Tyrkisk-tysk-dansk cykelhandler byggede sin forretning af andres murbrokker
Seyfi Tilken byggede sin første cykelforretning selv, og det var kærligheden der førte den tyske tyrker til Hornslet.

En nyforelsket Seyfi Tilken kommer første gang til Danmark i sin grønne Golf GTI fra 1976.
Han og kammeraten er kørt fra Ahrensburg nord for Hamborg, for at Seyfi kan mødes med pigen, som han få uger tidligere forelskede sig i og mødte i Tyskland. Det er i 1986. Året efter blev de gift og han fik opholdstilladelse.
Jeg har altid arbejdet og tjent mine egne penge og jeg har med vilje ikke opsøgt andre udlændinge og dannet fællesskaber med dem. Jeg har altid villet leve blandt andre danskere og jeg har altid følt mig velkommen.
»Vi var bonderøve, vi kendte ikke engang vejen. Vi kørte mod øst ad motorvejen, indtil vi standsede på en rasteplads og spurgte om vi var på rette vej. Der havde vi kørt flere hundrede kilometer i den gale retning,« skraldgriner cykelhandleren fra Hornslet.
Når 61-årige Seyfi Tilken fortæller, så understreges pointer ofte med et ægte »Ha Ha«, der kommer dybt nede fra maven.

Cykler i kassevis
I dag går det godt for tyrkiskfødte Seyfi Tilken. Hans forretning, ST Cykler midt på Tingvej i Hornslet, er eftertragtet og lageret er godt fyldt op med cykler. I kælderen, hvor Sydbanks filial før havde penge i boksen, står der den ene cykel efter den anden i kasser, vel nok 300 styks.
»Jeg har købt cykler for 3-4 millioner kroner i år,« lyder det.
I de rullende reoler, der før indeholdt charteks og papirer opbevares cykelhjelme, cykellåse og alt hvad en cykel har brug for.

Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d
Det har været hårdt arbejde, og det er det stadig for 61-årige Seyfi Tilken, der nyder at reparere cykler - også sent om aftenen.
Siden 1990 har han haft cykelforretning i Hornslet på tre adresser. Den første på Rosenholmvej 66 byggede han selv. Her holdt han til i 22 år.
»Min daværende svoger kørte forbi og fortalte, at huset var til salg. Da vi kom ud for at se det, var det i en ringe stand, men jeg købte det. For som jeg sagde, det har tag og mure og det er bedre end det vi havde i Tyrkiet.«

Efter at have opkøbt, repareret og videresolgt brugte cykler i en længere periode, besluttede han sig for at blive selvstændig.
»Jeg samlede murbrokker rundt om i byen og rensede dem, før jeg byggede min forretning op med mine egne hænder. Det var hårdt og de første år var jeg fattig, for alt hvad jeg tjente gik til forretningen,« fortæller han ærligt.
Cykler på tysk
Vejen hertil har ikke været nem for drengen, der voksede op i Afyonkarahisar i Midtanatolien, hvor faderen var lokomotivfører. Faderen tog til Tyskland som så mange andre tyrkere og fik familien med op til Ahrensburg nord for Hamborg. Lejligheden lå over en cykelhandler og teenageren Seyfi fik et job, hvor han gik til hånde.
Han ville tjene flere penge og drømte om at tage en tjans på en byggeplads.

»Så sagde min far: Det jeg siger nu, gælder for evigt. Enten bliver du i cykelforretningen, eller også bestiller jeg en enkeltbillet hjem til dig, til Tyrkiet,« storgriner Seyfi Tilken.
Han blev udlært i cykelforretningen og tog som 25-årig til Danmark for at forfølge lykken og kærligheden.
»Mine forældre har aldrig helt accepteret det, men jeg fulgte mit hjerte,« fortæller Seyfi Tilken.
Tove gloede på kontanterne
»Jeg havde både lejlighed, job og bil, men kæresten ville ikke flytte til Tyskland, så jeg endte i Danmark.«
Parret lagde ud med at bosætte sig i Trige. Her fik han job på en kartonnagefabrik i Skejby efter længere tids søgen.
»Jeg var vildt begejstret over, at jeg fik et job. Jeg arbejdede 16 timer om dagen og jeg knoklede. Jeg husker en lønseddel jeg fik. På fire måneder havde jeg arbejdet 256 timer og fået 65.000 kroner udbetalt.«
De opsparede penge blev brugt til at købe huset på Rosenholmvej og han husker stadig ejendomsmægler Toves ansigtsudtryk, da han smækkede 100.000 kroner kontant på bordet.
»Jeg fik også besøg af en fra Danske Cykelhandlere (brancheforening, red.) De mente ikke jeg kunne åbne min egen cykelforretning fordi der allerede lå en cykelhandler i Hornslet, blandt andet fordi jeg jo kun kendte til reparation af tyske cykler. Men jeg gjorde det nu alligevel,« lyder det med fast stemme fra Seyfi Tilken, der er skilt fra sin første kone, og gennem flere år har haft en kæreste.
I løbet af årerne blev den første forretning for lille, og han flyttede til et tidligere autoværksted på Løgtenvej 15 i 2012 - for at få mere plads
.

Pengekasse får lov at stå
Her gik det fint nok, men mange af kunderne troede ikke, at man kunne krydse gårdspladsen. Det virkede for privat. For tre -fire år siden flyttede han ind på Tingvej i den tidligere filial af Sydbank.
»Det er bare gået fremad. Jeg tror, det er fordi jeg nu er synlig og fordi jeg holder hvad jeg lover. Og så bestiller jeg masser af cykler hjem i mange størrelser, også 62 centimeters stel, som ikke alle cykelhandlere har. Og så har jeg et allerhelvedes stort lager med masser af reservedele,« ivrer Seyfi Tilken mens han viser rundt.
Seyfi Tilkens første indtryk af danskernes ærlighed og imødekommenhed foregik gennem bilruderne i den grønne Golf GTI. Han husker stadig landevejsboderne med frisk grønt og en pengekasse der fik lov til at blive stående.
»Jeg har altid arbejdet og tjent mine egne penge og jeg har med vilje ikke opsøgt andre udlændinge og dannet fællesskaber med dem. Jeg har altid villet leve blandt andre danskere og jeg har altid følt mig velkommen.«