Kontakttal højeste i næsten et år: Epidemi på fremmarch - muligvis efter EM-fester

Kontakttallet er stigende i Danmark. Myndighederne opfordrer til at følge råd om hygiejne og vacciner.

Artiklens øverste billede
Grafik/Kilde: Sundhedsministeriet.

Kontakttallet for coronavirus stiger til 1,3, hvilket vidner om en stigende epidemi, oplyser Sundhedsministeriet på Twitter. I sidste uge blev tallet opgjort til 1,2.

»Ændret testadfærd giver større usikkerhed om tallet. Alle opfordres til at følge de smittereducerende forholdsregler og at lade sig vaccinere. Myndighederne følger udviklingen tæt,« skriver ministeriet.

Selv om kontakttallet er på sit højeste niveau i 11 måneder, mener Hans Jørn Kolmos, der er professor og overlæge på Forskningsenheden for Klinisk Mikrobiologi på Syddansk Universitet, endnu ikke, at der er grund til panik.

»Jeg mener ikke, at vi skal gøre noget på det her grundlag, men vi skal følge udviklingen tæt,« siger han til DR.

En af årsagerne, til at kontakttallet stiger, kan være efterdønninger af de EM-fester, der fandt sted landet over, mener Hans Jørn Kolmos ifølge Ritzau.

Når kontakttallet - der tidligere var kendt som smittetrykket - er på 1,3, vil det sige, at 10 smittede i gennemsnit vurderes at smitte 13 andre.

Det seneste kontakttal er det højeste siden august sidste år, hvor det også var på 1,3., viser en opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI).kb

Læs også

Del artiklen