»De er endt på et helt andet gymnasium, end de havde forestillet sig«

Unge fra Favrskov er hverken kommet på deres ønskede gymnasium i Aarhus eller det lokale gymnasium i Hadsten.

Artiklens øverste billede
Morten Schytte Caspersen, rektor på Favrskov Gymnasium. Arkivfoto

Favrskov Gymnasium har i år fået pålagt et kapacitetsloft på 266 elever, og dermed blev der ikke plads til en håndfuld ansøgere, der havde gymnasiet i Hadsten som 1. prioritet.

Ifølge de nationale retningslinjer skal gymnasierne benytte afstandskriteriet, hvis de ikke har plads til alle ansøgere, og derfor er det de fem ansøgere, der bor længst væk fra gymnasiet i Hadsten, der trak nitten og ikke blev plads til.

Det er ærgerligt, at vi som lokalt gymnasium ikke kan være en sikker havn, og at man ikke kan være tryg ved at få en plads på Favrskov Gymnasium, hvis man bor her

Morten Schytte Caspersen, rektor på Favrskov Gymnasium

De har i stedet fået plads på gymnasier i Bjerringbro, Viborg og Silkeborg, fortæller rektor på Favrskov Gymnasium, Morten Schytte Caspersen.

Hinnerup-unge i klemme

Udover de afviste 1. prioritetsansøgere er godt et dusin unge fra Favrskov, der har haft Favrskov Gymnasium som 2. eller lavere prioritet, kommet i klemme. De har ikke fået plads på deres første prioriteter, og da det lokale gymnasium i Favrskov er fyldt op, er der heller ikke blevet plads til dem her.

»De fleste af dem er endt i Tilst, Viby eller Paderup - steder de slet ikke havde forestillet sig at gå,« fortæller rektor på Favrskov Gymnasium, Morten Schytte Caspersen.

Det drejer sig primært om unge fra Hinnerup-Søften området, som har prøvet lykken og søgt ind på et de populære gymnasier i Aarhus og haft Favrskov Gymnasium som 2. prioritet.

»Der vil være nogle fra Hinnerup, der kommer til at køre forbi Hadsten, hvor deres kammerater stiger af bussen, mens de skal videre til Paderup,« fortæller Morten Schytte Caspersen og fortsætter:

»Det er ærgerligt, at vi som lokalt gymnasium ikke kan være en sikker havn, og at man ikke kan være tryg ved at få en plads på Favrskov Gymnasium, hvis man bor her. Der skal være et sted, der kan feje op og hjælpe de lokale, men det kan vi desværre ikke.«

Venteliste

De fleste af de unge fra Hinnerup, som ikke har fået nogle af deres ønsker opfyldt, har henvendt sig til Favrskov Gymnasium for at blive skrevet på venteliste. Erfaringsmæssigt vil der blive plads til nogle af dem på det lokale gymnasium, fordi der normalt er bevægelse - nogle der fortryder deres uddannelsesvalg - op til uddannelsesstarten efter sommerferien.

Værre ser det ud for dem, der på et senere tidspunkt finder ud af, at de har valgt forkert uddannelse og hellere vil på gymnasiet.

»Vi har en ganske grim venteliste og kan frygte, når nogle fortryder et andet uddannelsesvalg - for eksempel HHX, efterskole eller 10. klasse - at vi ikke har plads til dem på gymnasiet. Vi plejer at få 10-15 henvendelser fra unge, der har fortrudt deres valg og gerne vil have en STX-plads. Man kan ikke vide på forhånd, at efterskole ikke lige var sagen, og det kan ærgre mig, at vi ikke kan samle dem op, selvom de bor lokalt,« siger rektor, der for andet år i træk kan se ind i en periode med venteliste og flaskehals.

»Vi skal nok klare os som gymnasium, men de enkelte ansøgere og familier står i en svær situation.«

De 266 elever, der begynder på Favrskov Gymnasium efter sommerferien, bliver fordelt på 10 klasser.
Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.