestilt materialer. Derudover er der i forvejen stort tryk på byggebranchen og håndværkernes kalendere.

Hos Energistyrelsen bekræfter enhedschef Heidi Ingeman Koch, at tilskuddet bortfalder, hvis du skyder energirenoveringen i gang, inden du har fået svar på din ansøgning.

»Hvis man allerede er gået i gang med sit projekt, inden man har fået tilsagn, kan man ikke få tilskud, da det så med rimelighed kan antages, at man ville have gennemført projektet også uden tilskud. Man må gerne indhente tilbud, men ikke indkøbe materialer eller lave bindende aftale med sin håndværker,« oplyser Heidi Ingeman Koch til Videncentret Bolius.

Vi forstår ansøgernes utålmodighed, men det er desværre ikke muligt at oplyse den enkelte ansøger om, hvor lang tid det tager, før der bliver givet tilsagn.

Heidi Ingeman Koch, Energistyrelsen.

Kontrollen består i at tjekke datoen på fakturaerne, hvor det er et krav, at perioden for udførelse er anført. Hvis arbejdet er igangsat inden tilsagnsdato, får ansøgeren afslag på sin ansøgning om udbetaling.

Energistyrelsen gør udførligt opmærksom på dette – og andre krav, der skal være opfyldt for at få udbetalt sit tilskud - i det brev, du som ansøger modtager, hvis du får godkendt din ansøgning.

Energistyrelsen er i fuld sving

Enhedschefen oplyser, at styrelsen arbejder på højtryk for at give alle ansøgere svar, så energiforbedringerne kan skydes i gang. I mellemtiden nytter det ikke at kontakte Energistyrelsen for at få svar på, hvordan det går med din ansøgning.

»Vi forstår ansøgernes utålmodighed, men det er desværre ikke muligt at oplyse den enkelte ansøger om, hvor lang tid det tager, før der bliver givet tilsagn,« siger Heidi Ingeman Koch.

Når godkendelser ikke kan gives samme dag, som ansøgningerne blev modtaget, skyldes det ifølge enhedschefen en række forskellige faktorer.

»Sagsbehandlingstiden afhænger både af det tidspunkt, vi modtog ansøgningen, hvor fuldstændig ansøgningen er, samt hvilken kompleksitet den indeholder. Da vi skal sagsbehandle i den rækkefølge, sagerne er modtaget i Energistyrelsen, vil nogle ansøgere opleve at få svar meget hurtigt, mens andre må væbne sig med tålmodighed. Vi arbejder så hurtigt, vi kan, og allerede dagen efter ansøgningsrunden (8. april, red.) havde vi givet 60 tilsagn,« fortæller Heidi Ingeman Koch.

Andre muligheder

Selv hvis det skulle glippe med at få tilsagn om tilskud fra bygningspuljen til tiden, understreger fagekspert Henrik Bisp, at du har andre muligheder for at opnå økonomisk støtte.

»Håndværkerfradraget er oplagt, særligt i forbindelse med projekter, hvor der er mange arbejdstimer og begrænsede udgifter til materialer såsom fx isolering eller måske nye vinduer og døre, hvis de skal skiftes i hele boligen.«

»Omvendt giver håndværkerfradraget mindre mening end tilskuddet fra Bygningspuljen, hvis vi taler om varmepumper, hvor indkøbet af varmepumpen udgør langt størstedelen af den samlede pris. Men kan du ikke vente på tilsagn, er håndværkerfradraget bedre end ingenting uanset projekt antal arbejdstimer,« fastslår Henrik Bisp.

Hvis du ønsker at søge tilskud fra Bygningspuljen, kan du søge i næste runde, der åbner efter sommerferien. Der vil være i alt 2 runder mere i 2021.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.