Nyt fund i Fregerslev: Blev vikingen begravet i sin baghave?

Arkæologer fra Museum Skanderborg har udgravet to huse tæt på gravhøjen, der rummer 'Vikingen fra Fregerslev'.

Artiklens øverste billede
Udgravningen af to huse fra vikingetiden er i fuld gang i Hørning. Husene ligger 50 m fra den gravhøj, hvor 'Vikingen fra Fregerslev' blev begravet. Arkæologerne kunne svært godt tænke sig at kunne undersøge den lige nu grønne kornmark ved siden af fundstedet - måske ligger der flere huse der. Foto: Sonne

For nylig stod UgeBladets udsendte sammen med Merethe Schifter Bagge, museumsinspektør hos Museum Skanderborg og leder af ’projekt Vikingen fra Fregerslev’ på selvsamme vikings grav og kiggede ud over landskabet. »Han har boet derude. Tæt på gravhøjen. Drømmen er at finde hans hus,« lød det fra Merethe Schifter Bagge. Nu er drømmen måske blevet virkelighed.

Måske er vikingen blevet begravet i sin egen baghave.

Merethe Schifter Bagge, arkæolog

I hvert fald har arkæologer fra Museum Skanderborg fundet ’efterladenskaberne’ af to såkaldte Trelleborghuse, der rent tidsmæssigt passer som fod i hose på fundene i vikingegraven. De to huse ligger cirka 50 meter fra graven.

»Vi ved selvfølgelig ikke, om det er her, vikingen fra Fregerslev boede. Men erfaringen viser, at vikingegrave placeres forholdsvis tæt på den dødes bopæl, så måske er vikingen blevet begravet i sin egen baghave,« siger Merethe Schifter Bagge, mens hun viser rundt på fundstedet, der er dukket op i forbindelse med en planlagt omlagt vejføring på Herredsvejen.

Arkæologerne har fundet såkaldte stolpehuller, der med al tydelig markerer ydervægge støttepæle på to huse, hvor det ene er cirka 18 m langt og det andet cirka 23 m. Begge med en bredde på cirka 7 m og med de buede ydervægge, der kendetegner et Trelleborghus. Noget tyder i øvrigt på, at det mindste af husene er lidt yngre end det store.

»Der er ikke noget at være i tvivl om rent periodemæssigt, og hustypen eksisterede kun i en meget kort periode, fra ca. 950-1050 e.Kr.,« forklarer Merethe Schifter Bagge.

Hullerne på den bare mark forrest i billedet er såkaldte stolpehuller, der markerer det ene af de to huse fra vikingetiden, som arkæologer fra Museum Skanderborg har fundet ved Herredsvejen i Hørning. Området med mælkebøtterne lige bagved, mellem de to huse, er graven, hvor 'Vikingen fra Fregerslev' blev stedt til hvile. Måske boede han i huset. Foto: Ronnie Fjordvald Søe, Museum Skanderborg.

Arkæologerne har ikke gjort fund ud over stolpehullerne. Det er dog ikke usædvanligt ved denne type fund. Udgravningen af de to huse sætter dog en tyk streg under, at der i vikingetiden har været masser af aktivitet i om omkring Hørning. Og der er fundet grave fra vikingetiden 700 m fra de nyfundne huse.

Fund forsvinder igen

Kombinationen af vejr og lerjord har sænket tempoet på udgravningen af de to huse, men arbejdet skrider frem. Når det er overstået, skal fundet dokumenteres, inden det udslettes i forbindelse med anlæggelsen af den nye vej.

»Det er altid lidt trist at gøre et fund, der så bare bliver gravet væk, men sådan er det nu engang,« konstaterer Merethe Schifter Bagge og tilføjer, at hun svært godt kunne tænke sig at få lov til at undersøge marken lige ved siden af de to huse.

»Vi ved ikke, om vi har fundet et hovedhus og et såkaldt økonomihus, eller om de to huse er en del af noget større. Så ja, vi vil meget gerne have muligheden for at undersøge marken ved siden af.«

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.