Flere hundrede arbejdere på DSB-værksteder i Aarhus nedlagde arbejdet

300-400 medarbejdere på DSB-værkstederne i Aarhus nedlagde onsdag arbejdet pga. uoverensstemmelser om fagforeningsvalg.

Artiklens øverste billede
Der arbejder mellem 300 og 400 mennesker på de to aarhusianske DSB-værksteder. Arkivfoto.

Onsdag nedlagde flere hundrede arbejdere på DSB-værkstederne i Aarhus arbejdet. Værkstederne ligger på Sonnesgade og Augustenborggade og består af to grupper: komponentafdelingen og driftsafdelingen.

Der er 300-400 medarbejdere på værkstederne i alt, og de forlod alle arbejdet onsdag.

Roden til arbejdsnedlæggelsen var, at en del af medarbejderne på værkstederne er blevet indkaldt til et møde med ledelsen. To medarbejdere i gruppen er dog repræsenteret i en såkaldt gul fagforening, som ikke er en del af OK-aftalerne, modsat de resterende medarbejderes fagforbund. Det har vakt utilfredshed.

Fællestillidsmand i komponentafdelingen Gert Vestergaard fortæller dog, at arbejdsnedlæggelsen ikke var en løsning, tillidsmændene bakkede op om.

»Det er ikke noget, vi som tillidsmænd synes er en god ting, det medarbejderne har gjort i dag. Vi vil hellere have dialogen med de to gutter og prøve at få dem overbevist om, at vi alle skal være i en OK-fagforening og yde til fællesskabet,« siger han.

Men de må vel godt stå udenfor, hvis det er det, de har lyst til?

»Ja, hvis det er det, de har lyst til, må de gerne. Det giver loven dem lov til, og det skal de også have lov til,« siger han.

Budskabet var ifølge Gert Vestergaard, at man gerne ville have ledelsen til at forstå, at man ikke havde lyst til at sidde i samme mødelokale som dem. Man havde ikke lyst til et fællesskab med dem, når de ikke havde lyst til at bidrage til fællesskabet, siger han.

»Men jeg har sagt, at jeg kan kun anbefale, at folk går i arbejde, og at de skal blive på deres arbejdsplads. Vi er jo ikke tilhængere af den her måde at gøre det på«.

Tilbage til arbejdet

Jens Christian Kjeldsen er formand for Fællesorganisationen Jernbanedrift, som er organisation for faglærte håndværkere ansat ved DSB, S-togene og Banedanmark. Han blev varslet om potentielle uroligheder for flere måneder siden.

»For et par måneder siden var der en fællestillidsmand og nogle tillidsfolk, som ringede til mig og sagde, at folk var pænt utilfredse med det her. Men jeg måtte bare sige til dem, at der er organisationsfrihed her i landet,« siger han og tilføjer:

»Allerede dengang sagde de, at de frygtede for noget uro. Så et eller andet sted havde jeg en fornemmelse af, at det her kunne ske.«

Jens Christian Kjeldsen forventer dog, ligesom Gert Vestergaard, at nedlæggelsen er et forsøg på at sende et signal, og at arbejderne vil vende tilbage til arbejdet torsdag.

»Jeg forventer, at de genoptager fuld produktion alle sammen i morgen. Det ville i hvert fald undre mig, hvis de gad spilde flere penge. Det er ikke normalt måden, man får løst problemerne på med det her, så jeg opfatter det som et signal, nogle vil sende,« siger han.

DSB bekræfter arbejdsnedlæggelsen over for JP Aarhus og oplyser, at togdriften ikke blev påvirket af nedlæggelsen. DSB havde ingen yderligere kommentarer.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.