Hjemmehjælp til ældre aflyses - der mangler vikarer: Job som poder er bedre betalt

Flere kommuner må aflyse besøg, fordi de ikke har kunnet skaffe personale nok til sommerferien.

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: Ritzau/Scanpix.

En udbredt mangel på personer, der har lyst til et sommerferiejob i ældreplejen, går nu for alvor ud over mange ældre.

Som omtalt i medierne den seneste måneds tid har især bedre betalte job som podere betydet, at det har været svært for kommunerne at skaffe afløsere i sommerferien.

Derfor er flere kommuner nu nødt til at skære ned på besøgene, så mange ældre ikke får den hjælp, de er visiteret til, skriver dknyt.dk.

Et eksempel er Sorø Kommune , hvor konsekvensen af de manglende vikarer er, at man er nødt til at køre nødberedskab.

Det betyder, ’at borgerne for eksempel vil kunne opleve, at der ikke bliver redt seng eller gjort rent så ofte, eller at der er færre besøg fra hjemmeplejen, som også kan besøge borgerne på nye tidspunkter. Samtidig kan omsorgsbesøg blive erstattet af telefonopkald, og på Plejecenter Christians Have vil der i perioder blive købt mad udefra i stedet for, at personalet skal bruge tid på at kokkerere hjemmelavet mad,’ oplyser kommunen.

I Silkeborg mangler kommunen for øjeblikket 55-60 ferieafløsere. Derfor vil man frem til midt i august prioritere livs- og førlighedstruende behov før andre opgaver.

’Det betyder, at hjemmeplejen og hjemmesygeplejen kan blive nødt til at aflyse eller omlægge besøg og indsatser som fx rengøring, flerugentlige bade, afløsning i hjemmet mm. Det vil altid ske efter en individuel sundhedsfaglig vurdering,’ oplyser kommunen.

I Hedensted mangler man omkring 45 medarbejdere hen over ferieperioden, og derfor bliver serviceniveauet også her reguleret.

’Helt konkret vil nogle borgere opleve, at rengøring bliver aflyst, at nogle plejeopgaver går på minimum, og at aktiviteter med den sociale dimension bliver aflyst. Ligeledes vil det betyde, at de sædvanlige tidspunkter ikke kan overholdes, så f.eks. morgenplejen vil trække længere ud, og at der vil være flere skiftende medarbejdere,’ oplyser kommunen på sin hjemmeside.

»Man tænker jo, at det er alle podecentrene, der suger markedet, men det ved vi ikke. Måske er der også mange unge, der normalt rejser uden for sæsonen, der har ventet på at komme af sted, og derfor tager afsted nu. Uanset hvad har vi en udfordring,« uddyber chef for social omsorg René G. Nielsen i Horsens Folkeblad.
Læs også

Del artiklen