Ungt forskerteam vinder pris for unik idé til genbrug af tekstiler

Ingeniørteam fra Aarhus Universitet vinder ’Den Lyse Idé 2021’ og får 250.000 kroner af Otto Mønsteds Fond til videreudvikling af teknologi, der reducerer forurening i tekstilindustrien. Det oplyser Otto Mønsteds Fond i en pressemeddelelse.

Artiklens øverste billede
Formanden for Otto Mønsteds Fond, Bo Stærmose, overrakte prisen til Emma Hostrup i ’studiet’ i Industriens Hus, hvor prisuddelingen blev afviklet som online event. Foto: Morten Elsborg

Turen fra Århus Universitet til København i onsdags var på alle måder turen værd for en af de unge stiftere af startupvirksomheden Textile Change. For her blev hun, ingeniørstuderende Emma Hostrup, samt diplomingeniørerne Simon Hundahl Rossen og Ditte Højland fra AU kåret som vindere af Otto Mønsteds Fonds konkurrence ’Den Lyse Idé 2021’ i kategorien for den bedste Late-stage idé.

Det er tredje gang, at Otto Mønsteds Fond uddeler prisen ’Den Lyse Idé’ og med prisen fulgte 250.000 kroner til teamets videreudvikling af deres idé, der forventes at få stor betydning for genanvendelse af tekstiler.

»Det har lige fra starten været en stor drivkraft for os i Textile Change at finde en løsning, der kan ændre praksis i tekstilindustrien, som er verdens næstmest forurenende industri. Branchen jagter selv en reel cirkulær model og vi har oplevet stor interesse for vores teknologi og et samarbejde fra både danske og udenlandske leverandører og aftagere under udviklingen af vores anlæg. Med det endelig anlæg forventer vi allerede i 2023 at kunne håndtere 1.500 tons og året efter 15.000 tons af de tekstiler, der årligt kasseres herhjemme og nedbringe Co2-aftrykket markant, « siger Emma Hostrup, medstifter af Textile Change og kandidatstuderende i kemi- og bioteknologi.

I juryen gjorde det indtryk, at Textile Change, foruden at have udviklet en exceptionel god idé, rammer ind i dagsordenen om bæredygtighed og har et åbenlyst kommercielt potentiale.

»Præmiejuryen har samlet vurderet, at med støtten fra Otto Mønsteds Fond til Textile Change, kan fonden være med til at skabe fodfæste til endnu et grønt fyrtårn - både nationalt og på sigt også globalt. Det er helt i Otto Mønsteds ånd at fremme dansk handel og industri ved at støtte unge forskeres fremragende idéer og bidrage til, at de forhåbentlig udvikles til grønne erhvervseventyr, vi i Danmark er stolte af at fortælle om, siger Nina Movin, adm. direktør i Otto Mønsteds Fond og A/S.

’Den Lyse Idé 2021’ blev uddelt af fondens bestyrelsesformand Bo Stærmose på årsdagen i MADE (Manufacturing Academy Denmark), som i år blev holdt som en online-event 19. maj i København.

sas

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.