Ankenævn: Ko-OK fra kommunen var i orden
Miljø- og Fødevareklagenævnet har givet Skanderborg Kommune ret.
Det var efter reglerne, at Skanderborg Kommune i 2020 vurderede, at en kvægavler på Båstrupvej i Båstrup ved et såkaldt skift i dyretype kunne hive 214 kvier og 122 ammekøer ind i staldene på matriklen - uden at det kræver en VVM-undersøgelse eller nabohøringer. Det siger Miljø- og Fødevareklagenævnet, der har behandlet klager fra to naboer til bedriften.
Naboerne har blandt andet påpeget, at der ikke er tale om et skift i dyretype, fordi der fra august 2018 til februar 2020 ikke har været dyrehold på matriklen.
Klager 1 har desuden anført, at:
- Genetableringen af et dyrehold på ejendommen forudsætter en ny VVM-undersøgelse, og vil i øvrigt medføre fluegener og forøget tung trafik, hvilket vejnettet i området er uegnet til.
- Det i afgørelsen fejlagtigt anføres, at der sker en reduktion af antallet af dyr på ejendommen i forhold til det tidligere tilladte dyrehold.
- Der burde være foretaget nabohøring i forbindelse med sagens behandling og ikke kun offentlig annoncering af afgørelsen.
Klager 2 har desuden anført, at:
- Genetableringen af et dyrehold på ejendommen vil medføre støj- og lugtgener, og vil give anledning til en stor mængde tung trafik i området, hvilket det lokale vejnet ikke er egnet til.
- Der i den påklagede afgørelse mangler en angivelse af antallet af forventede transporter og de forventede transportruter til og fra ejendommen, ligesom der mangler oplysninger om opbevaring og placering af ensilagefoderet, så de omboende ikke generes af lugten herfra.
-
Genetableringen af et dyrehold er i strid med Båstrup Fredningen, som har til formål at sikre de landskabelige værdier i det bakkede område, herunder at bevare det frie udsyn til Skanderborg Sø.
Afgørelsen fra Miljø- og Fødevareklagenævnet kan ikke ankes.