Poul Schlüter var en gigant i dansk politik

Afdøde Poul Schlüter var en statsminister, der brugte optimismen som arbejdsredskab, siger tidligere kollega.

Artiklens øverste billede
Foto: Mogens Ladegaard Ritzau/Scanpic

En af de helt store i dansk politik er død. Sådan lyder konklusionen fra Hans Engell, efter at nyheden om tidligere statsminister Poul Schlüters (K) død så dagens lys fredag. Schlüter, der var statsminister fra 1982 til 1993, blev 92 år.

Engell kendte Schlüter yderst godt. Engell var selv en del af Schlüters regering i 1980’erne og 1990’erne, og Engell blev formand for De Konservative i 1993 kort efter Schlüters afgang.

- Schlüter var en gigant i dansk politisk historie. Han var den første borgerlige statsminister, som vandt en stribe valg i træk og sikrede regeringsmagten i en svær politisk situation.

- Han har ansvaret og æren for, at dansk økonomi blev genoprettet, siger Engell, der i dag er kendt som politisk kommentator.

En af Schlüters store triumfer var indførslen af arbejdsmarkedspensioner, vurderer Engell.

Sclüter brugte som statsminister optimismen som arbejdsredskab, fortæller Engell, der under Schlüters ledelse var forsvarsminister og justitsminister. Men selv om Schlüter tit var glad og smilende, skulle man ikke lade sig narre, siger Engell.

- Han var en ganske hård og usentimental politisk chef. Bag smilet og hans glade sind, så var han også en, der kunne træffe de hårde beslutninger.

- Det var uanset, om det handlede om ministre, der røg ud og ind af regeringen, eller om det handlede om partier, som røg ind og ud af regeringen, siger Engell.

Han blev ikke selv sat på plads af Schlüter, siger Engell. Men Engell kan huske, at Schlüter i meget korte samtaler med ministre kunne fortælle dem, at nu skulle de ikke være det mere, selv om ministrene regnede med at sidde længe endnu.

- Han er en af de største i statsministerrækkefølgen. Han holdt fast i regeringsmagten i ti år, og det lykkedes ham at lave en masse politiske resultater. Især på den økonomiske politik, siger Engell.

Schlüters regering er knyttet til en af de mest omtalte sager i dansk politik. Nemlig Tamilsagen. Den førte til regeringens afgang i januar 1993.

Schlüter blev desuden kendt for sine oneliners. Eksempelvis vil ”der er ikke fejet noget ind under gulvtæppet” altid være knyttet til ham.

Udsagnet kom han med fra Folketingets talerstol i den berømte gulvtæppetale i forbindelse med Tamilsagen.

I den sag havde den daværende justitsminister Erik Ninn-Hansen, Schlüters forgænger som konservativ formand, beordret behandlingen af ansøgninger om familiesammenføringer indstillet, og sagen endte med at fælde den daværende KV-regering.

I januar 1993 annoncerede Schlüter regeringens afgang, og Socialdemokratiet kom igen til magten./ritzau/

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.