Økologiske producenter på speeddate

'Book en mark' skaber dialog mellem lokale avlere og professionelle køkkener

Artiklens øverste billede

Hvad hvis du kunne booke din egen, økologiske mark og få dyrket lige de råvarer, du har brug for til dit professionelle køkken?

Det er godt, når vores avlere i området kan komme helt tæt på dem, der skal aftage deres varer.

Ole Bollesen, borgmester i Syddjurs Kommune (S)

Det er hele ideen med ’Book en Mark’ - et projekt, der går ud på at styrke samarbejdet mellem avlere af økologisk grønt og aktører fra kantine-, hotel- og restaurationskæder og offentlige køkkener. Kort fortalt sker samarbejdet ved, at kæderne først definerer, hvilke økologiske råvarer, de har brug for, og derefter reserverer et stykke af en mark hos en økologisk producent. Herfra planlægger producenten og foodservice-aktøren sammen, hvilke afgrøder der skal dyrkes på marken og anvendes i det pågældende køkken.

Startskud i Feldballe

Startskuddet til projektet, hvor speeddatingen - mellem økologiske avlere og interesserede aktører i den branche, der tryller råvarerne om til lækker mad - fandt sted 26. maj. Det foregik på Restaurant Moment ved Feldballe, hvor omkring 25 deltagere fra både producent- og aftagerside har mødtes og snakket samarbejder. Sidste års Book en Mark resulterede i 13 aftaler, og i år var forventningerne skruet yderligere op.

Syddjurs Kommune er en del af Madfællesskabet i Østjylland, og her ser borgmester Ole Bollesen (S), store muligheder for samarbejdet mellem lokale avlere og offentlige og private køkkener:

»Det er godt, når vores avlere i området kan komme helt tæt på dem, der skal aftage deres varer. Det giver en nærhed til den mad, man tilbereder i køkkenet. Og vores dygtige fødevareproducenter i kommunen kan via ’Book en Mark’ komme i en god dialog direkte med dem, der skal forvandle deres råvarer til lækre måltider og opleve, hvad man ønsker og efterspørger derude,« siger Ole Bollesen i en pressemeddelelse.

Ærter i hummus

»Til arrangementet i går snakkede jeg med en producent, som fortalte, at det var svært at avle kikærter i Danmark. Hun gjorde opmærksom på, at en dansk ærte kan gå ud for det samme - så måske vi skal til at have danske ærter i vores hummus? På den måde giver samarbejder med producenter os et bedre råvarekendskab og vi får en forståelse for, hvad fødevareproducenten har af udfordringer,« siger cheføkonoma fra Regionshospitalet Randers, Mona Carøe.

’Book en Mark’ er en del af projektet Fremtidens Madscene, som er støttet af EU´s socialfond og Økologisk Landbrug.

gs

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.