Kirke bygges på toppen af Skanderborg
Arkitekt hos Henning Larsen Architects, Nina la Cour Sell, præsenterede sine tegninger som rummer masser af lysindfald i Højvangens Kirke
Smilene og forventningerne er store, da en flok særligt inviterede gæster samt presse møder frem i Kirkecenter Højvangen i det nordlige Skanderborg fredag formiddag 4. juni.
For første gang skal sløret løftes i detaljer for den kommende Højvangens Kirke, som efter planen skal stå færdig før jul i 2024.
»Tårnet skal stå deroppe, hvor du kan se flagstangen,« lyder det fra arkitekt Nina la Cour Sell, som det lykkes UgeBladet at få et interview med, inden hun præsenterer sit værk.
Arkitekt på Moesgaard Museum
Arkitekten, som vandt denne konkurrence som et af fire forslag, kommer fra berømte Henning Larsen Architects, der blandt mange store bygningsværker i verden også har tegnet Moesgaard Museums fantastiske bygning.
»Og det var faktisk min første konkurrence, jeg var med i, for snart mange år siden,« fortæller Nina la Cour Sell, mens folk langsomt kommer gående eller i bil til præsentationen af tegninger og tanker bag den nye kirke. Den første i mere end 500 år. Slotskirken og Skanderup Kirke får nu et værdigt modspil oppe fra Lysningen, som la Cour kalder området.
Lysningen
»Det har vi arkitekter for vane, at give området et navn. Selvfølgelig hedder den Højvangens Kirke, men i daglig tale kender vi den som Lysningen. For det er jo en lysning der, hvor kirken skal bygges.«
Jeg glædede mig efter en periode med større, komplekse projekter til dette projekt med kirken, som rummer få kvadratmeter og så ud til at være enkelt. Det var det så ikke.
Nina la Cour Sell så frem til opgaven med at tegne den nye kirke. Nu regnede hun med, der var tid til at trække vejret igen efter en hektisk periode.
»Det er jo ikke hver dag, vi arkitekter får den slags opgaver, og jeg glædede mig efter en periode med større, komplekse projekter til dette projekt med kirken, som rummer få kvadratmeter og så ud til at være enkelt. Det var det så ikke. I en kirke kommer kompleksiteten frem med teologiske traditioner, symbolik og genfortolkninger, som skal bringes op i en nutidig ramme.«
Lys fra fire sider
Lyset bliver også bragt med ind i den kommende kirke, kan man se på de skitser, som hun har taget med i dag.
»Lysindfald er vigtigt, og i denne kirke kommer lyset ind fra alle fire sider. Så lysningen er ikke kun den plet, som kirken ligger på, men også i kirkerummet, som bliver en smuk lille perle.«
Glade som små børn
Rasmus Kolding har været formand for bedømmelsesudvalget, der ikke var bekendt med arkitektnavnene under udvælgelsen. Ren blindtest.
»Det, der tiltalte os, var den åbenhed, som kirken rummer. Der kan lukkes af med gitter til den åbne kirkesal, hvis det ønskes, og alligevel vil det være muligt at gå i foyeren, som går hele vejen rundt.«
»Og vi glæder os som børn, ja små børn, og jo mere vi tænker på anvendelsen og arkitekturen, jo gladere bliver vi,« lyder det med et stort smil fra Rasmus Kolding.
Når byggeriet går i gang, vil byens borgmester kunne følge det fra sit kontor på Fælleden.
»Ja, jeg er så heldig at sidde på 4V, som det hedder oppe på 4. sal i den vestlige del. Jeg tror, det bliver en kirke, som vi bliver glade for,« siger Frands Fischer og forsvinder ind i kirkecentret. Nu skal der vises tegninger og forklares af Nina la Cour Sell.