Vandsalamandere slår til: Omstridt kæmpebyggeri af boliger på naturområde stopper øjeblikkeligt

Københavnere har protesteret mod nybyggeri på Amager Fælled. De mulige konsekvenser for naturen of vandsalamandere skal nu undersøges.

Artiklens øverste billede
Vandsalamandere. Foto: Ritzau/Scanpix.

Vandsalamanderen har fået en hovedrolle i et storstilet byggeprojekt på Amager Fælled i København.

Borgere har protesteret mod opførelsen af boliger på Lærkesletten på Amager Fælled blandt andet med den begrundelse, at opførelsen af boliger vil true salamanderens eksistens.

Nu har Planklagenævnet slået fat, at det omstridte byggeri skal indstilles øjeblikkeligt. Det skriver Politiken og TV2 Lorry ifølge Ritzau..

Afgørelsen er ikke endelig, men skal give nævnet mulighed for nærmere at undersøge de mulige miljøskader, som byggeriet kan forårsage.

Nævnet vurderer, at der kan ske ”uoprettelig skade” i forhold til de beskyttede arter eller beskyttet natur, hvis byggeriet fortsætter, skriver Politiken. Det handler netop om vandsalamanderen.

I sin afgørelse skriver Planklagenævnet, at en ”ikke ubetydelig del” af det område, hvor salamanderen yngler, vil blive dækket af det nye byggeri.

Der er flere gange arrangeret demonstration mod byggeplanerne på Lærkesletten på Amager Fælled. (Arkivfoto) - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Der er tale om en bydel, som efter planen skal fylde op mod 219.000 kvadratmeter og have plads til omkring 2000 boliger.

Byggeriet på Amager Fælled kan ikke genoptages, før Planklagenævnet har truffet en endelig afgørelse. Det ventes at ske inden udgangen af januar 2022.

I 1994 blev det besluttet, at en del af Amager Fælled skulle sælges til byggegrunde for at være med til at betale for byggeriet af metroen i København.

Lærkesletten har tidligere været fredet, men fredningen blev ophævet i foråret 2019, så byggeplanerne på stedet kunne realiseres, skriver Ritzau.


kb

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen