Forældre utrygge ved Ormslevvej: Skoleleder er bekymret

Forældre til børn på Vestergaardsskolen i Viby er ikke trygge ved at lade deres børn gå eller cykle hen til skolen.

Artiklens øverste billede
Der er ikke megen plads til cyklisterne på skolevejen Ormslevvej i Viby. Det er ikke godt nok, mener forældre og skoleleder. Foto: Privat

Er du tryg ved, at dit barn cykler i skole?

Hvis dit barn går i Vestergaardsskolen i Viby, er svaret højst sandsynligt »nej.«

Det skyldes, at skolevejen, Ormslevvej, er relativt smal, tæt trafikeret og uden en cykelsti.

Situationen er helt uholdbar, lyder det nu fra både skolebestyrelse og skoleleder. Opråbet kommer efter, at flere skolebørn nær er blevet kørt ned i myldretiden om morgenen.

»Det er kun et spørgsmål om tid, inden der sker en ulykke,« siger skolebestyrelsens formand, Jan Secher Mortensen, til Lokalavisen Aarhus.

I stedet for en cykelsti er der på Ormslevvej markeret et område, omkring 50 centimer ud fra kantstenen, som cyklisterne skal holde sig inden for.

»Forholdene er problematiske, og vi på skolen er bekymrede. Hvis man som cyklist slingrer en lille smule, og det kan jo ske for børn, kommer man nemt i karambolage med bilerne,« siger skoleleder Dorthe K. Christensen.

Det kan Anita Ørgaard Nielsen snakke med om. Hun er mor til en pige, der går i 0.klasse på Vestergaardsskolen.

»I sidste uge cyklede min datter og en nabodreng til skole, og drengen støder på kantstenen med pedalen. Min datter når ikke at bremse og flyver hen over ham og lander på cykelstien. De kunne begge to være landet ude foran bilerne. Der var en forælder, der klodsede bremserne i,« siger hun til Lokalavisen Aarhus.

Hurtige unge og sløv belysning

Det er en kombination af flere faktorer, der gør livet som cyklist på Ormslevvej usikkert, lyder det.

En faktor er hurtigkørende handelsskoleelever. Det ene af Aarhus’ to handelsgymnasier er beliggende på Viemosevej, en sidevej til Ormslevvej, og mange af handelsskolens elever kører selv i bil i skole.

Det betyder, at der i morgen- og eftermiddagstimerne er meget tæt trafik på Ormslevvej.

»Og man kan godt mærke, at der er mange, der lige har fået kørekort,« som Jan Secher Mortensen formulerer det.

Ifølge ham har flere børn været involveret i farlige situationer i krydset Ormslevvej/Viemosevej.

Belysningen ved skolen skal desuden være et problem. Gadelygterne står på den modsatte side af vejen, og ifølge Jan Secher Mortensen tager nogle store træer lyset.

»Om vinteren er det fuldstændig umuligt at se fodgængere og cyklister, hvis man kommer kørende i bil,« siger han.

Hvad gør man, hvis man ikke har en god mavefornemmelse ved at sende sit barn i skole på cykel? Du kender måske svaret.

»Det er utrygt at cykle på vejen, og det betyder, at flere end nødvendigt kører deres børn til skole. Det bider sig selv i halen. Der skal gøres noget. Hvis der kom en cykelsti, kunne man vende udviklingen, siger Jan Secher Mortensen.

Hvad gør I selv for at komme problemet til livs, Jan?

»Vi tager de dialoger, vi kan, med kommunen. Vi kommer med nogle løsningsforslag til, hvordan man kan løse situationen. Vi opfordrer forældrene til at lade være med at køre deres børn. Men det hjælper ikke så meget.«

»Det er ikke en optimal løsning. Det kan vi godt blive enige om.« Projektleder hos Teknik og Miljø erkender, at "cykelstrimlen" på Ormslevvej lader noget tilbage at ønske sig: Foto: Privat

Projektleder: Ikke en optimal løsning

Det er ikke nemt at opfylde ønsket fra forældre og skoleleder, mener ingeniør og projektleder hos Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Chris Harlev Thomsen.

Han medgiver samtidig, at den aktuelle udformning af Ormslevvej »ikke en optimal løsning.«

»Der er et ønske om at anlægge en cykelsti, og der er ikke noget, der er umuligt, men det ligger ikke til højrebenet. I så fald skal kommunen købe arealer fra de private grunde på hele vejen. Det kan være kompliceret, og det vil kræve større eller mindre indgreb i ejendommene langs Ormslevvej,« siger han til Lokalavisen Aarhus.

Ifølge Chris Harlev Thomsen er den mest farbare vej frem for forældrene at få hele lokalområdet til at råbe op til Viby Fællesråd og lade fællesrådet kontakte Aarhus Kommune.

»Hvis der er lokal opbakning, så hører vi gerne fra fællesrådet,« lyder det.

Aarhus Kommune er netop gået i gang med at lægge et nyt lag asfalt på Ormslevvej. I den sammenhæng vil kantstenene på vejen blive hævet for at separere trafikken fra fortovet, oplyser Chris Harlev Thomsen.

»Det er noget, man skal være opmærksom på. Som cyklist er man selvfølgelig også ansvarlig for ikke at køre for tæt på kantstenen,« siger han.

Leder: Kan påvirke skolevalg

Skoleveje har ifølge skoleleder Dorthe K. Christensen større betydning, end man måske kunne tro.

»Forældrene pylrer ikke, når de giver udtryk for frustration, og der er desværre også mange forældre, der har oplevet, at det har været tæt på for deres børn, siger hun til Lokalavisen Aarhus og fortsætter:

»Jeg er bekymret for, at nogle forældre vælger skolen fra, og jeg har hørt enkelte sige, om det ikke var bedre at finde en anden skole, hvis det alligevel ikke bliver bedre, siger hun til Lokalavisen Aarhus.

Hun håber, at de ansvarlige ved Aarhus Kommune vil tænke sig rigtig godt om i forbindelse med, at der nu asfalteres på Ormslevvej.

»Det ville være smart, hvis man tænker på helheden, når man alligevel er i gang med at asfaltere. Det ville være en rigtig god ide at tænke over, om man kan gøre noget for helheden,« siger Dorthe K. Christensen.

Borgmester i Aarhus Kommune Jacob Bundsgaard (S) tog for ny opstilling i et slags improviseret cykelværksted foran Viby Centret. Det gjorde han for at fortælle, at flere skal vælge cyklen frem for bilen.

I den sammenhæng lod han også forstå, at bedre skoleveje er førsteprioritet for Socialdemokratiet ved de kommende budgetforhandlinger i kommunen.

Lokalavisen Aarhus har kontaktet Jacob Bundsgaard for at spørge, om han vil forpligte sig til at gøre Ormslevvej mere sikker i forbindelse med ønsket at skabe bedre skoleveje i kommunen. Borgmesteren har ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen