Rasmus Paludan demonstrerer i dag i Aarhus: Et år efter skuddrama

Poitiet har flyttet Rasmus Paludans demonstration til Hovedgaden i Brabrand.

Artiklens øverste billede
Rasmus Paludan. Foto: Ritzau/Scanpix.

Det udviklede sig dramatisk, da partiet Stram Kurs med Rasmus Paludan i spidsen grundlovsdag i fjor demonstrerede ved Gellerupparken i Aarhus. Politiet skød en knivbevæbnet mand, da man frygtede for Paludans sikkerhed.

I år demonstrerer Rasmus Paludan igen, men på grund af et forbud fra politiet er demonstrationen flyttet nogle kilometer, oplyser partiet Stram Kurs i en pressemeddelelse.

Retten til at demonstrere er sikret gennem Grundloven. Dog kan myndighederne i særlige tilfælde begrænse denne ret. For eksempel kan en demo opløses, hvis den udvikler sig voldeligt.

Politiet kan også i helt særlige tilfælde forbyde en demonstration i et bestemt område, hvis der er særlig grunde til at frygte uro. Det skete flere gange i foråret 2019, hvor netop Rasmus Paludan fik forbud mod at gennemføre en række demonstrationer på de steder, han ønskede.

Forbuddene dengang blev udstedt efter blandt andet en Paludan-demo på Nørrebro i København, som affødte voldelige uroligheder i gaderne.

Nu rammes Paludan igen af et forbud mod at demonstrere på den måde, han selv ønsker. Hans demonstration er derfor flyttet til Hovedgaden i Brabrand.

Grundlovsdag 2020 var en knivbevæbnet mand mødt op iført et hvidt jakkesæt til Rasmus Paludans demonstration i Digterparken lige ved Gellupparken i Aarhus..

Den bevæbnede mand blev skudt og såret af politiet, og siden blev han dømt til psykiatrisk behandling. En anden mand blev idømt fængsel for at have tilskyndet den psykisk syde mand til at angribe Paludan.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed og Statsadvokaten i Viborg har behandlet skudepisoden og er nået frem til, at betjenten, som skød handlede efter bogen.

Hos Østjyllands Politi oplyser vagtchefen, at der er afsat personale til at varetage sikkerheden omkring demonstrationen. Demonstrationen begynder efter planen klokken 14 lørdag, skriver Ritzau.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.